Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SJEĆANJE NA POGINULE

Obilježena 32. obljetnica stradavanja stanovnika Nadina i Zagrada

Autor: Matea Guzalić

19.11.2023. 16:32
Obilježena 32. obljetnica stradavanja stanovnika Nadina i Zagrada

Foto: Luka JeličićNakon što je u Vukovaru i Škabrnji obilježena 32. godišnjica stradanja civila i branitelja tijekom napada bivše Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih postrojbi, posebna pažnja posvećena je i Nadinu koji je ponosno nosio teret hrabrosti i otpora tijekom Domovinskog rata. U ovom ravnokotarskom mjestu, 1991. godine su srpski agresori ubili četrnaest hrvatskih civila i pet branitelja, a tri osobe se i dalje vode kao nestale.


Tako je u nedjelju Gradski ogranak Benkovac, u suradnji s Gradom Benkovcom i Udrugom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, organizirao svečani mimohod, svetu misu koju je predvodio župnik don Ivan Rončević te polaganje vijenaca i svijeća za sve žrtve Domovinskog rata kod spomenika u Nadinu.


Foto: Luka Jeličić/Mimohod sjećanja


Među prisutnima bili su članovi obitelji stradalih i nestalih, izaslanik predsjednika Sabora Rade Šimičević, izaslanik predsjednika Vlade Šime Erlić, izaslanik ministra obrane Miroslav Zekušić, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Nekić, izaslanik Zadarske županije Šime Vicković, gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić, ratni zapovjednik Milan Bašić, Hrvoje Šarić i Hrvoje Marić iz Grada Zadra, te brojni drugi.
Brojni okupljeni poslali su snažnu poruku da se žrtve nikad neće zaboraviti te da će se sjećanje na hrabre ljude iz Nadina njegovati kroz generacije.


Foto: Luka Jeličić


– Prisjećamo se svih stradalih, njihovih obitelji te svih hrvatskih branitelja i velike žrtve koju su podnijeli za slobodnu Hrvatsku. Mi danas možemo uživati plodove te slobode, živjeti nikad bolje i slobodnije unutar Europske unije i unutar zemalja članica koje su najrazvijenije, ali upravo zato imamo još veću odgovornost ne zaboraviti sve ono što se dogodilo. Nakon veličanstvenog obilježavanja u Vukovaru i u Škabrnji s nikad većim brojem ljudi, hrvatski narod je jasno stao u zajedništvo obilježiti izuzetno važne datume stradanja i pokloniti se žrtvi. Svi se moramo toga prisjetiti i uvijek znati što je to značilo za Hrvatsku, a i što to znači danas. To je važno i zbog mlađih generacija koje se nisu ni rodile za vrijeme rata – važno je da znaju što se ovdje dogodilo i da je današnja sloboda skupo plaćena te da su naši mještani i sugrađani dali svoje živote za nju. Neka im je vječna hvala i slava, izjavio je Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.


Foto: Luka Jeličić/Polaganje vijenaca


Okupljenima se obratio i Nediljko Genda, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Benkovca.


– Prošle su trideset i dvije godine. Trideset i dvije godine tuge, ali i ponosa. Kad vas u ovolikom broju vidim ispred sebe, iznimno sam ponosan i uzbuđen. Samo tako moramo ići naprijed jer su žrtve to zaslužile, a ovo je najmanje što možemo dati za sve pale borce i civile Nadina. Nažalost, troje se još uvijek vode kao nestali, ali moramo biti optimistični da će ih jednog dana njihove obitelji ipak pokopati tamo gdje su zaslužili, kazao je Genda.


Foto: Luka jeličić


Čast svim poginulim braniteljima i civilima iskazao je i Rade Šimičević.


– Želim izraziti duboko poštovanje i zahvalu za sve ono što se učinilo u Domovinskom ratu, a posebno u Nadinu. Nažalost, svoju smo slobodu skupo platili, Domovina je natopljena krvlju, no moramo čuvati i cijeniti sve što su naši branitelji napravili za našu slobodu. Nismo mogli dobiti goreg neprijatelja i zato hvala svima koji su dali život za Domovinu. Moramo se sjećati, obilježavati i biti na ovim mjestima ne samo kad su godišnjice, nego češće. To će nas učiniti boljim ljudima, ali i ljudima koji će moći graditi i stvarati Domovinu Hrvatsku. Ne smijemo zaboraviti hrvatske branitelje kako njihova žrtva ne bi bila uzalud, rekao je Šimičević.


Foto: Luka Jeličić/Rade Šimičević


Među mnogobrojnim okupljenim ljudima bili su prisutni i svjedoci koji su prije 32 godine bili dio ove teške agresije.


– Ta događanja prije 32 godine su bila jako teška. To su bili početci rata i početci stvaranja države, trpjeli smo vrlo jake napade. No, nakon svih ovih godina se i dalje svega sjećamo, došli smo u poziciju u kojoj bi Škoro rekao – “vrijedilo je”. Imamo dane tuge, dane sjećanja, ali isto tako i dane ponosa. Ponosni smo na svoje mjesto, na naše mještane i na sve one koji su zdušno branili ovaj prostor, ispričao nam je Željko Vrsaljko, dok je Mile Vrsaljko naglasio važnost odavanja počasti.


Foto: Luka Jeličić/Željko Vrsaljko


– Ovo je jedan važan datum. Svatko ima dužnost odati počast preminulim braniteljima i civilima, oni su to zaslužili. Bilo je teško tih dana, i sad kad se prisjetim tih vremena mi suze naviru, kazao je Mile.


Foto: Luka Jeličić/Mile Vrsaljko


I dok plamen svijeća i dalje titra pod spomenikom, duh zajedništva i otpora u Nadinu ostaje snažan. Sjećanje na teške trenutke Domovinskog rata ne blijedi, već se prenosi s generacije na generaciju. Obilježavanje 32. obljetnice stradanja civila i branitelja u Nadinu svjedoči o poštovanju prema prošlosti i prema žrtvi podnesenoj za slobodu. Uspomena na hrabre pojedince zauvijek će se čuvati.