Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

USUSRET DANU GRADA

Kulturnjaci žele živjeti od svog rada

Autor: Nikolina Lucić

23.11.2022. 09:09
Kulturnjaci žele živjeti od svog rada

Foto: Andrej FricBlagdan Sv. Krševana tradicionalno je vrijeme za dodjelu nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama, koji su u protekloj godini ostvarili zapažene rezultate u polju sporta, kulture ili civilnog društva. Upravo nam je sutrašnji Dan grada bio povod za osvrt na kulturni život Zadra za koji smo zamolili ovogodišnjeg laureata Andreja Frica voditelja Zajednice udruga Centar nezavisne kulture, te nezavisne kino – platforme Kino Zona.


Nedostatno financiranje


Svoj više puta hvaljeni projekt nezavisnog kina od 2019. godine Fric uspješno vodi sa svojim kolegama, no kaže nam, unatoč svim nagradama i priznanjima, jedna se stvar nikad ne mijenja, a to je nivo potpore od strane gradskih institucija.


– Otkako smo pokrenuli Kino Zonu susrećemo se s problemom financiranja našeg rada. Došli smo do toga, da se unatoč prepoznatljivosti i popularnosti, još uvijek kao gerilci borimo za preživljavanje, te od strane gradskih čelnika samo dobivamo prazna obećanja, počevši od toga da će se u dovoljnom iznosu financirati rad naše platforme, jer naši su troškovi visoki. Mi svoj posao ne možemo raditi samo iz ljubavi, ako organizacijski tonemo u dugove, poručio je Fric, istaknuvši kako udruga Centar nezavisne kulture postoji već 10 godina, tijekom kojih je realizirala niz uspješnih projekata.

– Dugo vremena čekamo adekvatnu klimu i uvjete za rad. Centar za kulturu, obrazovanje i mlade bio bi pravi pogodak, ukoliko se model njegovog vođenja usredotoči na jednu granu, jer očito je da polivalentnost kod nas ne djeluje, poručio je Fric i dodao kako Zadru ne treba veliki broj polivalentnih centara, koji zapravo u svojoj punini ne služe kulturnoj sceni.


– Ove smo godine ušli u najveću svjetsku organizaciju art kina, organizirali konferenciju nezavisne kino mreže, osvojili Nagradu Grada, a ja sam bio pozvan u žiri sarajevskog festivala, što dovoljno govori za sebe. Vrijeme je da se pohvali i nagradi najkvalitetnije zadarske kulturne udruge, umjesto da se sredstva dijele svima, bez obzira na to kolike su stvarne potrebe i aktivnosti udruge, poručio je Fric i kazao kako takav sustav ne doprinosi povećaju kvalitete zadarske kulturne scene.


Uljuljkanost po kapom institucije


– Iako je riječ o kulturnoj djelatnosti koja je neophodna za kulturno biće jednog grada u istoj mjeri kao što je kazalište, ograničeni smo isključivo na ‘kikiriki’ javnog poziva kojim se u sličnim iznosima financiraju trodnevni festivali kao i naš program od dvanaest mjeseci, naglasio je Fric i dodao kako ekipa Kino Zone svoj posao radi s ljubavlju prema filmu i prema zajednici, želeći cijelom gradu i županiji osigurati da budu u skladu sa svjetskim filmskim tokovima, da se naprave rasprave o važnim društvenim temama nakon projekcija dokumentarnih filmova i da se omogući platforma za vidljivost hrvatskog filma i mladih autora.


– Nažalost, entuzijazam kojim djelujemo od samih početaka polako se privodi kraju, neophodna su nam adekvatna financijska sredstva kako bi razina produkcije i motivacije ostala na razini jer potplaćenost u svakom poslu vodi do snižavanja kvalitete, a na kraju i odustajanja. Van pameti je da ukoliko je nešto pod kapom institucije automatski se financira bilo programski ili plaćama, dok izvaninstitucionalna kultura, koja je dokazana od struke i publike, na domaćoj i svjetskoj razini, bude financijski, ali i logistički, tretirana kao amaterske družine kojima voditelji i izvoditelji popunjavaju slobodno vrijeme, kazao je Fric, te dodao kako ništa ne jamči da je ono što proizvede institucionalna kultura bolje od izvaninstitucionalne, dapače, često je obrnuto jer nemaju okove cenzure ili autocenzure, možda i uljuljkanosti u komoditet državnog proračuna.


Postoji i mogućnost gašenja Kino Zone


Realnost je, ukoliko se kroz idućih godinu dana ne pokaže ozbiljnost gradske vlasti vezano za dostojno shvaćanje programa i značaja Kino Zone, odnosno razvoja audiovizualnog dijela kulture grada, da se Kino Zona i ugasi.


– Postoji limit dokle ima smisla ići kroz zid. Došli smo do svih odrednica kvalitete programa, od domaćih do svjetskih strukovnih priznanja, za program i kinoteku do individualnih priznanja. Grad Zadar ispred sebe ima vrhunski program u nikakvim uvjetima i s malo ili ništa sredstava i na njemu je da ili to podrži ili da se zahvali, bitno je da se više ne igramo skrivača i tapšanja po ramenu bez ikakve promjene, istaknuo je Fric, još jednom napomenuvši kako postoje inicijalne naznake kako HAVC ima namjeru financijski podržati izgradnju ili renovaciju kina u kojem bi djelovali dok bi Grad trebao osigurati mjesto za to.


Prilika je da se napravi art kino po već uspostavljenim pravilima struke, jedna uvjetno velika dvorana oko 120 mjesta, jedna manja oko 50, učionica i art kafić čiji profit bi išao u opstojnost same kinoteke, a istovremeno bio mjesto susreta građana, kulturnog programa i razgovora prije te nakon filma.


– To zaokružuje priču i nudi priliku za daljnji razvoj grada. Potom treba graditi ideju filmskog festivala, a paralelno ostvariti suradnju i s Filmskim uredom što bi rezultiralo i s filmskim snimanjima unutar grada i županije, neminovnim gospodarskim utjecajem. Jedna kuna uložena u audiovizualni sektor vrati se višestruko, nadam se da su toga mjerodavni i svjesni, naglasio je Fric.


Zadarsko art kino


– Kulturnjaci žele raditi i živjeti od svoje umjetnosti. Za nas to nije hobi i nije nešto čime se želimo baviti u slobodno vrijeme, dok za novac radimo neki drugi posao. ‘Kinoteku’ smo spremni ugasiti ukoliko se stanje u sljedećih 12 mjeseci ne promijeni na bolje. Često nam se govori kako mjerodavni ne bi trebali razmišljati o našim plaćama i financiraju filma, no naša je platforma potreba u gradu, jer publici moramo pružiti više od komercijalnih filmova, istaknuo je Fric i kazao kako je njihova vizija da zadarsko art kino bude zaokružen kompleks s kinodvoranom, edukativnim prostorijama i kafićem za umjetnike, koji bi bio centar kreativnog i umjetničkog života u Zadru.


– Takvim bi konceptom koji u sebi ima elemente javnog i komercijalnog značio da bi s godinama postali manje ovisni o gradskom proračunu, naglasio je Fric, istaknuvši kako su spremni i otvoreni za komunikaciju i na lokalnoj i državnoj razini.


– Mislim da smo nadišli potrebu kampanje za opstanak Kino Zone. Zadar je imao prvu filmsku projekciju dva tjedna nakon one u Parizu, koju su imala braća Lumiere, što je dovoljan dokaz zadarske filmske povijesti. Film je kultura, a građanima se mora ponuditi široka lepeza filmova, kako komercijalnih, tako i nezavisnih, zaključio je Fric.