Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Enio Meštrović

Nazavisni gradski vijećnik o vrućim točkama dnevnog reda i prije sjednice

Autor: Ana Šarić Fric

13.10.2023. 19:45
Nazavisni gradski vijećnik o vrućim točkama dnevnog reda i prije sjednice

Foto: Luka JeličićEnio Meštrović, nositelj Nezavisne liste održao je konferenciju za medije na kojoj je iznio stajalište o nekoliko tema o kojima će idućeg tjedna biti riječi i na Gradskom vijeću. .


Protiv poskupljenja


Prvi na redu bio je HNK Zadar, gdje je Meštrović ponovio kako podržavaju privatizaciju, odnosno preoblikovanje udruge HNK Zadar u sportsko dioničko društvo, ali kako u utorak tu točku neće podržati jer to zakonski nije moguće.


– Mi smo za privatizaciju tog profesionalnog pogona, ali po slovu zakona. Pravilnik koji je na snazi od subote, 14. listopada kaže kako je nemoguće preoblikovati klub ako ne postoji pet godina, a Udruga HNK Zadar osnovana je 2021. pa se elaborat može raditi tek 2026. godine. Kako ne postoji pet godina, ne može se niti udovoljiti da temeljni kapital kluba bude najmanje 25 posto prosječnih iznosa u zadnjih pet godina, rekao je Meštrović te se osvrnuo i na investitora koji nije državljanin Hrvatske pa kako kaže nepoštivanje ugovora dovelo bi do neizvjesnih pravnih posljedica.
– Veliki problem po nama je što je investitor Australac i ne podliježe ingerenciji hrvatskog suda, a firmi koja je osnovana temeljni kapital je 20 tisuća eura, rekao je gradski vijećnik.


Poskupljenje usluga Čistoće dok Grad ne sredi situaciju s odvajanjem otpada, kako je kazao Meštrović, oni neće podržati.


– Slušamo o zatvaranju deponija u Diklu, a nikako da se to ostvari. I dok se on ne premjesti te dok ne počne raditi CGO Biljane Donje, do tad nećemo dignuti ruke za nikakvo povećanje cijena koliko god je to zakonom propisano,istaknuo je Meštrović.


Plan za Dragočaj


Ni osnivanje ustanove Centar za mlade neće dobiti podršku Nezavisne liste Enija Meštrovića.


– Čekamo jasna stajališta mladih i nezavisnih. Naš stav je taj da upravno tijelo u tom Centru ne može biti formirano od strane izvršne vlasti da ne bi opet bilo neko HDZ-ovo tijelo koje će oblikovati kreativnost mladih i nezavisnih, rekao je Meštrović te se osvrnuo i na problem Znanstvene knjižnice ističući kako ne žele podržati da upravljanje nad njom dobije Sveučilište u Zadru.


– Mi smo za to da se sastavi odbor za imenovanja i stave na glasanje kandidati koji žele dobrobit Znanstvenoj knjižnici. S naše strane to će biti Tatijana Petrić i Milenka Bukvić. Mi vijećnici nismo dostojni raspravljati o fundusu i tom bogatstvu koje je darovano gradu. U ime tih ljudi koji su to donirali, ne mogu se odreći i dati je pod patronat Sveučilišta ili države koja je do sada milijun puta potvrdila da se loše odnosi prema imovini, izjavio je Meštrović.


Neće, kaže podržati ni donošenje Plana za Dragočaj u Petrčanima.


– To vidimo kao još jednu devastaciju zelene površine od strane investitora koji je to isto napravio ranije na Braču i Hvaru i time ništa nije unaprijedio lokalnu zajednicu, rekao je Meštrović koji je prokomentirao i novi Prostorni plan komentirajući kako je u novom prijedlogu ostvaren neki napredak.


Zeleno svjetlo za parkove


Novi prijedlog je 30 posto zelenila, a Meštrović će inzistirati da se radi o 40 posto, dok podržava promjene o najviše četiri apartmana na površini od 450 kvadrata zemljišta te 6 na površini od 600. Također će tražiti da se pravilo o dva parkirna mjesta po stambenoj jedinici odnosi na visoke i niske zgrade. Zeleno svjetlo će dati za predložene parkove, školu u Diklu, javnu garažu na Bilom brigu, podzemnu garažu na Voštarnici ako stanari budu njeni korisnici, spomen park za branitelje kod Odvodnje, igralište Sinjoretovo, dogradnju nekoliko katova na City Galleriji zbog izgradnje hotela, a podržat će i rekonstrukciju hotela Zagreb i Beograd jer nemaju prostor za parking.


– Na Relji kod Kerumove zgrade o hotelu možemo pričati, o stanogradnji ne. Bivša Poliklinika: hotel da, ali uz rekonstrukciju bez širenja i prava na javnu površinu. U Murvičkoj iznad pekare, stanogradnja i hotel – ne. Silos u Gaženici stanogradnja na sredini prostora – ne. Za taj dio tražimo detaljan plan, a ne da se s jednom stanogradnjom krene pa širi dalje, kazao je Meštrović.