Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Tjelovježba

Neki Zadrani »vježbaju« radeći, a neki u slobodno vrijeme

Autor: Đurđa Baljak

10.05.2023. 13:55
Neki Zadrani »vježbaju« radeći, a neki u slobodno vrijeme

Foto: Dino Stanin/PIXSELLS obzirom na to da nam se polako približava sezona kupanja i sunčanja, odlučili smo napraviti đir po gradu i provjeriti kako Zadrani stoje po pitanju tjelovježbe. Onima u ugostiteljskom ili uslužnom sektoru to ide nešto teže s obzirom na to kakvu vrstu posla obavljaju, pa su nerijetko umorni ili im nedostaje slobodnog vremena.


– Ne vježbam trenutno ništa zato što radim kao konobar, a u tom poslu sam konstantno na nogama, tako da nemam potrebu. Zapravo nemam vremena razmišljati o tome jer se dovoljno krećem na poslu, a u slobodno vrijeme želim samo odmoriti, kazao nam je Emir Salković.


Slično mišljenje dijeli i konobar Andrija Rogić.
– Tijekom srednje škole sam trenirao nogomet, a sada nemam baš puno slobodnog vremena, niti volje. Zapravo dovoljno sam aktivan na poslu jer sam zbog konobarskog posla stalno u pokretu. Nakon posla želim samo odmarati. Međutim, vježbam samo kad sam na godišnjem. Tada redovito odlazim na Višnjik, pa trčim na stazi i radim vježbe snage na spravama na otvorenom, kazao nam je Andrija Rogić te istaknuo kako je važno vježbati što zbog kondicije i posla, što zbog zdravlja.


Pored, Emira i Andrije, i Edi Pifat dijeli slično mišljenje kako mu posao oduzima previše vremena ne ostavljajući mu prostora da se posveti tjelovježbi.


Nikad dosta vremena


– U posljednje vrijeme se ne bavim tjelovježbom i ne stojim dobro po tom pitanju s obzirom na to da sam cijeli dan na poslu. Međutim, bilo bi mi pametno da krenem razmišljati o tome, ali jednostavno nemam dovoljno vremena, pogotovo kada krene sezona i kada se poveća opseg posla, a slobodno vrijeme želim provesti sa ženom i djecom, kazao nam je Edi Pifat.


Neki ipak redovito nastoje što više iskoristiti slobodno vrijeme za različite oblike tjelovježbe. Tako nam je mlada Jelena Baus otkrila kako najviše planinari.


– Trenutno se ne bavim sportom, ali kad imam vremena onda svakako treniram više. Uglavnom u posljednjih godinu dana najviše šećem po planini s društvom, kazala nam je Jelena Baus, te istaknula kako je u sportu cijeli život – s pauzama, pa tako u slobodno vrijeme redovito, pored planine, vozi bicikl, prakticira jogu ili trči.


Kombinacija vježbi


S druge strane, Valentino Gobin u slobodno vrijeme kombinira teretanu i vožnju bicikla.


– S vremena na vrijeme odem u teretanu. Nekad je to nekoliko puta na tjednoj bazi, a nekad malo rjeđe. Uz to rekreativno tu ili tamo sjednem na bicikl, rekao nam je Valentino.


Dok jedan dio uopće ne trenira zbog nedostatka vremena, a drugi se bavi tek povremeno s različitim aktivnostima, mlada Lorena Ažić tjelovježbi pristupa vrlo ozbiljno te gotovo svakodnevno vježba.


– Dok sam bila mlađa trenirala sam gimnastiku, ali sam prestala. Nastavila sam sama vježbati doma ili na otvorenom, ovisno o vremenskim uvjetima. Redovito vježbam jer ako nisam dovoljno aktivna onda se ne osjećam baš dobro niti produktivno. Svaki dan započinjem s jogom i svaki dan radim vježbe za određeni dio tijela, a jedan dan u tjednu radim vježbe za cijelo tijelo, kazala nam je mlada Lorena Ažić poručivši svima koliko je zapravo tjelovježba bitna za psihofizičko zdravlje.