Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

od Zadra do Ražanca

Na Susretu sudjelovalo 30 oldtimer automobila i 15 motocikala

Autor: Đurđa Baljak

30.07.2023. 16:48
Na Susretu sudjelovalo 30 oldtimer automobila i 15 motocikala


Za vikend su svi ljubitelji oldtimera imali priliku sudjelovati na 23. Međunarodnom susretu oldtimera. Riječ je o drugom susretu u Ražancu koji je organizirala Turistička zajednica Ražanac u suradnji sa zadarskim Oldtimer klubom Sveti Krševan (OSSK). Tom prigodom nam je nešto više o tome otkrio predsjednik OKSK-a iz Zadra, Neven Krpina.


– Prethodna 21. skupa smo organizirali od Zadra, Biograda, Pakoštana, i jednom do Pirovca. No, u posljednje dvije godine to radimo u suradnji s TZ-om Ražanac, rekao je Krpina te dodao kako je polazak bio iz Zadra, a okupljanje kod Kaštela u Ražancu.


Na susretu je sudjelovalo trideset automobila i petnaest motocikala.
– Pristigli su ljudi iz cijele Hrvatske, ali i regije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, pa čak jedan gospodin iz Italije. Naknadno se priključio i jedan čovjek iz Njemačke s motociklom Harley Davidson, otkrio je predsjednik Krpina i dodao kako ih je cijelo vrijeme bodrila policija, pa je sve prošlo u redu.


Najstariji primjerci


Najstariji oldtimer koji se mogao vidjeti je bio Mercedes 170 Ponton iz 1954. godine, a dok je najstariji motocikl bio Moto Gucci Falcone iz 1936. godine.


– Dodijeli smo zahvalnice za prva tri mjesta u kategoriji motora i auta. Kriterij za dodjelu zahvalnice je bio da je motor ili auto ima originalan motor te da je jako dobro očuvan. U kategoriji motora istaknuo se Kawasaki koji je nekoć bio motor švicarske vojske. U kategoriji automobila su se istaknuli Mercedes-Benz Ponton 170 iz 1954. godine, ali i Mercedes-Benz 280 SE Cabriolet​ te Alfa Romeo 75. Pored toga jedan od najmlađih oldtimera koji su posjetitelji mogli vidjeti bio je Jugo Cabrio iz 1980-ih, dok je najstariji motocikl došao iz Bibinja, a riječ je o Moto Guzziju Falcone iz davne 1936. godine. Bio je zanimljiv i Fiat 850 iz 1966. godine zato što je u pitanju dvosjed kabrio. Poprilično je to raritetan automobil koji je u ovom slučaju bilo iznimno očuvano. Uz to, moglo se vidjeti dosta kabrija, Mercedesa iz linije 110, tzv. repaša. Pored toga, pronašao se i jedan američki oldtimer iz 1980-ih, a stigao je nam je iz Sukošana, kazao je Krpina.


Članovi Oldtimer kluba Sveti Krševan redovito sudjeluju na susretima diljem regije, ali sami ih i organiziraju te se tako povezuju s ostalim ljubiteljima oldtimera.


– Nakon ovoga idemo 12. kolovoza u Imotski gdje će se izlagati samo Mercedesi. Tamo vam nema kuće koja nema barem dva Mercedesa, a trenutačno rade i spomenik tom automobilu, a u tome će im pomoći i Njemačka, otkrio nam je Krpina.