Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

ZDRAVA HRANA

Kupci oduševljeni ponudom na ribarnici, ali ne i cijenama

Autor: Marija Orešković

07.07.2023. 11:00
Kupci oduševljeni ponudom na ribarnici, ali ne i cijenama

Foto: Arif SitnicaIako mnogi Zadrani unazad nekoliko godina ponavljaju kako je malo razloga za odlazak u centar grada otkada su mnogobrojne male radnje zamijenili ugostiteljski objekti i apartmani, jedno od rijetkih mjesta još uvijek okuplja stanovnike Zadra je ribarnica. Neki dolaze kupiti komad dobre ribe, a drugi zbog visokih cijena tek gledaju i komentiraju. U svakom slučaju, ribarnica je puna Zadrana, ali i turista, a štandovi obiluju friškom ribom. Provjerili smo kako su prodavači zadovoljni kupcima, a kupci ponudom i cijenama.


Prodavači uglavnom preferiraju domaće kupce te smatraju da su Hrvati spremni potrošiti puno više na kvalitetnu hranu od stranaca.


Kupcima sve skupo


– Ove godine nema kupaca kao prošle, odnosno ima manje kupaca, malo su se stisli, ne znam kako će biti u budućnosti, a za sada se nije baš za pohvaliti. Nije to onako kako smo mi navikli. Kupcima je uglavnom sve skupo. Zanimljivo je kod uvođenja eura da je cijena ostala ista, primjerice oborita riba bila je 300 kuna, a sada je 40 eura. Tristo kuna im nije bilo puno, a sada kada kažemo da je 40 eura, svi govore da je to vrlo velika cijena. Većina njih uzima uzgojenu ribu, oni koji stvarno imaju novca će i platiti za kvalitetnu robu, kazao je Miško.

Njegova kolegica prodavačica ribe Sandra Miočić priznaje kako se bore za svakog kupca.


– Moramo priznati da je sezona poprilično loša, i sami vidite da turista nema. Najviše se kupuje srdela, orada, brancin, a cijene su uglavnom ostale iste. Primjerice, nešto što je prije bilo 80 kuna, sada je 10 eura, što znači da smo i spustili cijene. Puno se cjenkaju i to većinom stranci, naši ljudi su za potrošiti i pojesti daleko jači od stranaca. Mi ne žalimo, trošimo sve na hranu i piće, volimo uživati. Nadajmo se da će biti bolje, još nije počela prava sezona, priča Sandra


S druge strane, kupci se žale na visoke cijene, no svjesni su da je riječ o vrhunskoj kvaliteti ribe.


Uvođenjem eura podigle se cijene


– Zadovoljan sam ponudom, ali nisam cijenama. Digli su sve cijene otkada je stigao euro. Primjerice, običan muzgavac je prije nekoliko godina bio 30-35 kuna, a sada je 75 kuna, odnosno 10 eura. Također, u Splitu su srdele 20 kuna, a ovdje su 30 kuna, govori Mate dodajući kako osobno najčešće kupuje trlje, srdele, lastavice, dagnje i slično.


– Ponuda je predobra, a cijene su niske. Ne primjećujem razliku u cijeni u odnosu na prijašnje cijene u kunama, sve je to isto, malo je možda išlo gore, priča Igor.


Još jedan kupac, Boris, kaže kako je ponuda na ovoj ribarnici izvrsna te da on zbog toga ovdje dolazi već godinama.


– Pokušali su sve srediti s cijenama, ali ne znam koliko je to uspjelo. Baš i nije. Iako nisam zadovoljan cijenama, uvijek se vraćam jer je riječ o izvrsnoj robi. Danas ću kupiti vjerojatno neku skušu ili oradu, a možda i srdele, najavljuje Boris.


Hrvati još uvijek jedu malo ribe, iako istraživanja posljednjih godina pokazuju rast njene potrošnje. Kao što su oni sami i rekli, jedan od razloga za zbog kojeg se kupuje malo ribe je njezina cijena.