Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

polaganje vijenaca

Na Ražovljevoj glavici 30. obljetnica pogibije Denisa Špike i Dragana Gulana

Autor: Nikolina Lucić

27.01.2023. 11:48
Na Ražovljevoj glavici 30. obljetnica pogibije Denisa Špike i Dragana Gulana

Foto: Nikolina Lucić

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca obilježena je 30. obljetnica pogibije dvojice hrvatskih branitelja u akciji Maslenica. Na mjestima pogibije na Ražovljevoj glavici iznad Škabrnje, odana je počast pripadniku Otočkog bataljuna Denisu Špiki i vojniku 7. domobranske pukovnije Draganu Gulanu.


Nakon akcije Maslenica i oslobađanja Škabrnje, hrvatske snage oslobodile su i brdo Ražovljeva Glavica koje su do akcije držale suparničke snage.


Otočki bataljun je dao veliki obol akciji Maslenica. Nažalost, imali su tri mrtva i 27 ranjenih vojnika. Denis Špika bio je zapovjednik 2. satnije i na današnji dan je herojski poginuo braneći Ražovljevu glavicu, a Dragan Gulan se nakon akcije vodio kao nestali. Njegovo tijelo pronađeno je tek šest godina kasnije u podnožju Ražovljeve Glavice.


Ražovljeva glavica bilo je zapovjedno mjesto Samostalnog bataljuna Škabrnje, glavna otporna točka za obranu Škabrnje ’91. godine.


Program je započeo odavanjem počasti kod spomen – obilježja masovne grobnice u Škabrnji, te je nastavljen misom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji. Okupljeni su se potom zaputili ka Ražovljevoj glavici, gdje su odali počast poginulim braniteljima, te se pridružili prigodnom programu, njemu su nazočili i zadarski župan i gradonačelnik, kao i mnogobrojni hrvatski branitelji sa svojim obiteljima, te učenici koji danas imaju priliku iz prve ruke saznati svjedočanstva iz Domovinskog rata.


Na Ražovljevoj glavici, u Škabrnji dogodio se prvi protunapad i akcija u kojoj su poginuli Denis Špika i Dragan Gulan, a svi ostali branitelji bili su ranjeni.


– Pružili smo maksimalan otpor, ali napadani smo sa svih strana – iz Biljana, Trljuga i Nadina, ističe Pulja i dodaje kako su članovi Otočkog bataljuna, vođeni ljubavlju prema domovini, sve snage usmjerili prema obrani i očuvanju teritorija.


– Oko 1800 branitelja s otoka sudjelovalo je u obrani domovine kroz Otočki bataljun. Naš ratni put započeo je u Poličniku, 1. siječnja, a završio u VRO – u Oluja, 1995. godine na Južnom bojištu. Prošli smo sve akcije, tako da smatram kako smo dali značajan obol u Domovinskom ratu, smatra zapovjednik Pulja.


– Nakon 30 godina osijećamo ponos i tugu za izgubljenim prijateljima, čijih se života i pogibije danas prisijećamo, kazao je Pulja, sjećajući se Špikinih posljednjih riječi.


Ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije Zadar i 113. brigade iz Šibenika, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar mišljenja je kako su branitelji dali sve od sebe u akciji Maslenica, unatoč manjem broju ljudstva i lošijoj opremljenosti.


– Mi smo u VRO-u Maslenica imali 3960 hrvatskih vojnika, sa suprotne strane bilo je 4400 vojnika, a također, smo bili inferiorni i u vojnoj opremi, prisjeća se brigadir Kotlar i kaže kako je Gulan jedan od petorice branitelja koji su poginuli u VRO Maslenica.


– Nikad ih nećemo zaboraviti. Njihova je žrtva utkana u temelje slobodne Hrvatske, dodao je Kotlar.