Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Lijepa vijest

Obnavlja se knjižnica i čitaonica u Salima

Autor: Đurđa Baljak

16.02.2023. 12:55
Obnavlja se knjižnica i čitaonica u Salima

Foto: Knjižnica SaliMinistarstvo kulture i medija Republike Hrvatske odobrilo je Općini Sali Projekt »Rekonstrukcija i opremanje Hrvatske knjižnice i čitaonice Sali« u iznosu od 79.633, 68 eura ili 600.000,00 nekadašnjih hrvatskih kuna. Projekt uključuje građevinsko-obrtničke radove, termotehničke instalacije, elektrotehničke instalacije, instalacije vodova i odvodnju, opremu i stručni nadzor. Dakle, riječ je o zaista vrijednom i cjelovitom projektu u okviru razvoja Općine Sali, stoga smo odlučili porazgovarati s dugogodišnjim ravnateljem knjižnice – Antom Mihićem.


– Konačno će, nakon dvadesetak godina, naša težnja da se knjižnica proširi biti u stvarnosti realizirana jer je Ministarstvo kulture i medija odobrilo skoro 80.000 tisuća kuna za taj projekt, započeo je Mihić i dodao kako je knjižnica osnovana 1905. godine za vrijeme Austro-Ugarske vlasti kada su se po Dalmaciji gradile čitaonice na narodnom jeziku, ali je sporadično radila. Međutim, knjižnica je profesionalizirana tek 1998. godine kada je ušla u sustav državnih knjižnica pod ingerencijom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te lokalne samouprave.


– Pošta je premještan ili dislocirana u općinsku zgradu, a mi ćemo stari dio prostora nekadašnje pošte iskoristi za širenje naše knjižnice. Dakle, do sad smo djelovali na 45 metara kvadratnih, a s ovim projektom ćemo objediniti dva prostora, prostor knjižnice i prostor stare pošte, koji se nalaze jedan do drugoga, objasnio je Mihić.
Mihić u knjižnici djeluje preko dvadeset godina te je uložio veliki doprinos i napore kako bi pomogao u razvoju svog najdražeg mjesta.


– Pored mene, tu je moja kolegica Roberta Karinja koja djeluje na istoj razini kao i ja, ali na svoj način, naglasio je Mihić i nastavio kako je njihova knjižnica pravo malo čudo jer imaju članove i članice iz 120 svjetskih gradova i mjesta, odnosno iz svih kontinenata osim Antarktika.


– Knjižnica je kao most kroz koji se ulazi u Sali i izlazi prema svijetu. Kada sam ja došao bilo je tek nekoliko stotina knjiga, a danas ih ima 19.776, kazao je Mihić.


– Kada dođete u Sali dođite u knjižnicu čitati, mirisati knjige, slušati glazbu koja će produbiti vaš um i vaša spoznaje. Knjižnica je mjesto gdje ćete otkriti dijamante koji su u vama spavali, zaključio je poetično Mihić.