Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Zdravlje je navažnije

Na Narodnom trgu obilježen Dan narcisa

Autor: Marina Šaponja

25.03.2023. 11:58
Na Narodnom trgu obilježen Dan narcisa

Foto: Luka JeličićPod sloganom “Zdravlje je najvažnije” na Narodnom trgu Udruga Europa Donna obilježila je Dan narcisa, dan posvećen oboljelima od karcinoma dojke.


Tatjana Vukelić-Baturić, dr.med., predsjednica Udruge Europa Donna Zadar, naglasila je kako im je glavni cilj – prevencija!


– Želimo osvjestiti potrebu brige za zdravlje jer ukoliko se rak otkrije na vrijeme može se izlječiti. I mi godinama već obilježavajući ovaj Dan podsjećamo žene kako je potrebno odazivati se na preglede, imamo i dobar Nacionalni program besplatne mamografije. Već 23 godine u Zadru smo prisutni s ovom akcijom i svake godine vidi se kako se ovom problemu pristupa ozbiljnije, rekla je dr. Vukelić Baturić.
Nevolja je u tome što je Hrvatska dosta nisko na ljestvici, ima puno oboljelih od raka dojke pa nije na odmet uvijek iznova ponoviti kako je prevencija najbolje liječenje.


– Na razini Zadarske županije godišnje od raka dojke oboli od 120 do 140 žena, što nije mala brojka, naglasila je dr. Vukelić Baturić, ipak, dodaje, smrtnost polako pada, a razlog tome je što se velik broj karcinoma otkriva na vrijeme.


– Nažalost, problem leži i u organizaciji zdravstva, odnosno dugih čekanja na pretrage i preglede, a svako čekanje je minus!


Zakonodavac mora nešto promijeniti, a kao Udruga moramo biti glas naroda, istaknula je Vukelić Baturić koja je i sama prije 45 godina oboljela i preboljela karcinom dojke.


– Kada sam oboljela od karcinoma dojke bila sam mlada liječnica, u 30-toj godini. Prije neki dan sam napunila 77 godina, eto, nade ima za sve, ako se rak otkrije na vrijeme, može se izlječiti i kasnije se može kvaliteteno živjeti. Moja broba trajala je oko godinu, dvije, pa krenete dalje, u sebi nađete snage za koju niste znali da je imate, poručila je dr. Vukelić Baturić.


Na Narodnom trgu djeleći narcise, Udruga Europa Donna prikupljala je i dobrovoljne priloge građana koji će se namijeniti za uređaje za dijagnostiku i liječenje onkoloških bolesnika u zadarskoj bolnici.


Ove godine akciji su se pridružile i učenice četvrtog razreda Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru. Njih 10-ak je dijelilo građanima narcise i letke o važnosti redovitih pregleda u cilju prevencije raka dojke.


– Prvi put sudjelujemo na ovoj akciji, dijelimo narcise povodom obilježavanja Dana narcisa, rekla je učenica Dona.


– Zdravlje je najdragocjenije bogatstvo, pomozimo i čuvajmo ga zajedno, poruka je s Narodnog trga.


Dobrovoljne priloge možete uplatiti na žiro račun OTP banke –


IBAN: HR 3824070001100443902 s naznakom: Dan narcisa 2023.