Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

BARMENI U AKCIJI

Luka Faflja inspiriran blagdanima ide u Rim na Svjetsko prvenstvo barmena

Autor: Vanja Mirčeta

02.12.2022. 23:00
Luka Faflja inspiriran blagdanima ide u Rim na Svjetsko prvenstvo barmena

Foto: Mate KominaDržavno natjecanje barmena u organizaciji udruge Back2Basic, pod pokroviteljstvom Hrvatske udruge barmena, održano je ovog petka u hotelu Kolovare u Zadru.


Posljednje natjecanje održalo se 2004. godine, a ove je godine među dvadeset natjecatelja seniora sudjelovalo šest Zadrana koji su željni predstavljati Hrvatsku na Svjetskom natjecanju barmena, koje će se iduće godine održati u Italiji.


Izuzetno dobroj atmosferi uz pregršt zabave sasvim su sigurno pridonijele i brojne fine, zanimljive i maštovite barske mješavine pod sponzorstvom Maraska d.d. i PPD global. Ovo natjecanje prepoznali su i podržali Grad Zadar, Turistička zajednica grada Zadra, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar, Sunnyside resort, vinarije Fiolić, Degarra, Kraljevski vinogradi te tvrtka Ba-com.


Budućnost hrvatskog turizma
U ime Grada Zadra natjecateljima iz cijele Hrvatske, žiriju i brojnim nazočnima obratio se zadarski gradonačelnik Branko Dukić s par prigodnih riječi.– Grad Zadar je turistička destinacija, pa je razvidna činjenica potrebe za školama koje bi poduprle ovakve ugostiteljske djelatnosti, a ujedno proizvele kvalitetan kadar, barmene, ugostitelje i kuhare, odnosno sve one koji će određivati budućnost hrvatskog turizma, kazao je Dukić zahvalivši svim organizatorima i sudionicima ovog događanja.


Frano Stjepović iz Dubrovnika, počasni predsjednik Hrvatske udruge barmena, izrazio je zadovoljstvo organizacijom ovog natjecanja, ali i nazočnošću brojnih starijih kolega iz struke koji su došli podržati ovu priču.


– Treba nam puno svježe krvi, mladih kadrova koji će iznjedriti naš turizam budućnosti. Više puta sam rekao da je jako važno pripremiti i prostor i ljude. S turistima je već lakše, oni će prepoznati destinaciju pa će i sami doći. Jako važno je, što vidimo i u ovoj organizaciji, pogurati naše brendove, koji su na tržištu te ih staviti u funkciju kroz miješana i single pića kako bi u svemu tome učestvovala domaća proizvodnja. Danas na tržištu postoji milijun ukusa, a mislim da bi nam prioritet trebao biti domaćim i stranim turistima ponuditi naše domaće proizvode. Što se tiče samih barmena tiče, moram naglasiti kako ovo zvanje u nas ima svoju budućnost. Naime, turistima je prvi kontakt poslije hotelske recepcije upravo onaj s barom, tu će popiti kavu, pitati za određene informacije, upoznati se s domaćinom, odnosno barmenom koji je uvijek “pri ruci”, kazao je Stjepović.


Natjecateljske propozicije pojasnio nam je Ante Butić, predsjednik udruge Back2Basic.


– Svi sudionici imali su sedam minuta vremena za spraviti jedan “digestive” koktel. Pred nazočnom publikom natjecalo se dvoje po dvoje barmena koji su u izradi njihovih koktela čitavo vrijeme pratili naši članovi žirija. Nakon čitavog programa, stručni ocjenjivački sud izabrao je pobjednika koji će koncem sljedeće godine predstavljati Hrvatsku na Svjetskom natjecanju barmena u Rimu u Italiji, kazao je Butić.Stručni ocjenjivački sud koji je odlučio tko će našu zemlju sljedeće godine predstavljati na Svjetskom natjecanju barmena u Italiji sačinjavali su ljudi iz struke: Ante Butić, Danijel Krizman, Zvonko Španjol, Mario Putica, Drago Sikirić, Milovan Marušić, Dragan Todorović, Luka Podrug, Milo Dupčić, Željko Ujdur, Vinko Radin, počasni predsjenik Frano Stjepović te predsjednik Hrvatske udruge Bramena Srđan Perišić.


Najbolji i nagrađeni


U kategoriji učenika pobjedu je odnijela mlada Lara Božić s koktelom pod nazivom “Kapetan Robinson”, dok je drugo, odnosno treće mjesto, pripalo Roku Paleki i Melanie Breult.


Najboljim barmenom Hrvatske proglašen je Luka Faflja s Raba sa svojim koktelom naziva “Miris, zlato i tamjan”, dok su drugo i treće mjesto zauzeli Tomislav Stančić te Božena Pavlović. U kategoriji Flair pobjedu je odnio Kristijan Briješki, koji će s Lukom predstavljati Hrvatsku u Rimu.


– Tajni sastojci koje sam koristio u pripravljanju su bijeli rum, Malibu, Grenadine, liker od vanilije i sok od ananasa. Inspiracija mi je bila ovo blagdansko vrijeme, odnosno svi mirisi i okusi specifični za ovo, najradosnije razdoblje u godini. Inače, barmenstvom se bavim već osam godina u svoje slobodno vrijeme. Ova nagrada večeras mi znači puno. Još 2015. godine osvojio sam drugo mjesto na Barmen kupu. Naravno, velika mi je čast predstavljati Hrvatsku na tako prestižnom natjecanju kao što je ovo, naglasio je još pod dojmom osvojene pobjede Faflja.Nagrada za najbolju kreaciju otišla je u ruke Lee Longike, prvu nagradu sponzora “Monin” osvojila je Andrea Brković, dok je istu sponzora “Maraske Zadar” osvojio Šime Raspović. Nagrada koju barmeni posebno cijene, onu za najbolji stručni rad, otišla je u ruke Ivana Marušića.


Svim sudionicima Državnog natjecanja barmena podijeljene su diplome i zahvalnice, a cijeli događaj završio je u večernjim satima after partyjem u zadarskom Muro baru. 


Natjecatelji


Na sinoćnjem natjecanju sudjelovali su: Duje Barić i Ivan Marušić iz Splita, Ivan Mistrić iz Omiša, Tomislav Stančić i Tonka Kardov iz Šibenika, Marko Tordinac iz Sinja, Luka Faflja i Denis Španjol s Raba, Lea Longika, Andrea Brković, Peri Adrian Puljić, Mario Margaretić te Leon Mladošić i Božena Pavlović iz Dubrovnika, dok su zadarske boje branili: Šime Raspović, Matea Galić, Lovro Veber, Roko Mijatović, Marko Zatezalo i Filip Šešelja s Dugog otoka.


Izvan konkurencije, odnosno u kategoriji učenika, natjecali su se i učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru: Melanie Breult, Luka Vlasnović, Roko Paleka, Valentina Mateša i Lara Božić.


Osim njih, u »Flair« natjecanju su sudjelovali Dušan Janjatović, Kristijan Briješki te Dragan Repac.Koktel »Salmonico«


Jedan od natjecatelja koji je branio boje Zadra bio je i mladi Roko Mijatović, djelatnik Muro bara. Na natjecanju je završio zahvaljujući svom mentoru, Anti Butiću, koji mu je prepustio svoje mjesto.


– Radim u Muro baru preko sedam mjeseci i mislim da je ovo rezultat moga rada, želje i volje, a on je očito prepoznao nešto u meni zbog čega mi je prepustio svoje mjesto u natjecanju. Danas pripremam koktel »Salmonico« koji se sastoji od Čokoladnog orahovca, Passoa likera, Fireball viskija, Amarena Premium sirupa i malo tekućeg šlaga. U cijeloj priči mi je najbitnije kako treba odraditi stručni rad, da ne bude puno kapanja, prolijevanja i sl. Naime, ocjenjuje se sve, od urednosti, izgleda i okusa koktela. Od svega nabrojanog mislim da je najbitniji okus samog koktela, a u tome sam najbolji, kazala nam je ova mlada zadarska barmenska uzdanica.