Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

GASTRO PONUDA

Ocjenjivanje ponude hrane i pića na zadarskom Adventu održalo se i ove godine

Autor: Manuela Plohl

16.12.2023. 10:29
Ocjenjivanje ponude hrane i pića na zadarskom Adventu održalo se i ove godine

Foto: Bojan Bogdanić



Zadarski Advent ove godine nije bio samo mjesto blještavila i božićnog ugođaja; bio je pravi raj za ljubitelje hrane i pića. Ocjenjivanje ponude na ovogodišnjem Adventu, tradicionalno organizirano od strane Udruge ljubitelja vina Vinum, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra, donijelo je nekoliko upečatljivih otkrića. Svake godine, još od 2017., žiri sastavljen od gastro i eno stručnjaka ocjenjuje ponudu hrane i pića na zadarskom Adventu.


Sedmoročlani ocjenjivački žiri ove godine činile su 2 skupine: gastro i eno skupina. Enološku skupinu predvodila je Manuela Plohl, vinska ekspertica, kolumnistica i predavačica koja je ujedno osnivačica udruge Vinum, te članovi žirija redom vrhunski poznavatelji vina: Ivan Stiblik, osnivač Zadar Wine Festivala i Filip Erceg, predsjednik Udruge Vinum. Gastro žiri predvodio je poznati zadarski chef Renato Kraljev, a uz bok su mu stajala tri poznata zadarska kuhara: Marko Perić, Mario Arbanas i Josip Vrsaljko, redom proslavljeni chefovi visoke kulinarske scene. Najbolju ukupnu ponudu pića po ocjeni eno žirija ove godine ima kućica Picnic X Boogie, koja se doista ističe ogromnom ponudom kvalitetnih pića, dok je na drugom mjestu kućica Finger Food & more koja također ima maštovitu i široku ponudu. Na trećem mjestu nalazi se kućica Santa’s Barrel s također iznimnom ponudom pića.


Vrlo ugodno iznenađenje doživjeli smo kada smo napokon dočekali da netko od ugostitelja ponudi opciju „corkage“ tj. čeparine. Naime riječ je o principu pri kojem posjetitelj donosi svoje butelju vina od kuće, a na kućici plaćate samo uslugu točenja vina, iznimno skromnih 10 eura. Naime riječ je kućici Picnic X Boogie, čiji konobari su u šali ustvrdili da na taj način imaju najveću kartu vina na svijetu. I u pravu su! Najbolje adventsko kuhano vino je ono kućice Mediterraneo, koje je ponudilo najviše balansa, elegancije i pitkosti. Slijedi kuhano vino nudi Ličke kuće, koje se također istaknulo ugodnim aromama i okusima, a na trećem mjestu završilo je ono kućice Tri kralja. Najbolju ponudu pića lokalnog karaktera tj. u autohtonoj kategoriji, prvo mjesto pripalo je kućici Picnic Winter House. Najbolje slano jelo ovogodišnjeg Adventa je Asia Dog kućice Picnic X Boogie.


Foto: Bojan Bogdanić


Bogata gastro ponuda




Riječ je zapravo o hot dogu s odležanom black angus junetinom, uz prilog Coleslaw salate. Azijski način pripreme ovog jela čini jelo iznimno osvježavajućim, pecivo je odlične kvalitete, a sendvič je iznimno slastan i sočan. Drugo mjesto u kategoriji slanih jela pripalo je kućici White Hill, odnosno njezinom Space Jam Burgeru, tj. najboljem burgeru ovog sajma, sočnom, također s odličnim pecivom, fenomenalne garniture i top umakom. Na trećem mjestu završio je Frenchie Burger kućice Picnic Winter House koji je francuska varijanta burgera te se ističe kremastim Brie sirom i fenomenalnom kvalitetom namirnica. Najbolja adventska slastica je Slatki burger kućice Tri kralja. Riječ je o sočnoj krafni punjenoj bananom, kremom od čokolade i vanilije koje se jednostavno topila u ustima. U ovoj je kategoriji na drugom mjestu završio je Adventski kolač kućice Mediterraneo, naime Italian style kolač od naranče s dodatkom adventskih začina i glazurom od šećera ugodno je iznenadio žiri.


Treće mjesto osvojio je Cronut iz kućice Picnic X Boogie koji je očarao svojim laminiranim dizanim tijestom u obliku donuta sa sočnom kremom od pistacije. Najbolju ukupnu ponudu autohtonih jela ove godine ima kućica Mediterraneo koja je oduševila i svojom dnevnom ponudom koju inače svaki dan mijenja. Nas je zapalo varivo od janjetine s bobom i graškom. Naime svaki dan na ovoj kućici uz uobičajenu stalnu ponudu moguće je pojesti i po jedno dnevno mesno jelo i jedno riblje. Sva njihova jela su maštovito pripremljena, a sastojci koje koriste su top namirnice hrvatskih proizvođača.


Ovogodišnje nagrade i diplome dodijeljene su na svečanosti koja se održala u petak, 15. prosinca 2023., a zasluženi pobjednici mogu se pohvaliti podrškom Bistro Pjat, Restorana Kornat, restorana 2 Ribara, te hotela Falkensteiner Club Funimation Borik i Falkensteiner Hotel & Spa Iadera. Zaključujući ovaj članak, primjećujemo očit pomak u kvaliteti Adventske ponude iz godine u godinu. Zadar se s pravom može ponositi svojim gastronomskim blagom, a Advent postaje nezaobilazna destinacija za gurmane i ljubitelje vina koji traže vrhunski doživljaj u božićnom ugođaju. Cheers to another year of delightful flavors and festive spirits in Zadar!


Foto: Bojan Bogdanić


Foto: Bojan Bogdanić