Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SHZ o prijedlogu Prostornog plana

Vjetrenjače prijete iseljavanjem Vukšića

Autor: Iva Bucić

15.01.2024. 09:28
Vjetrenjače prijete iseljavanjem Vukšića

Foto: LUKA JELIČIĆStranka hrvatskog zajedništva (SHZ) oštro je reagirala na najavu postavljanja vjetrenjača u blizini kuća u Vukšiću. Takvu odluku smatraju nerazumnom i ističu da vladajući ne brinu o dobrobiti stanovništva, nego isključivo o zaradi i glasovima birača.


– Sadašnji prijedlog izmjene i dopune Prostornog plana Grada Benkovca da se vjetrenjače postave blizu kuća u Vukšiću je nerazuman zbog toga što se radi o kapitalu koji je u sprezi s lokalnom samoupravom, a koji uopće neće voditi računa o mještanima Vukšića. Njihov je cilj zaraditi novac i uopće ih nije briga što će se stanovnici morati iseliti, upozoravaju iz SHZ-a.


U priopćenju naglašavaju kako bi gradnja vjetroelektrana u blizini Vukšića imala negativan utjecaj na stanovništvo, prirodu i okoliš te bi dovela do iseljenja stanovništva.
– Osim toga, mještani Vukšića imali bi strašnu buku koju proizvode vjetrenjače. Osim što neće moći spavati, ni njihova stoka neće moći više ići na ispašu, a i signali za mobitel i televiziju bit će ometani, ističu iz SHZ-a


Naglašavaju kako stručnjaci energetike upozoravaju da će razvijanje energetskog sektora biti kontraproduktivno ako se u potpunosti prepusti lokalnim političarima, koji nemaju znanja o energetskom sektoru, a uz to im je glavna motivacija predizborno dodvoravanje stanovništvu.


– Projekata s vjetroelektranama je mnogo, zacijelo zbog toga što će na uvozu vjetroelektrana netko dobro zaraditi, pa se stoga obmanjuje javnost njihovom velikom snagom, ali ne i proizvedenom električnom energijom, i »dostatnošću« za opskrbu stanovnika. Kad bi to bila domaća proizvodnja vjetrenjača, možda bi im se čak moglo dijelom i oprostiti obmanjivanje. Uz to, pričama o obnovljivim izvorima političari dobivaju političke poene, što nije slučaj samo kod nas, jer je velika društvena prihvatljivost, ali ne i gospodarstvenost, dodatnih obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije. Stoga uz političare koji premalo znaju i žele se dodvoriti stanovnicima (da za njih glasaju) i njihovo »razvijanje« energetskog sektora, može se očekivati još gore stanje u Hrvatskoj, zaključuju u priopćenju SHZ-a.