Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Priznanaj

Najboljim volonterima dodijeljena "Volonterska ruka"

Autor: Nikolina Lucić

05.12.2022. 13:38
Najboljim volonterima dodijeljena

Zadarski volonteri danas slave svoj dan – Međunarodni dan volontera, koji se obilježava u Providurovoj palači dodjelom nagrada “Volonterska ruka”. Od 2013. godine, kada je Volonterski centar Zadar u svojoj bazi broji više od 2500 volontera, a iza njih je mnoštvo projekata i rada.


Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 5. prosinca Međunarodnim danom volontera 1985. godine. Cilj je učiniti vidljivim sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad, na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Slijedom toga Volonterski centar Zadar na Međunarodni dan volontera dodjeljuje županijska Priznanja „Volonterska ruka“, kako bi se na lokalnoj razini prepoznalo i nagradilo pojedince i organizacije koji su se svojim volonterskim angažmanom istaknuli u zajednici. Ovim se putem žele upoznati s radom volontera i organizacija koje organiziraju volontiranje na području naše županije, ali ujedno i potaknuti razvoj novih volonterskih akcija i programa. Vrednovanjem doprinosa pojedinca i organizacija doprinosi se sveukupnoj afirmaciji volonterstva.


Marija Špaleta, predsjednica Volonterskog kluba Zadar naglasila je kako volontiranje mijenja živote, kako onima što pomažu, tako i onima koji pomoć primaju.


– Volontiranje nije besplatno zato što je nevažno, već zato što je neprocjenjivo, kazala je Špaleta.


Priznanje “Volonterska ruka” dodjeljuje se u tri kategorije, a to su naj volonter i naj organizator volontiranja, te naj koordinator volontiranja. U kategoriji organizatora donitnik je udruga Prospero iz Gračaca, naj volonterka je Elena Šarunić, dok je naj koordinator volontera Mira Treursić.