ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

VRIJEDAN PROJEKT

Odobrena bespovratna sredstva za izgradnju doma za starije i nemoćne osobe u Sv. Filip i Jakovu

Autor: Portal ZL

20.08.2023. 08:30
Odobrena bespovratna sredstva za izgradnju doma za starije i nemoćne osobe u Sv. Filip i Jakovu

Foto: Općina Sv. Filip I JakovKao odgovor na potrebe starijeg stanovništva Općina Sveti Filip i Jakov radila je na projektu “Izgradnja doma za starije i nemoćne osobe” koji je aplicirala na Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te izgradnje “Doma za starije i nemoćne osobe” čija je svrha razvoj socijalnih usluga za posebno osjetljive skupine i sprječavanje socijalne isključenosti.


– Projektni prijedlog dospio je na rezervnu listu te sukladno odluci donesenoj na 244. sjednici Vlade Republike Hrvatske od 17. kolovoza 2023. godine (Odluka osuglasnosti s povećanjem iznosa sredstava za ugovaranje za poziv na dodjelu bespovratnih sredstava NPOO.C4.3.R3-I4.01 „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe – izvaninstitucijske i institucijske usluge) projektni prijedlozi koji se nalaze na rezervnoj listi financirat će se iz sredstava državnog proračuna RH. Slijedom navedenog, projektni prijedlog ulazi u financiranje te će mu se dodijeliti 5.342.778,76 eura bespovratnih sredstava, priopćili su iz Općine Sv. Filip i Jakov.


Radi se o institucijskom domu koji će se graditi iznad općinskog središta Sv. Filip i Jakov kraj osnovne škole, na lokaciji Rabatin 2 koja se naslanja na Rabatin 1. Planirana građevina ima prizemlje i dva kata te je pravilnog L oblika. Građevina je predviđena za 98 korisnika raspoređenih u ukupno 70 soba (42 jednokrevetne i 28 dvokrevetnih). Osim pružanja institucionaliziranih oblika skrbi za 98 korisnika pružat će i raznovrsne usluge izvaninstitucijske skrbi za 218 korisnika, kako bi se starijim osobama omogućio kvalitetniji, sigurniji i što duži boravak u vlastitom domu.
Očekivano razdoblje provedbe projekta je od 1. siječnja 2024. do 30. lipnja 2026., a ukupna vrijednost projekta je 8.064.571,72 eura ili 61 milijun kuna.


Foto: Općina Sv. Filip I Jakov