Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

u Sv. Petru u Šumi

Izbor najuzornije hrvatske seoske žene: Zadarsku županiju predstavljat će Marina Šunić iz Rodaljica

Autor: Iva Bucić

02.10.2023. 19:18
Izbor najuzornije hrvatske seoske žene: Zadarsku županiju predstavljat će Marina Šunić iz Rodaljica

Foto: Ana GrgasLjetne temperature, frekventne ceste, na plažama kupači, strani i domaći i svi smo u ljetnoj garderobi iako je kalendarski jesen i beremo plodove jeseni pa čak i one ljetne, revitalizirane nakon padalina. Zbunjeni smo, a zbunjena je i ekipa koja se sprema na put u Istru jer mora spojiti suvremeno s tradicionalnim, poglavito što odjenuti, a što ponijeti od tradicijske nošnje jer sva je satkana od prirodnih materijala i najviše od vune.


Kamena kuća Šunića


Naime, svake godine se diljem svijeta 15. listopada obilježava kao Dan seoske žene, a tim se povodom već 23. godinu zaredom održava i izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu, ovoga puta u Istarskoj županiji, u Sv. Petru u Šumi, mjestu iz kojega je odabrana prošlogodišnja pobjednica. Mjesto je u unutrašnjosti, u samom srcu Istre, svega desetak kilometara od Pazina. Ime je dobio po benediktinskom samostanu koji je sagrađen u 12. stoljeću, a samo mjesto se postupno razvijalo oko njega i u bližoj okolici. Danas u mjestu živi oko 1.000 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom, malim poduzetništvom, a polako se razvija i turizam, osobito ruralni turizam. Stoga ne čudi da je prošle godine upravo iz tog mjesta izabrana najuzornija hrvatska seoska žena i upravo tamo će se već 7. listopada između sedamnaest natjecateljica iz jednako toliko županija proglasiti najbolja – najuzoritija seoska žena.


Zadarsku županiju će ove godine predstavljati Marina Šunić (45) iz Rodaljica, rođena Bašić u Škabrnji. Nakon završene osnovne škole u Škabrnji i srednje u Zadru, napustila je rodno mjesto u srcu Ravnih kotara i udala se za Matu Šunića iz Rodaljica – mjesta značajno manjeg po površini i broju žitelja, ali mjesta vrijednih težaka, stočara, priznatih kamenoklesara i vrlih vjernika.
Mate Šunić, suprug zadarske predstavnice u izboru najuzornije hrvatske seoske žene i zaljubljenik u izvorni rodaljički kamen, čijom se obradom bavi od ranog djetinjasta, prenio je tu svoju ljubav i na suprugu tako da su osnovali tvrtku »Kamen Benkovac« a potom ishodili oznaku Izvorno hrvatsko i zaštitili nazive proizvoda oznakom (R).


Mate želi život u rodnom mjestu. Stara kuća ne odgovara sad već šesteročlanoj obitelji i zdušno se upuštaju u graditeljski projekt komforne kamene kuće u Rodaljicama. Pored župne crkve Uznesenja BDM koja dominira na ulasku u selo, kuća Šunića je odmah na drugom mjestu s okućnicom koja se prostire od regionalne ceste Benkovac – Kistanje pa sve do međumjesne ceste prema Bruškoj – Medviđi, na 2.500 metara četvornih. Tu je rođena kćer Lucija, a potom i tri sina: Stipe, Ante i Luka. Danas je Lucija odrasla djevojka, studentica, a sinovi već pomažu roditeljima u tvrtki.


Uzgoj autohtonog češnjaka


Ali, posao s kamenom koji je u startu bio prioritet tijekom dva desetljeća je sve više slabio jer se obitelj zdušno dala u poljoprivrednu proizvodnju. Trenutno obrađuju 12 hektara poljoprivrednog zemljišta, a osobito su ponosni na uzgoj autohtonog češnjaka jer rodaljički luk je poznat diljem Lijepe Naše po nenadmašnim organoleptičkim svojstvima, što su pokazala i ispitivanja s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Međutim, tu je i sve ostalo sezonsko povrće, a prije svega sve vrste mahunarki: grah, sikirica, slanutak, bob, leća, mahune, grašak…pa iako je Marina to sve uzgajala u rodnom mjestu, kroz smijeh kaže, morala sam savladati ogromne razlike između uzgoja u Škabrnji i ovdje, imati dobru kondiciju za čišćenje polja od velikog kamenja, preskakanje suhozida i upravljanje traktorom po usitnjenim parcelama i kozjim putevima.– Kada se maknem od kamena i prašine, koji mi okružuju ured, u rodaljička polja, okružena redinama punim divljeg voća i voćarica iz čijih krošnji u svako godišnje doba dopire veseo cvrkut ptica, osjećam se k’o u raju, priznaje Marina Šunić koja je sretna jer živi i radi na selu, a to se vodi po ozarenosti kada je sa suprugom, djecom, kada sprema spizu, pila drva, vozi traktor, kada organizira razne manifestacije i aktivno u njima sudjeluje.


– Stekla sam dojam da je ta žena svestrana i puna ljubavi za sve ono što obavlja i zato me, nakon što sam ju upoznala ne iznenađuje što je prijedlog za sudjelovanje u izboru najuzornije žene prihvatila bez pogovora, bez pitanja i prigovora, kazala je mr.sc. Ana Grgas, dipl.ing.agr. zaključujući kako je sigurna da će Marina Šunić uložiti svu svoju energiju i ljubav da u predstavljanju sebe i svog OPG-a ispuni očekivanja Grada Benkovca, Biograda i Zadarske županije koji su pomogli u sufinanciranju odlaska u Istru.