Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

12. IZDANJE

Međunarodni festival čipke na Pagu privukao veliki broj posjetitelja

Autor: Marina Šaponja

24.06.2023. 11:29
Međunarodni festival čipke na Pagu privukao veliki broj posjetitelja

Foto: TZ GRADA PAGANa 12. Međunarodnom festivalu čipke od 22. do 25. lipnja na Pagu, ove godine zemlja partner je Mađarska pa je tom prilikom festival otvoren intonacijama hrvatske i mađarske himne u izvedbi Puhačkog orkestra iz Sigetvara.


Službeno je festival otvorio potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a nazočili su saborska zastupnica Grozdana Perić, ravnateljica instituta Listz, Mađarskog kulturnog centra Ana Mladenović, ravnateljica za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Monika Udovičić, gradonačelnik prijateljskog grada Szigetvara dr. Vass Petera s izaslanstvom, gradonačelnik grada Kozarmislenya dr. Biro Karoly s izaslanstvom, gradonačelnik Paga, Ante Fabijanić, predsjednica Gradskog vijeća Jasna Magaš, direktorica TZ-a Pag Vesna Karavanić, predsjednica Udruge paških čipkarica Neda Oros te brojni ostali uzvanici i gosti koji su svojom nazočnošću uveličali ovaj, nadaleko poznat i poseban festival.


Foto: TZ GRADA PAGA


S koljena na koljeno


U svakoj niti paških čipkarica utkana je umjetnost, povijest i bajka njihovih unikatnih djela, stoga i ne čudi kako su paške čipkarice i njihova djela poznati širom svijeta.
Na ovogodišnjem 12. Međunarodnom festivalu sudjeluje 70 čipkarica i to iz četiri čipkarska društva iz Hrvatske, šest iz Mađarske te Austrije, Bugarske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Belgije i Poljske.


– Ove godine imamo najviše izlagača dosada. Festival, osim izložbe eksponata, obuhvaća i niz radionica, modne revije, koncerate, uistinu imamo bogat program, kazala je Vesna Karavanić, direktorica paškog TZ-a te objasnila posebnost paške čipke.


– Paška čipka vezana je isključivo za grad Pag. Nju su šile paške žene koje su živjele u gradu, nisu išle raditi u polja jer za šiti pašku čipku ruke trebaju biti njegovane, ne uništene od fizičkog rada. Paška čipka kada se izvadi iz kušina mora stajati kao da je štirkana, a zapravo nije. Posebnost paške čipke, brenda Paga, prepoznao je i UNESCO pa ju je zaštitio kao kulturno nematerijalno dobro, istaknula je Karavanić i dodala kako danas nema obitelji u Pagu koja ne čuva uokvirenu čipku na zidu svoje kuće i pazi kako bi je sačuvali i ostavili u nasljeđe.


Foto: TZ PAG


Čipkarska sekcija


Djeca danas u školi uče šivati čipku, a Karavnić navodi kako u čipkarskoj sekciji u osnovnoj školi imaju 33 polaznika, od čega dva dječaka, dok u srednjoj školi unutar sekcije može maksimalno biti 10 žena. Stoga, s koljena na koljeno se prenosi ovo važno nasljeđe grada Paga, a sudeći prema interesu mlađih generacija, prenosit će se i ubuduće.


Na otvaranju Festivala nastupio je i dječji zbor Violice, a nakon razgledvanja eksponata koncert za pamćenje upriličila je klapa Providenca.


Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije. Ove godine zemlja partner je Mađarska, Institut Liszt – Mađarski kulturni centar iz Zagreba.


Organizatori ovog festivala su Turistička zajednica grada Paga, Grad Pag i Udruga paških čipkarica »Frane Budak«.


U tri dana Festivala posjetitelji imaju priliku razgledati izložbu paške čipke u Galeriji paške čipke, u Benediktinskom samostanu sv. Margarite, Izložbu crkvenog ruha u Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja, izložbu čak šest čipkarskih društava iz Mađarske i Hrvatske u crkvi sv. Jurja, Izložbu dječjih radova »Moj Grad čipke i kamena« polaznika dječjeg vrtića »Paški mališani« i stalni postav Etno kuće KUD-a Družina u Ulici sv. Marije.


Danas će se posjetiteljima prezentirati izrada mađarskih čipki, održat će se radionica pletenja kose, a završnog, trećeg dana festivala 25. lipnja u večernjim satima nastupit će orkestar Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar iz Mađarske.


Davor Božinović