Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na samo dva metra dubine

Na prostoru antičke luke Barbir izvanredno arheološko otkriće - brod star skoro dvije tisuće godina

Autor: Alen Plahinek

08.11.2022. 12:42
Na prostoru antičke luke Barbir izvanredno arheološko otkriće - brod star skoro dvije tisuće godina

Foto: MCPAPodvodni arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru stigli su do divnog otkrića. U podmorju antičke luke Barbir pronađen je brod za kojeg su podvodni arheolozi zaključili da je plovio u antičko vrijeme. O kakvom brodu je zapravo riječ, rekao nam je ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Mladen Pešić.


– Još uvijek nismo završili istraživanje u potpunosti. Za sada znamo da je riječ o brodu dužine devet i širine tri metra. Prema svima prikupljenim i obrađenim dijelovima datiramo ga u početak 2. stoljeća. Pronađen je relativno plitko, na dva metra dubine, kazao je Pešić dodavši kako je to rezultat arheološkog istraživanja koje traje nekoliko godina.


– Mi od 2017. godine istražujemo Antičku luku u Sukošanu, tako da svake godine provodimo sustavna istraživanja. Prošle godine smo radili sondom za istraživanja da bi otkrili kakva je uistinu struktura mola antičke luke. Prije dvije godine smo pronašli, najjednostavnije rečeno, daske s metalnim čavlima koje smo analizirali i zaključili da potječe iz razdoblja 2. stoljeća. To nam je probudilo znatiželju i proširili smo istraživanje. Arheološkom sondom smo naišli na ostatke ovog broda i evo, ove godine smo nastavili to istraživanje i otkrili ga, nastavlja ravnatelj MCPA.


Nije jedini pronalazak
Ovo nije prvi pronalazak nekog antičkog broda na Jadranu, no svejedno pronalazak potencijalno može imati veliko značenje.


– Brod je nama kao istraživačima jako zanimljiv jer nam daje neke nove spoznaje o tadašnjim načinima gradnje ili veličinama antičkih brodova, ali to ćemo znati tek kad završimo s istraživanjima. Ovo nije jedinstveni antički brod i oni, barem nama, nisu pretjerana rijetkost, ali su zanimljivi. Ovaj je u jako dobro stanju, što nas je pomalo i iznenadilo. Njegova struktura je odlično očuvana i moći ćemo saznati kakve su bile brodske linije. Na osnovu tih linija mogli bi u budućnosti rekonstruirati brod, odnosno njegov oblik, objašnjava Pešić dodajući kako sljedeće godine se kreće u daljnje istraživanje ovog nalazišta.Trenutno je brod zaštićen i pokriven pijeskom i geotekstilom, da na njega ne utječu vremenski utjecaji ili čovjek. Sljedeće godine istraživanje se nastavlja u nadi da će se uspjeti otvoriti ostatak i možda ga u kompletu dokumentirati.


Za izvlačenje i smještanje ovog broda negdje na kopnu potrebno je puno vremena i novaca.


Moguća restauracija


– Treba vidjeti postoji li financijska mogućnost da izvadimo i restauriramo taj brod i da negdje bude izložen, no prerano je govoriti za to. To je jedan dugotrajan proces, no prvo moramo vidjeti koliko je uistinu velik i sačuvan, da bi vidjeli isplatili se ići u takav proces ili ne, kaže Pešić.


Ovo možda nije jedini »zakopani« ostatak na tom području, a to će se u budućnosti i pokazati.


– Istražujemo luku i nalazimo ostatke života koji je u luci Barbir bio intenzivan između 1. i 5. stoljeća. Otkrili smo načine gradnje i strukture luke, a moguće je i da postoje još neki ostaci brodova na tom području koje nismo otkrili. S obzirom na činjenicu da smo nakon šest godina istraživanja naišli na ovaj brod, postoji potencijalna mogućnost da ih ima još, zaključuje Pešić.