Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

vrhunac toplinskog vala

‘Na nekim mjestima ni najniže noćne temperature neće ići ispod 30 °C’

Autor: P. N.

21.08.2023. 08:18
‘Na nekim mjestima ni najniže noćne temperature neće ići ispod 30 °C’

Foto: Arif SitnicaNovi tjedan donosi obilje sunčanog vremena i dodatni rast temperatura, uz opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlja najprije na Jadranu i unutrašnjosti Istre i Dalmacije, zatim i u središnjoj Hrvatskoj, pa od srijede gotovo posvuda. No, od srijede će rasti i vjerojatnost za poslijepodnevne pljuskove s grmljavinom, i to uglavnom u kontinentalnom području, piše HRT.


Ponedjeljak će na istoku naše domovine biti sunčan, ponegdje s umjerenom naoblakom, a ujutro mjestimice uz rijeke i s kratkotrajnom maglom. Bit će vruće, uz najvišu temperaturu zraka između 32 i 34 °C.


Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj, nakon jutarnjih vrijednosti od 17 do 21 °C. Mjestimice će biti slabog do umjerenog sjeveroistočnjaka i prevladavat će sunčano.
Obilje sunčanog vremena i na sjevernom Jadranu te u gorju, gdje će tijekom dana biti i umjerenog razvoja oblaka, a ujutro je moguća i magla. Puhat će sjeveroistočnjak, a na moru bura koja u prvom dijelu dana podno Velebita može biti na udare jaka, pa i olujna. Sredinom dana i popodne ponegdje će okrenuti na sjeverozapadnjak.


Najviša temperatura zraka od 29 do 32 °C u Lici i Gorskom kotaru te između 32 i 36 °C na sjevernom Jadranu.


Sparno cijeli tjedan


Vrijednosti temperature zraka više od 35 °C izgledne su nerijetko i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. Stoga će ponedjeljak obilježeti vrućina, a i vedrina, ujutro i navečer uz buru, pa sredinom dana i poslijepodne jugozapadni i sjeverozapadni vjetar.


Vjetar podjednak i na krajnjem jugu Hrvatske, uz vruće, ponegdje i sparno vrijeme, te uz najvišu temperaturu zraka od 33 do 37 °C. Razmjerno visoke će biti i noćne i jutarnje vrijednosti pa u nekim mjestima najniža jutarnja temperatura neće biti niža od 30 °C!”


“Vruće i sparno vrijeme nastavlja se i idućih dana. Temperatura zraka u unutrašnjosti može danju dosegnuti i 35 °C, a postupno će sve toplije biti i noći i jutra. Prevladavat će pritom sunčano, u srijedu i četvrtak uz malu do umjerenu vjerojatnost za popodnevne lokalne pljuskove.


Na Jadranu se očekuje vrhunac vala vrućine. Uz to, sunčano, s burom u noćnim i jutarnjim satima i jugozapadnjakom i sjeverozapadnjakom sredinom dana i poslijepodne.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.