Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

KRALJIČINA PLAŽA

Najduža pješčana plaža u Hrvatskoj ima sve što za odmor možete poželjeti

Autor: Ana Šarić Fric

14.08.2023. 16:33
Najduža pješčana plaža u Hrvatskoj ima sve što za odmor možete poželjeti

Foto: Arhiva ZLNinske duge pješčane plaže već su nadaleko poznate i postale su jedan od zaštitnih znakova ovog kraljevskog grada. Definitivno najpoznatija među njima, a ujedno i najduža, jest Kraljičina plaža. Ova plaža nalazi se na zapadnom kraju lagune i proteže se u smjeru Sabunika, a svojim posjetiteljima nudi jedinstveni krajobraz. Ime je dobila prije 11 stoljeća, a danas je tisuće posjećuju zbog zdravlja ali i zbog i zabave.


Prema izboru američkog Travel Channela Kraljičina plaža u samom je vrhu najljepših plaža svijeta. Uz ovo plažu veže se i legenda. Plaža je svojom ljepotom privukla suprugu prvog hrvatskog kralja Tomislava, lijepu Jelenu. Stoga, kad bi dolazili u Nin, obiteljske trenutke na plaži provodili su upravo ovdje, gdje je Jelena otkrila i blagodati ljekovitog blata, a otud joj i ime. Sam put do Kraljičine plaže prolazi kroz dugačak plićak koji tek nagovještava ono što vas čeka. Prate ga drvene pješačke staze kroz bioraznoliko područje koje predstavlja prirodni botanički vrt.


Ovu plažu karakterizira dugačak plićak i pijesak koji je čine idealnom za obitelji s malom djecom, ali i za starije osobe. Odlučite li se posjetiti plažu na njoj ćete moći provesti i duži dio dana, jer se u blizini nalaze kafići i restorani, a i u blizini ste centra grada Nina te je odlična za jednodnevni izlet. More je toplo i ugodno za kupanje, a čak i u najtoplijim danima ljeta možete očekivati lagani vjetar zbog kojeg je vjetrova ova plaža dom mnogim aktivnim sportašima među kojima su najbrojniji kitesurferi.


Foto: Arhiva ZL


Pogodna i za zdravstveni turizam
Kraljičina plaža pogodna i za zdravstveni turizam. Naime, u blizini se nalazi i lokalitet s prirodnim ljekovitim blatom koji se koristi u terapeutske svrhe. Vrijedi napomenuti da se u blizini plaže nalaze igrališta za djecu a osim na raspolaganju ćete imati i restorane, barove, tuševe, javni wc.


Jedini problem s ovom plažom predstavljat će vam nedostatak hlada, a pripremite se i gužve s obzirom na to da ova plaža dnevno privlači na stotine kupača.


Foto: Arhiva ZL