Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

najava koncerta

Improvizacija i meditacija na furlanski način

Autor: Portal ZL

03.10.2023. 08:08
Improvizacija i meditacija na furlanski način

Foto: Koncertni ured ZadarOsnovani 1988. godine u talijanskoj regiji Furlaniji, Furclap se od 1996. kao kulturna udruga aktivno bavi istraživanjem narodnih tradicija. Ubrzo se djelovanje Furclapa počelo širiti izvan regionalnih granica, ostvarujući suradnje s drugim kulturnim udrugama i institucijama, istodobno eksperimentirajući s multimedijskim i drugim umjetničkim izričajima.


Od 2013. godine Furclap surađuje sa školama kroz različite projekte koji okupljaju glazbenike, glumce, animatore, profesore i studente čime izravno dolaze u doticaj s mladima. Tijekom godina stekli su veliki ugled te se umrežili s brojnim kulturnim udrugama iz različitih zemalja EU, Bliskog istoka i istočne Europe.


Unutar Furclapa djeluje grupa glazbenika pod imenom Strepitz Open Project, a čine je Giovanni Floreani (gajde, vokal, elektronika), Cristina Spadotto (gitara), Gulia Grimaz (naracija) i Clarissa Durizzotto (saksofon). Oni u Zadru predstavljaju svoj novi album “Improvvisazione e Meditazione” (Improvizacija i meditacija).
Ovo eksperimentalno glazbeno putovanje u potrazi za samoostvarenjem istražuje različite aspekte života: zaprepaštenje, aroganciju, slobodu, radost, razočaranje, usamljenost i buđenje, u kojemu meditacija naglašava slabosti ljudskih bića koja često improviziraju, ponekad sa spasonosnim, a ponekad tragičnim rezultatom.


Koncert je na rasporedu u četvrtak5. listopada s početkom u 20 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače. Ulaz je slobodan.