Utorak, 21. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

GRAĐANI U NEVJERICI

Nakon proglašenja prirodne nepogode i pustih obećanja, još ni centa pomoći

Autor: Nikolina Lucić

17.07.2023. 11:27
Nakon proglašenja prirodne nepogode i pustih obećanja, još ni centa pomoći

Foto: Luka JeličićPutujući u vruće subotnje jutro prema Gračacu, ne možemo ne primijetiti kako rijeka Otuča izgleda slabo, skoro pred isušivanjem, nimalo prijeteće u odnosu na prije dva mjeseca, kada je žiteljima Gračaca drugi put u šest mjeseci uništila domove. I Zrmanja je u Obrovcu tiha, sigurna unutar svog korita, za nadati se kako će građanima dopustiti da barem do sljedećeg proljeća u gradu žive i rade u miru.


No, žitelji Gračaca i Obrovca koji su se prije dva mjeseca borili s poplavama, sada nam kažu kako niti centa odštete još uvijek nisu dobili. Štete koje se broje u desecima tisuća eura, boje se, morat će sami sanirati jer ne računaju na značajniju potporu institucija.


Podsjećamo kako su prije dva mjeseca obilne kiše i topljenje snijega izazvali bujične poplave u Obrovcu, gdje se iz korita izlila rijeka Zrmanja i potopila centar grada, te kod Gračaca, gdje je rijeka Otuča također uzrokovala veliku materijalnu štetu, pa čak i od ostataka svijeta odsjekla žitelje zabačenih sela. Svi su se tada čudom čudili silini tih dviju rijeka, ističući kako se prirodna katastrofa takve magnitude još nikada nije dogodila. Institucije su promptno obećale pomoć i najavile proglašenje elementarne nepogode.
Dva mjeseca kasnije, samo se naizgled čini kako se život u Gračacu i Obrovcu vratio u normalu. No, čak i samo malo pozorniji pogled pokazat će da su problemi još tu, unutar kuća i trgovina. Većina ljudi i dalje sanira štete nastale poplavom i pokušava živjeti i raditi s onim što su spasili, istovremeno razmišljajući kako platiti sve novonastale troškove i kupiti novi namještaj i opremu.


Popisali štetu i otišli


Nakon poplave nadležne su institucije i prateće političke figure zaključile kako sustav odvodnje u Gračacu postoji, ali nije dovoljno velikog kapaciteta za ekstremne oborine. Na području Novog naselja 2, voda je ušla u 13 kuća, te je tamo zabilježena najveća šteta. U Gračacu su bila poplavljena 73 objekta, od čega 70 privatnih kuća, te Franjevački samostan, Postaja granične policije Gračac i benzinska postaja. U Novom naselju 2, koje je bilo najteže pogođeno poplavom još se uvijek mogu zateći vreće s pijeskom, a na terenu su vidljivi i tragovi kopanja dodatnih kanala.


No, stanovnici Novog naselja kažu nam kako malo nade imaju u taj projekt, jer dodaju, nitko ih osim nas u ova dva mjeseca nije posjetio, pitao kako su i mogu li financijski podnijeti sve troškove nastale zbog poplave. Umorni su, kažu nam, od objašnjavanja problema koji su već uočeni, zanemarivanja lokalne i regionalne vlasti, kao i praznih obećanja koja se neće ispuniti. Žiteljima tog gračačkog naselja druga je to poplava u razmaku od pola godine, jer Novo naselje 2 je i u prosincu prošle godine pogodila ista katastrofa. Upozorili su tada, ali i ranije da svako jače nevrijeme za njih znači novu poplavu i troškove, no nitko ih nije slušao. U Novom naselju bilo je poplavljeno desetak kuća. A na nekim mjestima je vodostaj dosezao i do dva metra. Isto se ponovilo i sredinom svibnja, kažu nam dva mještana, koja smo susreli dok su razgovarajući gledali u radove u njihovom naselju.


Gledajući u dvorište kuće u kojoj bager kopa oko temelja, govore nam kako je vlasnicima voda dva i pol metra prodrla u podrum te kako sada iznova moraju izolirati i ojačati temelje kuće. Na svu sreću, dodaju nam, žive u Njemačkoj, pa barem ne moraju živjeti uz brujanje bagera.


– Već smo i sami sebi dosadili prigovarajući i nadajući se što ranijoj isplati odštete. Službenici došli na uvid, popisali štetu i otišli. Govorka se kako će nam dati samo pet posto iznosa štete koju smo prijavili, ogorčeno pričaju naši sugovornici, dodajući kako im tih pet posto sredstava i ne treba.


Voda do grla


– Ne znamo tko će se udostojiti stati pred ljude i priopćiti im takvu vijest. Nisu se sramili uzdignutih glava zajedno s političkom vrhuškom stati pred nas znajući da su nas iznevjerili i da nam serviraju novu rundu praznih obećanja. Proglašeno je stanje prirodne nepogode, što u odnosu na elementarnu nepogodnu znači da dobivamo manju odštetu. Kada smo čuli da će do proglašenja nepogode doći, brzo smo se poveselili i još brže razočarali, dodaju, pokazujući nam kako Općina Gračac u Novom naselju 2 u potpunosti nije sanirala niti oštećene kolnike, a kamoli počela pomagati mještanima.


Na području Gračaca vide se tragovi kopanja novih odvodnih kanala


Govore nam kako je voda u neke objekte prodrla preko podruma, potpuno ih poplavila i uništila namještaj i opremu. Voda je plivala ulicom, kažu nam, tolikom brzinom da se s jedne strane ulice na drugu nije moglo prijeći u gumenim čizmama.


– Uz poplavu u prosincu nadamo se minimalnoj odšteti od oko 20 tisuća eura. Vi ste prvi koji ste nas nakon dva mjeseca došli pitati kako se nosimo s troškovima. Općina sama ne može sanirati cijelu štetu, niti onu na svojoj infrastrukturi, a kamoli našu, tuže se i dodaju kako su se načelniku Općine Robertu Juki već potužili na sporu isplatu naknade.


– Kažu nam kako su potrošili već 70 tisuća eura, no mi ništa od toga ne vidimo. Pa i ulice su nam još uništene, dodaju i upućuju nas u Ulicu Hrvatske bratske zajednice, koja je, kako su nam i kazali, jako oštećena, toliko da nije niti sigurno njome prometovati.


– Počeli su raditi dodatne kanale i nasip, ali bojimo se da to neće izdržati bujicu kao onu prije dva mjeseca, zaključuju i ističu kako većina susjeda još uvijek sanira kuće.


Za Gračac su tada premašeni apsolutni dnevni i mjesečni maksimumi količine oborine. U malo više od pola mjeseca palo je 500,3 milimetara oborina što je gotovo četiri puta više oborina nego što je uobičajeno za svibanj. Pao je tada i mjerni rekord od 256,4 milimetra i time premašen maksimum dnevne količine oborina za ovu postaju na kojoj se mjeri od 1960. godine.


Živjeti se mora


Ni u Obrovcu stanje nije ništa bolje, mada se život vratio u centar grada, koji je prije dva mjeseca bio potopljen. Kafići, hotel i restoran su otvoreni, prodavači su se vratili u trgovine. No, kažu nam, niti riječi o nadoknadi štete nisu čuli, a živjeti se mora. Sretni su oni, dodaju, koji su u tjedan dana mogli osposobiti poslovne prostore za nastavak rada. Stanovi se još obnavljaju, a u centru je grada u subotu je radio tek dio objekata.


Otvorena trgovina u centru Obrovca samo na prvu »govori« kako se sve vratilo u normalu


– Nama je voda prodrla u trgovinu u visini oko pola metra i uništila veliki dio inventara. No, na sreću vratili smo se na posao, no i dalje vidimo posljedice poplave, govori nam prodavačica Ivana.


Svi su vodeći državni i lokalni političari, osim gradonačelnika Obrovca Ante Župana, promptno izašli na teren i procijenili situaciju. Istaknuli su važnost prevencije i potrebu generalnog jačanja sustava i brzine odgovora na krize, te naravno, obećali financijsku potporu oštećenim građanima. No, dva mjeseca nakon katastrofe pomaka nema.


– Kupili smo novi namještaj za kafić. No, stanovi se još ne obnavljaju, skupo je to i nema tko raditi, kaže lokalni ugostitelj Marko Grbić te i on dodaje kako niti centa naknade štete još nisu dobili.


Ugostitelj Marko Grbić morao je sam sanirati štetu da bi mogao raditi


– Mi smo, na sreću, bili zatvoreni samo tjedan dana. Bili smo vrijedni i potrudili se čim više sanirati štetu od vode u razini od oko pola metra. Nama su frižideri na podu, perilice, kao i uskladištena roba, tako da smo štetu skromno procijenili na minimum od 25 tisuća eura, naglašava Grbić, inače i vlasnik apartmana.


– Te smo noći goste jedva uspjeli na vrijeme evakuirati, tako da nam se štete samo množe. Institucije su spore i ne rade svoj posao. Gdje su naše oštete? Nas realno gledajući, ima možda 20 poduzetnika koji su oštećeni poplavom, plus žitelji centra Obrovca. Nitko iz Županije nije nas posjetio, a i u Gradu nailazimo na sličan tretman, zaključuje Grbić i dodaje kako se jedino mogu pohvaliti djelatnici Službe za epidemiologiju i čistači, koji su promptno dezinficirali potopljene prostore, jer grad je ličio na septičku jamu na otvorenom.


Na području Gračaca šteta procijenjena na više od 2,5 milijuna eura


Nakon poplave u Gračacu je proglašeno stanje prirodne nepogode, te je prema prvoj procjeni koju smo dobili od Roberta Juke, načelnika Općine Gračac, šteta procijenjena na više od 2,5 milijuna eura. U poljoprivredi su najviše stradali dugogodišnji nasadi i stoka, te je šteta procijenjena na više od 200 tisuća eura. U graditeljstvu i prometu štete se penju na 1,7 milijuna eura. Štete na opremi procijenjene su na više od 750 tisuća eura, na županijskim je cestama oko 350 tisuća eura, na općinskim nerazvrstanim cestama više od 660 tisuća eura, a Juko kaže kao ih još čeka i potpuna sanacija otpada nastalog nakon poplave, što procjenjuju na još dodatnih 43 tisuće eura.


– Najkritičnije smo zahvate riješili. Na posljednjoj smo tematskoj sjednici stožera Civilne zaštite dogovorili podizanje nasipa i kopanje kanala na području Novog naselja 2, dok Vodovod čisti i sanira sustav odvodnje, kaže Juko i dodaje kako se novi propusti uvode na dionice cesta D1, D27 i D50, što će ublažiti buduće štete u barem dva naselja.


– Točan iznos šteta na privatnim objektima i u poljoprivredi još nije poznat, jer prijave šteta još pristižu. Veliki nam problem stvara glomazni otpad, koji Općina sama ne može sanirati, jer odlagalište u Obrovcu dnevno može primiti 10 tona otpada, što je dovoljno tek da pokrije gradske potrebe. Tražio sam zato savjet direktora zadarske Čistoće Johna Krstičevića, kako bi utvrdili može li se barem dio glomaznog otpada deponirati na deponiji u Diklu, govori načelnik Juko.