Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

"Budi mRAK roditelj"

Cjepivo protiv HPV-a od ove godine dostupno djeci od petog razreda

Autor: Hina

17.01.2023. 15:40
Cjepivo protiv HPV-a od ove godine dostupno djeci od petog razreda

Foto: ReutersCijepljenje djece protiv HPV-a od ove godine kreće u ranijoj dobi, već od 5. razreda osnovnih škola, za razliku do sada kada su se pozivala djeca tek u osmim razredima, priopćila je u utorak kampanja “Budi mRAK roditelj”.


U sklopu kampanje „Budi mRAK roditelj“ poziva se roditelje da cijepe svoju djecu protiv HPV-a, koje je od ove godine dostupno za djecu u sva četiri “viša” razreda osnovnih škola.


“Dakle, djeca će biti pozvana u 5., 6., 7. i 8. razredu. Uz preventivne aktivnosti koje se rade u školskoj medicini , biti će omogućeno i cijepljenje protiv HPV-a“, rekla je Marija Posavec, predsjednica Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu.
Javno-zdravstvena i edukativna kampanja „Budi mRAK roditelj“ usmjerena je na prevenciju i zaštitu od raka, odnosno, HPV-a. Marko Gangur, nacionalni koordinator projekta, je naglasio kako je cilj kampanje educirati javnost i obratiti se roditeljima koji odlučuju hoće li se njihova djeca cijepiti protiv raka.


HPV je uzročnik čak šest vrsta raka. Ovime se pokazuje da cjepivo protiv raka postoji, te da je ono bitno za oba spola.


„Izuzetno je bitno da se cijepe i djevojčice i dječaci, jer infekcija uzrokovana HPV-om nije isključivo rezervirana samo za ženski spol, nego mogu oboljeti i mladići, odnosno, muškarci. Jedino cijepljenjem oba spola možemo zaštititi od razvoja prestadija i invazivnih karcinoma u starijoj životnoj dobi“, poručila je Neda Ferenčić Vrban, tajnica Lige protiv raka.


„Prema posljednjim podacima, u školskoj godini 2021./ 2022. godinu protiv HPV-a je cijepljeno 44 posto djevojčica i 25 posto dječaka osmih razreda“, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.


U usporedbi s mnogim drugim strategijama prevencije raka poput kontrole duhana, smanjenja konzumacije alkohola, povećanja tjelesne aktivnosti ili borbe protiv pretilosti cijepljenje protiv HPV-a ima trenutni pozitivan učinak na zdravlje.


Nedavno su objavljeni rezultati praćenja 1,5 mil djevojčica u Švedskoj kroz 15 godina gdje je dokazano da su djevojčice cijepljene u ranijoj dobi, od 10. do 17. godine zaštićene od raka gotovo u 90 posto slučajeva, za razliku od necijepljenih, stoji u priopćenju.