Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

KONFERENCIJA

Na Sveučilištu u Zadru započela 19. Međunarodna konferencija o geoinformacijama i kartografiji

Autor: Portal ZL

07.09.2023. 15:15
Na Sveučilištu u Zadru započela 19. Međunarodna konferencija o geoinformacijama i kartografiji

Foto: Sveučilište u ZadruNa Sveučilištu u Zadru danas je s radom započela 19. Međunarodna konferencija o geoinformacijama i kartografiji u organizaciji Hrvatskog kartografskog društva, Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru i Hrvatskog geografskog društva – Zadar. Konferencijom se želi doprinijeti razvoju geoinformatike, kartografije, geodezije, geografije i srodnih područja s posebnim naglaskom na novim dostignućima.


Pozvani renomirani pozvani predavači u dva dana konferencije obradit će teme poput AI, strojnog učenja i robotike, vizualizacije velikih podataka, obrazovanja iz kartografije i geoinformatike, geoprostornih tehnologija itd. Trećeg dana konferencije predviđen je terenski obilazak Paga, pri čemu će se gosti upoznati s lunjskim maslinicima, siranom u Kolanu i Muzejom soli u Pagu.


– Užitak je svjedočiti različitim pristupima kompleksnom pitanju kartografije, koju možemo definirati i prepoznati kao medij komunikacije. Jednako tako i ovakve konferencije su festival komunikacije među kartografima i znanstvenicima srodnih disciplina, prilika za nova prijateljstva i institucionalnu suradnju i razmjenu znanja o mapama, geografskim sustavima… Ovo je 19. po redu konferencija, druga u Zadru, nadam se da će njezini rezultati biti dobra priprema za 20. susret, rekao je u pozdravnoj riječi predsjednik međunarodnog znanstvenog odbora konferencije,  prorektor Sveučilišta u Zadru  prof. dr. sc. Josip Faričić.


Foto: Sveučilište u Zadru


Brojni predavači…
U ime uprave Sveučilišta prorektor prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić poželio je sudionicima da iskoriste neformalne mogućnosti umrežavanja, uspostave kontakte i sklope prijateljstva koja će trajati i dulje od trajanja konferencije, a pozdravili su ih i predsjednik Hrvatskog kartografskog društva prof. emer. Miljenko Lapaine te potpredsjednica Hrvatskog geografskog društva Zadar prof. Josipa Zanki.


Na konferenciji sudjeluje dvjestotinjak sudionika iz Hrvatske, od kojih četrdesetak uživo a ostatak online. Predavači i sudionici dolaze iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Italije, Austrije, Nizozemske, Belgije… čak i Singapura. U današnjim predavanjima obrađene su teme optimiziranja toponimije na modernim kartama, nekritičkim reprodukcijama geografskog sadržaja na pomorskim kartama Jadranskog mora, kartografskoj baštini predgrađa Padove, kasnosrednjovjekovnom znanju o geometriji portolanskih karata, prvom mapiranju Afrike itd.


U okviru konferencije u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, večeras će se otvoriti izložba „Stari atlasi – nove priče“. Izložba starih atlasa iz zadarskih knjižnica i arhiva prilika je za predstavljanje ovih vrijednih kartografskih djela koja su, uz enciklopedije i rječnike, bila najvažniji zbornik znanja. Atlasi su često bili knjige u kojima su autori imali priliku na jednom mjestu prikazati najnovije spoznaje o svemiru kao i svoje kartografske tehnike, pri čemu se isprepliću znanost i umjetnost.


Foto: Sveučilište u Zadru