Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Nakon desetljeća čekanja

Iako linearni akcelerator danas stiže, neće se moći koristiti još neko vrijeme. Evo i zašto

Autor: Iva Bucić

28.05.2024. 07:00
Iako linearni akcelerator danas stiže, neće se moći koristiti još neko vrijeme. Evo i zašto

Foto: Mislav KlanacLinearni akcelerator, jedan od najvažnijih aparata u liječenju onkoloških bolesnika, u Zadru se i najavljuje i iščekuje gotovo čitavo desetljeće. Prema najavama premijera Andreja Plenkovića, uređaj bi trebao u zadarsku bolnicu stići ovaj tjedan, a kako saznajemo – danas je dan.


Priprema za obradu


Iako je Opća bolnica Zadar već pripremila bunker u koji će smjestiti akcelerator, zadarski će pacijenti ipak još neko vrijeme na zračenje morati ići ili u Split, ili u Zagreb.


Početkom godine u Ministarstvu zdravstva potpisan je ugovor o javnoj nabavi ukupno 21 linearnog akceleratora za dijagnostiku i radioterapijsko liječenje raka, ukupne vrijednosti 55,4 milijuna eura. Unatoč tome, linearni akcelerator u zadarskoj Općoj bolnici neće se moći pustiti u funkciju bez nabavke CT simulatora, uređaja koji priprema bolesnike za obradu na linearnom akceleratoru, a taj bi proces mogao potrajati do godinu dana.
U Zadru se linearni akcelerator najavljuje još od 2016. godine, od kada se organiziranju brojne humanitarne izložbe i koncerti te prikupljaju donacije s ciljem nabavke uređaja koji pomaže u liječenju najtežih bolesnika. U tom je periodu zadarskog gradonačelnika Branka Dukića, predsjednika Lige protiv raka, oporba u više navrata optuživala da nabavku aparata koristi za političku promidžbu, pa onkološke bolesnike godinama obmanjuje da akcelerator samo što nije stigao.


Rok 12 mjeseci


Tako je 2017. godine, kada su Liga protiv raka i OB Zadar potpisali ugovor i otvorili žiro-račun preko kojeg se skupljaju sredstava za njegovu nabavku, procjenjivalo da će aparat stići u roku od tri do četiri godine. Tri, četiri godine kasnije, međutim, još nije bila niti dovršena zgrada dnevnih bolnica u čijem se podrumu predvidjelo mjesto za linearni akcelerator – no to gradonačelnika Dukića nije spriječilo da na vrhuncu predizborne kampanje za prošle lokalne izbore, nabavku akceleratora obeća do kraja 2021. godine.


Iako će do sljedećih lokalnih izbora, zakazanih za sljedeću godinu, linearni akcelerator konačno stići u Zadar, pravo je pitanje hoće li ga pacijenti do tada početi koristiti. Naime, linearni akcelerator u zadarskoj Općoj bolnici neće se moći pustiti u funkciju bez nabavke CT simulatora, uređaja koji priprema bolesnike za obradu na linearnom akceleratoru, a rok za to je 12 mjeseci.


Kako neslužbeno doznajemo, linearni akcelerator trebao bi danas stići u OB Zadar, kada bi se i javnosti trebali zajednički obratiti ravnatelj OB Zadar Željko Čulina i zadarski gradonačelnik Branko Dukić.


Prema procjenama, svaki treći stanovnik RH oboljet će od raka tijekom svog života, pri čemu je važno da je Hrvatske na dnu Europske unije po stopi preživljavanja od raka – od nas je gora jedino Mađarska. U liječenju raka, terapija zračenjem propisuje se za oko 70 posto svih onkoloških bolesnika, a za neke od njih to je osnovni način liječenja.


Kronologija nabave linearnog akceleratora


2015. godine zadarska Liga protiv raka pokrenula akciju za nabavu uređaja za zračenje


2016. godine Liga protiv raka i OB Zadar potpisale ugovor i otvorili žiro-račun za prikupljanje sredstava za nabavku linearnog akceleratora


2017. godine potpisuje se Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za gradnju zgrade dnevne bolnice u kojoj se planirao linearni akcelerator. Radovi su trebali završiti početkom 2020. godine, ali završeni su tek krajem prošle godine.


2021. godine – početkom godine, u jeku izborne kampanje, Dukić najavljuje da linearni akcelerator stiže do kraja godine. Nakon izbora se ispostavlja da će stići tek 2024. godine.


2023. godine Dukić najavljuje da linearni akcelerator stiže do kraja godine


2024. godine potpisan Ugovor o javnoj nabavi linearnih akceleratora