Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

svjetska maratonka

Natalija Gulin žena je o kojoj će se još pričati. S 58 godina ima iza sebe 51 istrčani maraton

Autor: Nina Vigan

08.03.2024. 08:06
Natalija Gulin žena je o kojoj će se još pričati. S 58 godina ima iza sebe 51 istrčani maraton

Foto: Osobna arhivaNatalija Gulin, žena je o kojoj će se još pričati. Žena koja ima 58. godina i 51. maraton iza sebe, od čega su tri ultre. Gulin je prošlog tjedna postala druga žena u svijetu, u svojoj kategoriji, s tri ultre od 100 kilometara. Gulin nam je istaknula kako je trčala 11 sati, što ju je dovelo do toga da je na cjelokupnoj listi pedeseta, na listi s puno mlađim trkačicama.


Najzanimljivije je to kako Gulin niže uspjehe, baš kako i trči – brzo. Sve se odigralo u samo šest godina, jer trčanje je otkrila tek kasnije u životu.


Išla samo probati


– U životu se nisam bavila apsolutno nikakvim sportom, čak sam u školi bila oslobođena tjelesnog radi zdravstvenih problema. Zato i jesam u neku ruku fenomen. Do pedesete godine, nisam se makla s mista. Gledala sam turske serije, malo prošetat po Kalelargi i to je to, bez veze…
Ali mene je puklo kad se otvorila Škola trčanja, kojoj sam se priključila, da bi u roku misec dana već trčala utrku od pet kilometara. Pa sam išla na trku od 10 km, pa na prve Wingse što je bilo 14 km. Kad sam i to otrčala, svi su mi govorili da lažem, da sam se sigurno već bavila sportom. Sad mi je to premala ruta.


Odmah sam išla i na prvi polumaraton, kojeg sam napravila ispod dva sata. Iza toga, sam išla na par polumaratona, a s 52 godine sam krenula na prvi maraton u Ljubljanu. Sad u roku 6 godina imam 51 maraton iza sebe, kazala nam je Gulin kroz smijeh dodavši da ni sama ne može vjerovati što se događa, jer je ovu pretrčanu stotku išla samo isprobati.– Znači, išla sam na državno prvenstvo u Slavonskom Brodu, prvenstvo koje se trči 20 krugova od pet kilometara. Bila je utrka i od 50 kilometara što sam već prošla prije godinu dana. Ove godine odlučila sam probati sto kilometara. Nisam išla na rezultat, išla sam samo probati.


Vidjela sam da ja to mogu i niti sam imala ikakvih kriza u glavi, inače tamo oko šezdesetog kilometra bude tih problema, niti sam imala ojedina po tijelu. Ja sam isto u čudu, jer sam ja tu stotku išla samo probati, da vidim mogu li. Postala sam najstarija žena u Hrvatskoj koja je to u ovim godinama uspjela otrčati.


Da sam se ja baš spremala na tu utrku, koji bi tek onda rezultat bio. Sad samo razmišljam da se prešaltam na ultre, ne maratone, kazala je Gulin.


Odlični rezultati


Guilin je trčala po cijelom svijetu. Maraton u Chicagu je otrčala s vremenom od 3:36, zatim New York na 3:45, Berlin na 3:40 i sad joj slijedi maraton u Bostonu i Londonu. Također se sprema za veliku utrku u Australiji na koju ju je pozvala organizacija Abbott, pošto ima odlične rezultate u svojoj kategoriji žena 55 – 60.


– U New York sam isto išla opušteno, s mobitelom u džepu da slikam sam trčala, a na kraju sam od skoro 1.300 žena u mojoj kategoriji, bila 25. U Chicagu je bila baš velika gužva, tu dolaze najjači maratonci i ultraši. Od 1.250 žena sam bila pedeset i neka, među ženama koje treniraju cijeli život.


Sigurno da ni jedna od njih nije počela trčati s pedeset. Moj najbolji rezultat je bio u Hanoveru gdje sam bila druga žena u kategoriji, s 3:33 vremenom i zbog tog rezultata me Abbott organizacija pozvala na Sydney. Bit ću jedini predstavnik Hrvatske na svjetskom prvenstvu i za to se sad spremam.Također, napravit ću nešto ludo ne samo za Hrvatsku nego za cijeli Balkan, možda i Europu. Odlučila sam ići na dva svjetska maratona u šest dana, a to su maratoni u Bostonu i Londonu, gdje ću isto dati najbolje od sebe. U Boston se ne može lako upasti, to je najstariji maraton i tamo upadate samo ako ste u svojoj kategoriji vrhunski.


»Trčim s našom zastavom«


Gulin svaki dan trči, ponekad se odmara iako kaže da je svjesna da bi se trebala i više odmarati. Kaže da ima osjećaj kad ne trči, kao da je nešto zaboravila napraviti. Od sedam dana u tjednu obavezno trči šest dana. Dva dana u tjednu su fartleci i intervali, dva dana futinzi, dva dana dužine i jedan dan odmara. Posebno je ponosna što predstavlja Zadar i Zadarsku županiju, iako je do sad sve maratone sama financirala, bez sponzora.


– Ja sam jedina žena u Zadru koja je ikada trčala 100 km na državnom prvenstvu i automatski postala osma u državi. Moram naglasiti kako mi apsolutno nitko za sve ovo vrijeme nije pomogao. Pošto sam se prebacila u AK Biograd, tek sad će mi Biogradska Turistička zajednica pomoći za odlazak u Boston i London.


Upravo sam pisala i mail Ministarstvu sporta u Zagrebu, da mi se donekle nešto pomogne jer predstavljam Hrvatsku. Prije par mjeseci prvi put sam se obratila i Gradu Zadru, ali nisam dobila odgovor. Bez obzira u kojem sam klubu, predstavljam Zadarsku županiju i našu državu. Svakako ću se obratiti i Županiji i Turističkoj zajednici pa se nadam da će me poduprijeti jer gdje god da dođem, trčim s našom zastavom.


Na primjer, kad sam došla na maraton u Portugal i pitala ima li još netko iz Hrvatske, pokazali su mi moju sliku s hrvatskom zastavom koju su postavili na službenu stranicu, jer su sretni što im dolazi netko iz naše prekrasne zemlje, kaže Gulin i dodaje kako joj je najljepše kad trči s našom zastavom, a ljudi oko nje viču Modric.Želi pomicati granice


– Toliko sam se inšifala u sve to, da želim pomaknuti sve granice i srušiti rekorde. Ja sam od onih što ne odustaju lako, može biti i da je to razlog mojih uspjeha. Imam žara, imam volje. To mi je čak dosta žena reklo, da imam u sebi ogromnu volju za nešto. To je bit. Nije mi teško spakirati se i otići na kraj svijeta.


Prije svog najboljeg rezultata u Hanoveru sam se vozila busom 25 sati, ističe Gulin koja poručuje svim ženama da pokušaju, da se pokrenu i osjete da i one mogu pomicati svoje granice.


Gulin nama je objasnila kako u svijetu postoji šest svjetskih maratona, a uskoro će biti i sedmi, onaj u Sydneyu. Za sudjelovanje u maratonu se dobije zvjezdica, a Gulin ovog trena ima tri zvjezdice, dok će s Bostonom i Londonom imati pet zvjezdica. Nakon Sydneyja ostaje joj i maraton u Tokiju koji će trčati druge godine.


Također, prikladno za Dan žena, Gulin ima i poruku svim ženama, a to je da samo probaju.


– Kad trčite, to vam pokreće i mozak i glavu. Otkad trčim smatram se boljom osobom, ne samo zdravstveno nego i u glavi. Imam fokus, ispunjava me i ne opterećujem nikog. Sve žene mojih godina sjede, puše i piju kave, a nisu ni probale maknuti se s mista. Ne trebaju ići na svjetska prvenstva, ali makar da brzo hodaju da se malo bolje oznoje, da se pokrenu. Svi to u biti možemo, nisam ja ništa posebna, svi mi možemo trčati samo ni ne znamo, zaključuje Gulin.