Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PETA VJETROELEKTRANA

Krenuo projekt izgradnje vjetroelektrane Otrić

Autor: Goran Šimunov

27.01.2024. 18:32
Krenuo projekt izgradnje vjetroelektrane Otrić

Foto: PROFESSIO ENERGIATvrtka Professio Energia ne staje s projektima obnovljivih izvora energije


Tvrtka Professio Energia d.d. iz Zagreba, koja je usmjerena na razvoj, primjenu i dugoročno upravljanje projektima obnovljivih izvora energije, s kotacijom na Zagrebačkoj burzi, krenula je intenzivnije i s projektom izgradnje pete vjetroelektrane u Zadarskoj županiji, VE Otrić pored Gračaca. Ova tvrtka vlasnik je vjetroelektrana Zadar 2, Zadar 3 i Zadar 6 ukupne instalirane snage 45 MW, u tijeku je izgradnja vjetroelektrane Mazin 2, snage 20 MW, također pored Gračaca, a i VE Otrić također će biti snage 20 MW.


Professio Energia je u vlasništvu hrvatskih mirovinskih fondova Erste Plavi, PBZ Croatia Osiguranje te Croatia Osiguranje d.d., koju su ‘mirovinci’ kupili od Dalekovoda prije nekoliko godina, a koji je bio vlasnik 50 posto udjela u vjetroelektranama ZD2, ZD3 i ZD6 ukupne instalirane snage 45 MW, da bi prije dvije godine preuzeli udjele u tvrtkama RP Global Danilo i Vjetroelektrana Rudine, čime su u njen u portfelj ušle VE Velika Glava, VE Bubrig, VE Crni vrh i VE Rudine ukupne snage oko 77 MW.
– Sve gore spomenute vjetroelektrane godišnje proizvedu 320 GWh električne energije, čime se opskrbljuje više od sto tisuća kućanstava u Hrvatskoj te doprinose godišnjoj uštedi više od 50 tisuća tona emisija stakleničkih plinova, naveli su tada povodom preuzimanja iz tvrtke Professio Energia dodajući kako zajedno s dioničarima imaju ambiciozne planove za buduća ulaganja i u greenfield projekte.


– U ovom trenutku razvijamo oko 200 MW novih projekata vjetroelektrana i solarnih elektrana čime ćemo pridonijeti daljnjem ostvarenju zelene tranzicije Hrvatske, naglasili su iz ove tvrtke.


Professio Energia podnijela je zahtjev Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja za provedbu postupka procjene utjecaja na okoliš vjetroelektrane Otrić. Postupak procjene se provodi, budući da nositelj zahvata planira izgradnju 19 vjetroagregata instalirane snage do 130 MW. Lokacija zahvata je na ličko-pounjskom pobrđu istočno od Gračaca, a sjeverno od naselja Velika Popina odnosno zaselaka Podljut i Vroplje.


Sudeći po elaboratima koje su predali u Ministarstvo zaštite okoliša i održivog razvoja, Professio Energia radi i na razvoju VE Breze kod Novog Vinodolskog snage 45 MW i vjetroelektrane Voštane, od također 20 MW.


Tvrtka Professio Energia je u kolovozu 2022., putem svoje mrežne stranice izvijestila kako su, kao imatelj 50 posto udjela u tvrtkama EKO i Velika Popina iz Zagreba, s kompanijom Danske Commodities sa sjedištem u danskom gradu Aarhusu sklopile ugovor o otkupu električne energije (PPA) iz vjetroelektrana Zadar 2, Zadar 3 i Zadar 6 koje se nalaze na području Zadarske županije, ukupne priključne snage 46 MW i godišnju proizvodnju oca cca 141 GWh.


– Sklapanjem tih ugovora, EKO i Velika Popina od početka kolovoza 2022. nisu više u sustavu poticajne cijene otkupa (feed-in tarife) koju je uspostavio Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) te su među prvima koje su napustile feed-in sustav dobrovoljno, zbog povoljnih okolnosti na tržištu, istaknuli su tada u Professio Energiji.