ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

rast broja dolazaka

Mali iznajmljivači u strahu od poreza na apartmane čekaju sezonu

Autor: Iva Bucić

29.05.2023. 12:31
Mali iznajmljivači u strahu od poreza na apartmane čekaju sezonu

Foto: Luka JeličićU odnosu na prva četiri mjeseca 2022. godine, Zadarska županija ove je godine u istom periodu zabilježila porast od 46 posto u broju dolazaka domaćih i stranih turista i 45 posto u broju noćenja, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) i Hrvatske turističke zajednice (HTZ). S obzirom na spomenute podatke, upitali smo male iznajmljivače kakva je kod njih predsezona.


Gosti odsjedaju u hotelima


Umirovljenica Slavica Nekić u Selinama već četiri godine iznajmljuje apartman i kaže da je kod nje svaka predsezona loša, a ova je tek neznatno bolja.


– Uvijek je kod mene u predsezoni malo gostiju, nema nikoga do iza polovice lipnja. Ove su mi godine prvi došli tek u svibnju. S obzirom na vrijeme i kišu, nisam se ni ovome nadala. Za sada mi je bukirano sve do kraja kolovoza, što je puno bolje nego lani, kaže Nekić.
Promjenu u broju gostiju u predsezoni ne osjeti ni Zlatko Skender, koji iznajmljuje dva apartmana u Omišu i Splitu. Ali dobro je, kaže, da u Omišu uopće ima gostiju prije ljeta.


– U predsezoni gosti uglavnom odsjedaju u hotelima, malo je onih koji dođu kod privatnog iznajmljivača. Omiš je u predsezoni nakon 22 sata mrtav grad bez ikakve ponude. S druge strane u Splitu je u predsezoni dosta gostiju. Ali svake godine raste broj iznajmljivača, pa se unatoč povećanju broja turista teško svi napune u predsezoni.– Mi kao turistička zemlja imamo veoma lošu ponudu za goste u sezoni, a za predsezonu da ne govorim. Gradovi koji žive od turizma trebali bi imati raznovrsne sadržaje od 0 do 24. Treba privući mladu klijentelu koja zna biti dobar potrošač i koja u drugim turističkim zemljama i gradovima znatno produžava sezonu, smatra Skender, koji privatni smještaj iznajmljuje već sedam godina.


Lančana poskupljenja


Unatoč kiši i skromnoj turističkoj ponudi, do kraja travnja u Hrvatskoj je zabilježeno 630.899 dolazaka domaćih i stranih turista pa se iznajmljivači nadaju dobroj sezoni.


Skender primjećuje da gosti nakon pandemije i rata u Ukrajini čekaju što duže s rezervacijama, ali ne brine.


– I lani sam tek u lipnju napunio srpanj, a u srpnju kolovoz. Doduše, ja držim znatno veću cijenu nego apartmani u mojoj okolini, tako da gost uvijek traži jeftiniju soluciju.


Ako misle konkurirati na tržištu, iznajmljivači moraju svake sezone ulagati i poboljšavati ponudu, što često dovodi do porasta cijena. Ova godina obilježena je poskupljenjima u svim sferama života, pa ne čudi što se to odrazilo na cijene smještaja.


– Nisam u predsezoni ni taknula cijenu, a u sezoni sam dignula malo, najviše zbog porasta cijena energenata i općenito poskupljenja, kaže Nekić, a iznajmljivač Skender slaže se s njom.


– Ja s podizanjem cijena pratim druge djelatnosti. Kako se tu dižu cijene, tako i ja dižem cijenu apartmana, kaže Skender i dodaje kako se ipak radi o luksuzu, a luksuz se plaća.


Sudeći po izjavama iznajmljivača, unatoč izazovima, u predsezonskom turizmu i dalje ima prostora za rast, osim ako ne dođe do uvođenja novih nameta.Protiv novog nameta


Naime, privatni iznajmljivači se s obzirom na zaradu i broj ležajeva dijele na one koji su unutar i izvan sustava PDV-a. Potonja skupina, poznata pod nazivom paušalci, plaća paušalno, dakle, ne s obzirom na to koliko su zaradili u godini nego s obzirom na broj ležajeva koji iznajmljuju. Oni ne smiju iznajmljivati više od 20 ležajeva, a zarada im ne smije prijeći 300 tisuća kuna, inače ulaze u sustav PDV-a.


Paušalci su dužni platiti porez na dohodak, paušal za turističku pristojbu te članarinu Turističkoj zajednici, pri čemu sva tri faktora ovise o broju ležajeva. Uz to plaćaju i 25% poreza na proviziju stranim turističkim agencijama poput Bookinga i Airbnba.


Kad se zbroje sva davanja, a ona variraju jer ih samostalno određuju jedinice lokalne samouprave, paušalci državi daju od 20 do 25 posto zarade.


Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) od ožujka je, pak, aktualizirala pitanje uvođenja dodatnih poreza za iznajmljivače, pa su kroz razgovore s Vladom predložili uvođenje 10 posto poreza na najam apartmana.


– Ako nam natovare još i taj porez, ne znam kome će se isplatiti iznajmljivati. Dok platiš vodu, struju, što ti ostane? Isplatit će se jedino nekome tko ima više apartmana, ali iznajmljivačima kao ja neće, govori Nekić, a protiv uvođenja novog poreza je i Skender koji podsjeća kako treba imati na umu da turizam spašava Hrvatsku.