ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

položeni vijenci

Obilježena 30. godišnjica pogibije branitelja Denisa Grgurovića – Denara

Autor: Đurđa Baljak

20.04.2023. 20:38
Obilježena 30. godišnjica pogibije branitelja Denisa Grgurovića – Denara

Foto: Arif SitnicaU crkvi Sv. Nikole u Crnom služena je misa zadušnica povodom obilježavanja 30 godina od pogibije hrvatskog branitelja Denisa Grgurovića – Denara. Nakon mise zadušnice odana je počast i njegovom preminulom bratu, Ivanu Grguroviću, pripadniku 4. gardijske brigade.


– Ove godine obilježavamo 30 godina pogibije našeg branitelja Denisa Grgurovića Denara. Uz to, istodobno održavamo i spomen i na njegov brata Ivana, koji je preminuo prije nekoliko godina, započeo je Klaudio Vukoša. Nakon mise zadušnice položeni su vijenci te su zapaljene svijeće, a potom je uslijedio i prigodni domjenak za sve Grgurovićeve suborce, sudionike Domovinskog rata iz ostalih postrojbi, mještane i ostale goste.


– Denis je bio moj veliki prijatelj i suborac te ga pamtim kao čovjeka koji je u sebi posjedovao toliku snagu, ljubav, autoritet, karakter i jasnu viziju samostalne Republike Hrvatske. Nažalost, poginuo je 1993. godine kada je imao samo 31 godinu, prisjetio se Vukoša te istaknuo kako su se Grgurović i on zajedno priključili u obranu od prvog dana.
– Na samom početku Domovinskog rata nas 46 Crničana smo se priključili obrani domovine i osnovali samostalni vod. Nakon pada Crnog naš vod se pripojio 4. gardijskoj brigadi, a nakon toga i Gradskom bataljunu i na koncu je, nažalost, naš Denis poginuo kao pripadnik 7. domobranske pukovnije koju smo osnovali velikim dijelom mi Crničani, ispričao je Vukoša te nastavio kako 7. domobranska pukovnija danas ima svoju udrugu na čijem je čelu umirovljeni brigadir Danijel Kotlar.


– Ovakve događaje iniciramo u okviru naše Udruge. No, još uvijek se nekako deklariramo kao Samostalni crnički vod te ćemo u budućnosti nastojati, na ovoj razini, obilježavati spomen za sve naše poginule branitelje paleći svijeće, polagati vijence, organizirati mise zadušnice i simbolične domjenke, objasnio je Vukoša te se osvrnuo na spomen-ploču u njihovom naselju koja ih redovito podsjeća na ključne datume u Domovinskom ratu.


– U Crnom postoji središnje spomen-obilježje za sve naše poginule branitelje, a koje pored toga ima istaknute i sve bitne datume koji su obilježili naše mjesto, primjerice blagdan Svih svetih, dan pada mjesta, dan oslobađanja mjesta i tako dalje, objasnio je Vukoša te zaključio kako poginuli hrvatski branitelji predstavljaju velike ratnike i heroje koji su zaslužni za samostalnost Hrvatske i kao takvi ne smiju biti zaboravljeni.