Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Promocija knjige

Predstavljena autobiografija bivšeg kapetana hrvatske reprezentacije pod naslovom "Zašto te zovu Srna"

Autor: Hina

07.11.2022. 11:30
Predstavljena autobiografija bivšeg kapetana hrvatske reprezentacije pod naslovom

Foto: Foto PIXSELL

“Nogometni teren je za mene bio prostor potpune slobode, tamo su se brisale razlike, jer na travi nema vjere niti nacionalnosti. To se pokazuje pogotovu sada, u svjetsku rata u Ukrajini", kazao je Srna, koji će zajedno s Milanom Vlaović promovirati knjigu i na Interliberu u petak



ZAGREB U zagrebačkom hotelu Esplanade održano svečano predstavljanje autobiografije legendarnog bivšeg kapetana hrvatske reprezentacije Darija Srne.


Na promociji knjige naslova “Zašto te zovu Srna”, osim Darija Srne i spisateljice Milane Vlaović, uz čiju je pomoć knjiga i nastala, govorili su i Darijev kolega i prijatelj Mario Stanić, književnik i novinar Ivica Ivanišević te pisac i urednik V.B.Z.-a Drago Glamuzina.


Priča o dječaku iz Metkovića koji u nježnim godinama odlazi iz toplog obiteljskog okruženja, u potragu za snom, prvo u splitski Hajduk, a preko izvanredne karijere u ukrajinskom Šahtaru i časne uloge kapetana Vatrenih zasluženo uživa plodove svog iskustva kao sportski direktor, posvećeni suprug, sin, otac i prijatelj, priča je o ljubavi – ljubavi prema obitelji, ocu, nogometu i životu.




“Nogometni teren je za mene bio prostor potpune slobode, tamo su se brisale razlike, jer na travi nema vjere niti nacionalnosti. To se pokazuje pogotovu sada, u svjetsku rata u Ukrajini“, kazao je Srna, koji će zajedno s Milanom Vlaović promovirati knjigu i na Interliberu u petak.


“Zašto te zovu Srna priča je o jednom životu zbijenom između dva rata, o ranjivom dječaku koji je to ostao i u zrelim godinama, kojemu se povijest uporno vraća i od koje stalno pokušava pobjeći, storija koja obilato i s lakoćom nadmašuje sve naoko slične ispovijedi slavnih sportaša. Darijo Srna ispričao ju je uz pomoć Milane Vlaović. Znate ono kad se dvoje velikih igrača razumiju isprve i bez puno kompliciranja? E takav je to tandem fantazista iz veznog reda koji spaja nogomet i književnost”, kazao je na predstavljanju knjige Ivica Ivanišević.


Darijo Srna (Metković, 1. svibnja 1982.) prve je nogometne korake napravio u metkovskoj Neretvi, a 1999. prelazi u splitski Hajduk. Od 2003. igra za ukrajinski klub Šahtar iz Donjecka, u kojem se kao igrač zadržao petnaest godina. Kao kapetan predvodio je Šahtarovu momčad u njezinu najvećem uspjehu, osvajanju posljednjeg Kupa UEFA-e u povijesti, 2009. godine. Svoju igračku karijeru završio je u talijanskom Cagliariju u sezoni 2018./2019. Za A-selekciju hrvatske nogometne reprezentacije počeo je igrati 2002., a do oproštaja s nacionalnim dresom 2016. zabilježio je 134 reprezentativne utakmice i 22 postignuta gola. Njegov trenutačni izazov funkcija je sportskog direktora ukrajinskoga Šahtara.