Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Društvo arhitekata

Mladi će dobiti priliku urediti Centar za mlade

Autor: Nikolina Lucić

13.03.2023. 12:38
Mladi će dobiti priliku urediti Centar za mlade

Foto: Arif Sitnica

Društvo arhitekata Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, Gradskom knjižnicom i Centrom za mlade, organizira 6. Gradionicu s temom uređenja javnog ”dnevnog boravka” Centra za mlade.


“Džungla ideja” koju zadarski arhitekti očekuju ove godine vrti se oko Centra za mlade, budućeg središta društvenog zbivanja i povezivanja.


Novouređeni prostori bit će prilagođeni mladima, nezavisnim udruženjima građana, dok će se uređenjem dobiti multiunkcionalni prostori kao što su igraonice, vježbaonice, razne dvorane, caffe barovi te uredski i administrativni prostori. Petar Kozina, predsjednik Društva arhitekata Zadra kazao nam je kako se vraćaju na prostor odakle su i izašli uređenjem javne arhitekture in situ pomoću materijala koji će biti dostupni na samom gradilištu Centra.


– Prošle su godine na Mini Gradionici učenici Tehničke škole oduševili svojim idejama, tako da smo ih i ove godine uključili u projekt i sve njegove tehničke, teorijske i izvedbe ne aktivnosti. Učenici će se upoznati sa svim dijelovima zahvata od makete do same volumetrije na gradilištu, poručio je Kozina i istaknuo kako su predavači s Arhitektonskog fakulteta odlučili predstaviti arhitektonsko rješenje koje je po mnogočemu slično Gradionici.


– Učenici će raditi na mikrolokacijama unutar Centra sukladno svojim znanjima i vještinama. Sam Centar nešto je što gradu nasušno treba i ostvaruje se na izvrsnoj lokaciji. Drago nam je vidjeti da zadarske vojarne prerastaju u moderne prostore javne namjene, što pozdravljamo i kao njihovi potencijalni korisnici, ali i stručnjaci, poručio je Kozina.


U sklopu uređenja interijera Centra za mlade predviđeno je i uređenje okoliša, tj. formiranje adekvatnog vanjskog prostora za odmor, druženje i zabavu. Između Centra za mlade i nekadašnje zgrade menze, koja je trenutno u funkciji skate-parka, otvara se izdvojeni vanjski prostor, prostor interakcije, druženja i povezivanja, koji je i središtem kreativne oluje ovogodišnje “Gradionice”.


Perivoj Centra za mlade zamišljen je kao slobodna forma kružnih oblika koji nude različite mogućnosti uporabe prostora. Projektom je planirano uređenje spomenutog obuhvata u smislu formiranja ”javnog dnevnog boravka” s ciljem ostvarivanja veze korisnik – priroda, priroda – druženje. I ove su godine sudionici radionice učenici srednje Tehničke škole Zadar koje će mentorirati profesorice Lucija Melada i Jadranka Vidović te mlade arhitektice Leona Kordiš i Nadina Mujić. Timovi će se sastojati od minimalno četiri učenika.


– U sklopu KvartArta počeli smo 2017. uređivati prostor vojarne i sada mu se vraćamo u potpuno novom okruženju i s novom vizijom, dodao je Kozina.


Otvaranje (G)radionice i uvodno predavanje,  održali su profesori s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Rene Lisac i Kristina Careva i predstavili svoj projekt ”Akupunktura grada” – projekt kojim se kroz niz malih i preciznih intervencija u gradskim četvrtima poboljšava kvaliteta urbanog života, povećava socijalna kohezija lokalne zajednice i jača identitet četvrti.


Careva je istaknula kako svoje predavanje temelje na vlastitim iskustvima.


– Rene i ja smo idejni začetnici “Akupunkture grada”, naglasila je Careva, dok je profesor Lisac naglasio kako se projekt temelji na interdisciplinarnoj i participativno metodi malih i preciznih intervencija u gradskim četvrtima.


– Cilj nam je bio intervencijama na mikrolokacijama pokušati popraviti grad i tako kao i stručnjaci koji na našem tijelu izvode akupunkturu pokušati izliječiti urbanu sredinu u kojoj radimo, istaknuo je Lisac, dodajući kako je moderna znanost u ravnoteži s kompleksnošću društva.


– Manjak povezanosti između građana, struke i političkog vodstva grada uzrokom je svih problema. Na malim smo primjerima i kroz male intervencije željeli dokazati da je moguće povezano djelovati u gradu, rekao je Lisac.


– Ideja projekta je da svi sudjeluju i da se sve relevantne stručnjake pita za mišljenje. Precizno pozicionirane intervencije mogu poboljšati fizičku strukturu grada, a nakon toga i njihove korisnike, dodala je Careva i kazala kako su participacija, interdisciplinarnost i male intervencije tri stupa njihova projekta. Zadatak s kojim se ove godine učesnici suočavaju se sastoji iz formiranja elemenata urbanog namještaja, odnosno urbane garniture koristeći dostupne. U sklopu radionice učenici će izrađivati skice i nacrte za elemente sjedenja, kao i makete od gipsa na osnovu kojih će se u finalnoj fazi oblikovati urbani mobilijar.