Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

O sjednici gradskog vijeća

Marcelić: Folklor koji smo gledali odraz je kulture gradske vlasti i vijećnika

Autor: Marina Šaponja

16.02.2023. 12:22
Marcelić: Folklor koji smo gledali odraz je kulture gradske vlasti i vijećnika

Foto: Luka Jeličić/Dino Stanin/PIXSELLKaos, kaos, kaos i tako unedogled, riječi su kojima bi se mogle opisati sjednice zadarskog Gradskog vijeća i ponašanje svih aktera, od gradonačelnika, pročelnika do gradskih vijećnika koji bi trebali biti glas građana i raditi na razvoju i napretku grada. Umjesto toga već mjesecima gledamo međusobna optuživanja, predbacivanja i vrijeđanja na relaciji gradska vlast – vijećnici, a situacija je tim teža zbog što po prvi put HDZ i partneri nemaju većinu u Gradskom vijeću, pa su konstantni dogovori i suradnja potrebni da bi se osigurala potrebna većina vijećnika za donošenje odluka.


Međutim, S obzirom na nezavidnu situaciju u kojoj se Grad Zadar našao, jer je gradonačelnik, zbog nezakonitih amandmana oporbe, blokirao proračun koji je on sam predložio, a vijećnici prihvatili, neizvjesnost je kako će se situacija dalje rasplesti.


Ne zna se hoće li Zadrani na prijevremene izbore ili ćemo još dvije godine gledati folklor međusobnih uvreda i farse koje se zovu sjednice Gradskog vijeća.
Doc. dr. sc. Sven Marcelić s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, rekao je kako smo i ranije gledali folklor vrijeđanja te da posljednja sjednica Vijeća s koje je udaljen pročelnik Joso Nekić nije ništa novo.


– Njihovo ponašanje na sjednicama Vijeća odraz je kulture, ali ništa drukčije nije bilo ni ranije. Vijećnici će ili surađivati zajedno ili ćemo imati prijevremene izbore, rekao je Marcelić.


Vijeće u kojem nitko nema većinu, ni HDZ, ni oporba, korisna je situacija za Zadar, po mišljenju Marcelića, iako se na prvu možda i ne čini tako.


– Dođe li do izbora apsolutno je moguće da će se i u idućem sazivu događati iste stvari. HDZ možda nije sretan što su izgubili većinu u Vijeću, a građani su time i poslali određenu poruku. U svakom slučaju bolja opcija bili bi izbori nego međusobno natezanje i prepucavanje naredne dvije godine, smatra Marcelić dodajući kako bi najbolje bilo da se postigne dogovor i stabilizira situacija za sljedeće dvije godine.


Teško mu je procijeniti hoće li Zadrani na prijevremene izbore, a trenutačnu situaciju, ukoliko do izbora dođe, pokušat će u svoju korist okrenuti i HDZ i oporbeni vijećnici.


– HDZ će htjeti situaciju prikazati kao rezultat kaosa jer nemaju vlast, a oporba će nastojati prikazati je kao da imaju pravo ući na ovaj teren i sudjelovati u odlukama. Pitanje je percepcije građana kome će vjerovati, objašnjava Marcelić.


Dan prije sjednice Gradskog vijeća na sastanku gradonačelnika s oporbenim vijećnicima, Dukić je izjavio kako će dati ostavku jedino u slučaju da oporbeni vijećnici potpišu da se više neće kandidirati na izborima. Marcelić smatra kako je ovo od strane zadarskog gradonačelnika bilo besmisleno jer se na izborima može kandidirati tko želi.


– Dio je ovo političkog folklora u kojem se ni gradonačelnik nije baš dobro snašao. Nisu se snašli ni neki od vijećnika koji ne znaju kako proračun funkcionira, zaključuje Marcelić.