Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

biseri makedonske tradicije

Iz etno radionice »Đerđev« Makedonskog kulturnog društva

Autor: Vesna Benić

19.10.2023. 21:26
Iz etno radionice »Đerđev« Makedonskog kulturnog društva


U prostorijama Makedonskog kulturnog društva »Biljana« Zadar upriličen je prigodni program u povodu otvorenja izložbe »Put tradicije«.


Izložene su rukotvorine iz etno radionice »Đerđev« u sklopu XX. Dana makedonske kulture u Zadru. Program je započeo s izvedbom tradicionalnih makedonskih pjesama »Brala moma kapini vo popovi gradini of aman, aman« i pjesmom »Oj Vardare makedonski«, a izvele su ih Melika Popović, Mirjana Badel Kamejicki, Mirjana Majić i Marija Horvat.


Na izložbi su prisustvovali i neki od članova udruge R.I.S. (Udruga književnih stvaralaca riječi iznad svega).
Svoju poeziju recitirali su: Emilija Mijatović (»Ringišpil«), Mirjana Majić predsjednica MKD »Biljana« Zadar (»Nije sve bajka«), Ilija Balta (»Ruke«), Melika Popović (»Ako te jesen poljubi i bogato uresi«), Zorica Buljanović (»Plodna zemlja slavonska«) i Anka Zekanović (»Putovi poezije«).


Poezija i rukotvorine


Mirjana Majić koja je do sada izdala tri dvojezične zbirke, na makedonskom i hrvatskom jeziku – »Nostalgija i ljubav«, »Pjesme iz duše« i zbirku »U zagrljaju ljubavi«, izjavila je kako je cilj izložbe »Put tradicije« prvenstveno široj javnosti predstaviti makedonsku tradiciju.


– Radost nam je predstaviti rukotvorine iz Etno radionice »Đerđev«, međutim, zbog ograničenog prostora nismo u mogućnosti izložiti sve naše rukotvorine jer nam je premali prostor. Odabrali smo samo jedan dio radova za ovu izložbu »Put tradicije«. Primjerice, na ovoj boci oslikn je Ohrid, grad poznat kao makedonski dragulj, izradili smo i naše zastave, ručne kukičane i heklane radove, izložili smo zanimljive predmete koji svjedoče o nekadašnjem životu kao što su ćupovi, razne ogrlice i naušnice s tipičnim makedonskim motivima. Što se tiče tih ogrlica trenutačno smo izložili ogrlice od bisera jer ćemo takve ogrlice nositi povodom Dana makedonske zajednice koji će se ove godine održati u Puli, a gdje će se tom prigodom okupiti sve makedonske udruge, istaknula je Majić te dodala kako će nositi crne haljine i bijele ogrlice od bisera, a gospođa koja je izradila te ogrlice izradit će i crveno žute ogrlice koje asociraju na makedonsku zastavu.


– Izložili smo radove članova MKD-a »Biljana« koji su izrađivani na etno radionicama »Đerđev«, ali nažalost, ne možemo ih sve izložiti zbog malog prostora. Stoga pripremamo malo veću izložbu koju ćemo održati u dvorani Znanstvene knjižnice Zadar i to izložbu umjetničkih slika poznatih makedonskih slikara. Znači, slike koje mi kao društvo imamo u svom fundusu, koje smo dobili od tih renomiranih makedonskih slikara. U sklopu te izložbe pozvat ćemo i tri zadarska umjetnika, kazala je Majić.


U »Biljani« 20 godina


Jelena Petrović otkrila je kako je aktivana članica u »Biljani« preko 20 godina.


– Iako nisam Makedonka već iz ovih krajeva, povodm ove izložbe izradila sam ove ogrlice i naušnice. Inspiracija da ih izradim bilo je moje prijateljstvo s članovima ovog makedonskog Društva s kojima se dugi niz godina družim. Izradom ovih ogrlica dala sam i ja udio u ovoj izložbi i zbog toga se radujem. Nikada prije nisam izrađivala nakit, ovo je moj amaterski rad. U izradi ovih ručno rađenih ogrlica pomogla mi je Mirjana, predsjednica »Biljajne«. Volim pohađati etno radionice »Đerđev«. Članovi ovog Društva prenijeli su mi ljubav prema makedonskoj tradiciji. Jako mi je lijepo družiti se s njima. Uvijek su otvorenog srca i gostoljubivi, istaknula je Petrović te dodala kako je za »Biljanu« saznala od makedonske prijateljice, članice Društva.– Održavali su sastanak i pozvala me da se priključim i tako sam već punih 20 godina u »Biljani«. Družeći se s njima pobliže sam upoznala makedonsku kulturu, njihove običaje i pjesme, kazala je Petrović.


Tijekom otvorenja izložbe svi okupljeni nastavili su se ugodno družiti uz pjesmu, recitacije i autohtona makedonska jela kao što je pita od špinata i krumpiruša.