Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

UDAR NA DŽEPOVE

Maturalna putovanja skuplja za 30 posto!

Autor:

18.01.2023. 15:54
Maturalna putovanja skuplja za 30 posto!

Foto: Pixabay/Arhiva ZLMaturalne ekskurzije bit će novi udar na džepove roditelja jer su cijene putovanja u prosjeku poskupjele za 30-ak posto, ovisno o destinaciji. A nakon dvije pandemijske godine maturanti će ponovno imati priliku otputovati na neku od privlačnih europskih destinacija.


Osim samog prijevoza, cijene su podigli i hoteli, ali i ugostitelji, pa su roditelji za maturalna putovanja od šest ili sedam dana primorani izdvojiti minimalno oko tisuću eura. Kada se ovom iznosu pridoda i džeparac ukupna svota iznosi nekoliko stotina eura više.


Ukupan iznos po jednom učeniku tako doseže više od prosječne hrvatske plaće, pa stoga ne čudi kako su roditelji učenika već počeli negodovati zbog ovakvih cijena i iznosa, dok su s druge strane svjesni kako njihova djeca žele proživjeti iskustva s maturalnih putovanja.
Ravnatelji zadarskih srednjih škola jednoglasno su nam kazali kako su cijene maturalaca u odnosu na prošlu godinu veće, ali i kako su tek krenuli natječaji za ponude.


Zajednička odluka učenika i roditelja


U Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića poslali su anketu roditeljima kako bi zajedno s djecom odabrali željenu destinaciju.


– Učenici će zajedno s roditeljima odabrati gdje žele ići. Ekskurzija otprilike traje šest do sedam dana. Ja kao ravnateljica preferiram da to bude u Hrvatskoj, ali vjerojatno će oni odabrati neku europsku zemlju. Lani su putovali u Istru, rekla je Jelena Gulan, ravnateljica »Ožanića«.


U Tehničkoj školi Zadar odabir destinacije za maturalno putovanje je u tijeku. Kada stignu ponude od agencija koje se jave na natječaj sastaje se povjerenstvo koje odabire najbolju, najpovoljniju ponudu i tada se plan puta predstavi učenicima i roditeljima.


– Najvjerojatnije će izbor pasti na Španjolsku, ovaj aranžman traje osam dana, ali nakon što cijeli postupak završi znat ćemo točno. Prošle godine učenici su putovali u Crnu Goru. Prije razdoblja korone nešto odlazaka je bilo u Prag, u srednju Europu, a davno, davno, bilo je i putovanja u Grčku. Uglavnom se najčešće ide u Španjolsku, rekao je Denis Prusac, ravnatelj.


U Pomorskoj školi će se nakon skorašnjeg roditeljskog sastanka odlučiti za maturalnu destinaciju.


– Dobili smo ponude dviju agencija za put u Španjolsku, sedam dana, a putuje se autobusom i avionom. O cijenama ne mogu govoriti, ali vidljivo je kako je svaki aranžman, ovisno o ponudi i putovanju, skuplji za 100 do 150 eura u odnosu na prethodne godine, navodi ravnatelj Marin Perinić.


Na putovanje krajem ljeta


U Ekonomsko birotehničkoj i trgovačkoj školi u tijeku je natječaj za ponude za maturalno putovanje u Grčku.


– Cijene u se povećale za 20 do 30 posto. Vidljivo je to bilo i prošle godine kada su naši maturanti otputovali u Italiju. Ipak, u razgovoru s kolegama stekla sam dojam kako je Španjolska najviše poskupjela.


Naši učenici će na maturalno putovanje otići ili posljednjeg tjedna u kolovozu ili početkom rujna, na sedam dana, a vidjet ćemo u ponudama kakav će biti plan puta, idu li avionom, brodom…, izjavila je ravnateljica ove škole Zdenka Sršen Juričević.


Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija potvrdio je kako su putovanja poskupjela, uslijed inflacije, povećanja cijena energenata, kao i svega ostalog.


– Putovanja su i ranije, prije pandemije bila skupa i svake godine su cijene rasle, ne previše, ali jesu. U Hrvatskoj, kao i u ostalim državama sve poskupljuje. Prijevoz je poskupio za više od 20 posto, hotelski smještaj, cijene ulaznica za nacionalne parkove i muzeje, a u konačnici cijene putovanja, konkretno maturalnih ekskurzija, veće su od 10 do 30 posto, izjavio je Fain.


Ipak, dodaje, ove će godine, kao i prije pandemije generacije maturanata otputovati na ekskurzije, što nažalost, u pandemiji nije bilo moguće.


– Proces je takav da škole najprije zatraže ponude od turističkih agencija, po određenim smjernicama, koliko dana bi trajao put, što žele vidjeti i slično. Nakon toga sastaje se povjerenstvo koje odabire najzanimljiviju i najpovoljniju ponudu.


Od destinacija koje su najpopularnije za maturalna putovanja, što se tiče zadarskih učenika, su svakako Španjolska, poznato turističko odredište Lloret de Mar, pa Prag. Ove dvije destinacije čine oko 70 posto ekskurzija. Slijede Italija, dok je nešto manje popularna Grčka, zaključuje Fain.