Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Potvrđena gradonačelnikova odluka

Ministarstvo financija potvrdilo nezakonitost gradskog proračuna

Autor: Marina Vlakić

09.02.2023. 16:43
Ministarstvo financija potvrdilo nezakonitost gradskog proračuna

Foto: ArhivaU Zagrebu je donesena toliko očekivana odluka o proračunu Grada Zadra koji je gradonačelnik Branko Dukić krajem prosinca proglasio nezakonitim. Ministarstvo je potvrdilo njegovu odluku ocjenjujući proračun Grada Zadra za ovu godinu nezakonitim. Podsjetimo, riječ je o čak 16 nezakonitih amandmana, među kojima je i po nekoliko njih za samo jedan projekt, što znači da je šteta po tim stavkama za Grad još veća.


Time je ova priča završena što se tiče Vlade RH te njihova odluka sada idu na ocjenu Visokom upravnom sudu. To praktično znači da Grad Zadar i dalje ostaje na mjeri tzv. hladnog pogona koja traje do 31. ožujka, a ne donese li sud u tom vremenu svoj pravorijek o zakonitosti proračuna, mjera nužnog financiranja produljuje se za još tri mjeseca.


Naime, 12. siječnja Dukić je donio Odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka za prvo tromjesečje ove godine kako bi se osigurale plaće i osnovna sredstva za proračunske korisnike, čime su ukupni prihodi Grada za prvo tromjesečje svedeni na 24.036.892,23 eura, prihodi poslovanja 23.500.299,76 eura, a ukupni rashodi na 24.426.520,69 eura.
Oduka Ministarstva o nezakonitom proračunu bit će dostavljena i predsjedniku Gradskog vijeća Marku Vučetiću te ostaje vidjeti hoće li na sjednici koju je sazvao za 14. veljače oporbeni vijećnici povući nezakonite amandmane kako bi Grad mogao normalno funkcionirati.