Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zakon o strancima

Iz sezone u sezonu u ugostiteljskim objektima radi sve veći broj stranih državljana

Autor: Nikolina Lucić

03.02.2023. 12:22
Iz sezone u sezonu u ugostiteljskim objektima radi sve veći broj stranih državljana

Foto: Luka Jeličić

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar u Hotelu Kolovare organizirala je prezentaciju Zakona o strancima s posebnim osvrtom na izazove u primjeni i tumačenju odredbi vezanih za status državljana trećih zemalja i poslodavaca pri zapošljavanju u Republici Hrvatskoj. Prezentaciju je vodio Žarko Katić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Višegodišnje fluktuacije na tržištu rada koje naše poslodavce suočavaju s manjkom ponude kvalificirane i kvalitetne radne snage, posebice sezonske naravi, u konačnici se odražava na njihovo redovno poslovanje.
Zbog manjka domicilnog radnog stanovništva za zasnivanje radnog odnosa u pojedinim djelatnostima poslodavci su primorani zapošljavati državljane trećih zemalja kako bi mogli održavati svoje redovne poslovne aktivnosti.
Katić je u svom predavanju istaknuo kako nas ove turističke sezone zasigurno očekuje povećanje broja zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola državljanima trećih zemalja. Dodao je kako će taj proces ove godine temeljitije raditi veći broj službenika, čime će se postići veća učinkovitost sustava, ali i bolja kontrola izdanih dozvola.
Iz sezone u sezonu u domaćim ugostiteljskim objektima radi sve veći broj stranih državljana. Mjesta na kojima su do prije nekoliko godina radili domicilni radnici sve se više nude državljanima nama susjednih zemalja, a sve se češće, naročit u industrijskim djelatnostima zapošljavaju radnici iz Azije, naročito Nepala, Filipina i  drugih zemalja Srednje i Južne Azije.
Na predavanju su se okupili predstavnici lokalnih ugostitelja i gospodarstva, kao i Zračne luke Zadar, PU zadarske te HZZ-a.
Denis Ikić, predsjednik HGK Zadar istaknuo je da određena deficitarna zanimanja domicilno stanovništvo ili ne želi raditi ili ga na tržištu radne snage nema dovoljno.
– Potreba za stranim radnicima eksponencijalno će rasti. Pitanje useljeničke politike treba se stoga riješiti na kvalitetan i zadovoljavajući način jer svi indikatori upućuju da će potrebe za radnom snagom samo rasti.
Katić je naglasio da u Europi vlada složena demografska situacija, koja je uzrokovala velike poteškoće na tržištu rada.
– Od 16 tisuća izdanih radnih dozvola 2018. godine, broj izdanih dozvola svake godine raste, izuzev vremena pandemije koronavirusa. Prošle je godine podneseno 166 tisuća zahtjeva, a ove očekujemo preko 200 tisuća podnesenih zahtjeva, potencijalno i odobrenih dozvola, naglasio je Katić, dodavši da se još uvijek velik broj dozvola izdaje po prvi put.
– Na novo zapošljavanje tako je otpalo skoro 80 tisuća izdanih dozvola, 17 tisuća dozvola izdano je samo za sezonske radnike. Srbija i BiH i dalje prednjače po broju izdanih dozvola. No, taj broj kontinuirano pada. Iza njih su državljani Nepala, na koje otpada više od 12 tisuća izdatih dozvola. Tu su i Sjeverna Makedonija, Indija, Filipini, Bangladeš, Albanija i Turska. Prošle su godine radnici čak 105 država došli raditi u Hrvatsku, najčešće u graditeljstvu, turizmu i industriji, naglasio je Katić.
Preko 7 tisuća dozvola izdato je na području PU zadarske, od toga preko 2 tisuće otpada na sezonski rad. Imigracija je važna tema o kojoj se iz političkog i gospodarskog kuta na području EU raspravlja već više od 10 godina. Izmjene Zakona o strancima, ovisno o promjenama trendova i potreba tržišta rada čine se, u prosjeku svake dvije godine.
– Dozvola za boravak i rad u RH može se izdati na 90 dana, šest mjeseci i do godine dana. Testom tržišta rada, uz pozitivno mišljenje HZZ – a se, osim ako se ne radi o deficitarnom zanimanju, izdaju se dozvole za rad od šest mjeseci do godine dana. Izmjene se sada rade i osmišljavaju, te ćemo ih u sljedećih par mjeseci iskristalizirati, najavio je Katić.

Iz sezone u sezonu u domaćim ugostiteljskim objektima radi sve veći broj stranih državljana