Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

ZADARSKA ŽUPANIJA

Održana svečana dodjela Welcome nagrada za najbolje iznajmljivače

Autor: Vanja Mirčeta

15.12.2022. 16:23
Održana svečana dodjela Welcome nagrada za najbolje iznajmljivače

Foto: Arif SitnicaU Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije, održana je svečana dodjela Welcome nagrada za najbolje iznajmljivače na području Zadarske županije u 2022. godini.


Riječ je o aktivnosti Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam usmjerenog na podizanje kvalitete i obogaćenje ponude obiteljskog smještaja na području Zadarske županije, posebice onih koji ulažu u označavanje kvalitete privatne turističke ponude pod imenom “WELCOME” i time utječu na podizanje standarda usluge i osnaživanje prepoznatljive turističke ponude Zadarske županije.


Najbolji iznajmljivači


Nagrade je dobilo šest privatnih iznajmljivača, od čega tri najbolja iznajmljivača koja posjeduju oznaku kvalitete “WELCOME” iz kategorije Kuće za odmor i tri najbolja iznajmljivača koja posjeduju oznaku kvalitete “WELCOME” iz kategorije Apartmani. U kategoriji Kuća za odmor treće mjesto, novčana nagrada od pet tisuća kuna i brončana plaketa pripala je Sandri Starčić iz Benkovca, drugo mjesto, 10 tisuća kuna i srebrna plaketa pripala je Nevenki Katuša iz Medviđe, dok je prvo mjesto pripalo Damijanu Mariniću iz Miranja pored Benkovca, kojem je uz zlatnu plaketu dodijeljena i nagrada od 15 tisuća kuna.
S druge strane, u kategoriji Apartmani, treće mjesto, pet tisuća kuna i brončana plaketa pripali su Damiru Žagaru iz Ražanca, drugo mjesto osvojio je Marijan Crvarić iz Božave na Dugom otoku kojem uz srebrnu plaketu pripala i novčana nagrada u iznosu od 10 tisuća kuna. Prvoplasirana u ovoj kategoriji je Nevenka Žarković iz Kakme, koja je uz zlatnu plaketu osvojila i 15 tisuća kuna.Objekti s oznakom Welcome znak su provjerene turističke kvalitete, standarda i prepoznatljivosti brendiranih apartmana, kuća za odmor i soba privatnih iznajmljivača u Zadarskoj županiji. Dobitnicima je plakete i nagrade podijelio zadarski župan Božidar Longin koji im je ovom prigodom uputio i par prigodnih riječi.


– Projekt “Welcome” nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji kojeg smo pokrenuli prije tri godine predstavlja odličnu priliku za nagrađivanje svih onih iznajmljivača koji su dobri domaćini te su ostvarili hvale vrijedne iskorake u kvaliteti i originalnosti svoje ponude. Welcome nagradama se želi potaknuti i naglasiti važnost kvalitetnog pristupa u vođenju obiteljskog smještaja. Našu županiju iz godine u godinu posjećuje sve veći broj turista.


No, brojke su samo dio priče. Ono na čemu moramo raditi jest podizanje kvalitete smještaja, usluge, ponude, a sve s ciljem privlačenja što kvalitetnijih gostiju. Zadarska županija pokrenula je i Program kreditiranja obiteljskog smještaja “Welcome”, putem kojeg pruža financijsku podršku iznajmljivačima čiji su objekti nositelji oznake kvalitete Welcome, konkretno sufinanciranjem kamatne stope i osiguravanjem povoljnih kredita.Iznajmljivači se uključuju u projekt dodjele Welcome nagrada za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji jer žele usporediti svoju ponudu, svoj način rada sa suvremenim trendovima, a i nagrade uvijek razvesele dobitnike. Projekt nagrađivanja najboljih vidimo kao dodatni poticaj svima onima koji sustavno ulažu u kvalitetu i svakodnevno se trude pratiti zahtjeve gostiju te biti u korak s trendovima u turizmu, istaknuo je Longin.


287 domaćina


U klubu kvalitete Welcome s današnjim danom je 287 domaćina. Svi oni koji imaju ovu oznaku imaju potvrdu da su dobri domaćini i da su ostvarili hvale vrijedne iskorake u kvaliteti i originalnosti svoje ponude. Trud i kvalitetu prepoznali su gosti iznajmljivača, ali i Zadarska županija.


– Za nama je pandemija koja je zaustavila cijeli svijet i to je nešto čemu se nismo nadali niti u najcrnjim snovima. Istovremeno smo svjedočili kako je turizam krhka grana koja vrlo brzo puca, no s druge strane ipak je i ona grana koja prva zazeleni i pusti pupoljke nakon teške i izazovne situacije.


Stoga smo mi ovogodišnju sezonu dočekali puni nade i optimizma, što nam je pružila sama činjenica da su se ljudi koji su dvije godine bili nekako zatvoreni, zaželjeli putovanja. Istaknut ću posebno sve naše ljude u turizmu koji su željeli i snašli se u tom trenutku te mudro iskoristili Covid situaciju i uložili svoja sredstva u izgradnju novih i vrlo često luksuznih izdanja ili u poboljšanje postojećih kapaciteta, osmišljavanje novih projekata i to vrlo kreativnih.


Rezultati godine za nama su izvanredni, nismo se niti nadali takvim rezultatima, izjednačili smo se s rekordnom 2019. godinom. Imali smo dva milijuna dolazaka, 15 milijuna noćenja, Zračna luka je bila povezana sa 75 destinacija, u luku Gaženica uplovilo je 150 kruzera, dok je gotovo milijun nautičara posjetilo našu županiju. No, ja uvijek ističem da nam ne bi trebao biti cilj taj masovni turizam i stalno trčanje za brojkama, već trebamo ići u smjeru održivog turizma, mi moramo biti boutique destinacija, posebni.Moramo pokazati ljepote koje imamo i na tome graditi budućnost našeg turizma. Iz ove krize izvukli smo jednu pouku, a to da je kvalitetni smještaj ključ naše priče i ključ jedne kvalitetne destinacije, i svi ste svi na tome radili, poručio je svim okupljenim iznajmljivačima Longin.


Činjenica jest da je ruralni turizam na području naše županije sve intenzivniji i jači te da sve dublje zadire u kontinent, a ove godine po prvi puta je prešao Velebit i to poprilično aktivno. Već sljedeće godine taj dio naše županije što se tiče sektora turizma će svakako rasti u svakom pogledu. Direktor Turističke zajednice Ravni kotari, Vanja Čvrljak istaknuo je kako se sudeći prema nagrađenima koji dolaze iz zadarskog zaleđa, Ravni kotari dižu i rastu.


– Svaki uspjeh preko noći dogodio se godinama prije. To je nešto na čemu radimo gotovo 10-ak godina, tako da mene ovi rezultati uopće ne čude, jer sve ono što se u zadnje vrijeme događa u bukovici i Ravnim kotarima itekako je dodana vrijednost turuzmu ne samo grada Zadra, već Zadarske županije, odnosno Dalmacije.


Ono što nas posebno veseli je i buking svih tih objekata koji je van svih očekivanja. Ti objekti rade bolje nego ovi što su na moru. Moram priznati da smo istinski zadovoljni jer smo napravili taj veliki pomak i zaokret prema turizmu u unutrašnjosti, istaknuo je Čvrljak.