Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Još su neodlučni

Do lokalnih izbora još je godinu dana, a naši političari nisu sigurni u kandidaturu

Autor: Iva Bucić

28.05.2024. 07:30
Do lokalnih izbora još je godinu dana, a naši političari nisu sigurni u kandidaturu

Foto: Ilustracija Zadarski listIako se lokalni izbori još čine daleko – zakazani su tek za 18. svibnja sljedeće godine, u Zadru i Zadarskoj županiji već se naveliko špekulira o imenima koja bi tada mogla iščeznuti iz prvog plana lokalne političke scene.


Lončar sve radi timski


Na popisu političkih imena čiji se odlazak očekuje više ili manje neslužbeno, nalaze se čelni ljudi Grada i Županije – zadarski gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin. I Dukić i Longin trenutno odrađuju drugi mandat, što bi trojica najdugovječnijih načelnika u županiji možda opisali kao lagano zagrijavanje.


Načelnici općina Poličnik, Pakoštane i Novigrad, Davor Lončar, Milivoj Kurov i Joso Klapan najdugovječniji su načelnici na području županije. Prvi je na čelu Općine od 1996., drugi od 1993., a treći od 1997. godine.
Načelnik Općine Poličnik, HDZ-ov Davor Lončar, koji je neprekidno na funkciji općinskog načelnika posljednjih 28 godina, u više je navrata tijekom ovoga mandata kazao da se neće ponovno kandidirati na lokalnim izborima. Lončar je na prošlim je izborima sa skoro 80 posto glasova uvjerljivo pobijedio protukandidata Ivicu Ukalovića, a o ponovnoj bitci za načelničko mjesto sada poručuje – o tom potom.


– Predaleko je to da bih mogao odgovoriti na to pitanje, ima još vremena. S druge strane, ja nikada nisam tako postupao kad je u pitanju donošenje odluke, uvijek radim timski, posebno tu u Općini, kazuje Lončar.


Dodaje, pri tom, da ga niti sedmi uzastopni mandat nije umorio. Najgore je, kaže, početi, pa prvi mandat ocjenjuje kao najteži.


– Meni je najdraže kad nešto napravim, a činjenice i rezultati su iza mene. U meni ima energije, znanja i iskustva, a što ću odlučiti, u ovom momentu ne mogu reći, sažima načelnik Poličnika.


Načelniku Pakoštana je rano


Načelnik Općine Pakoštane, Milivoj Kurtov, ima još duži staž od Lončara – načelnik je od 1993. godine, a na prošlim lokalnim izborima osvojio je više od 60 posto glasova, ostavivši iza sebe i Mostova Antonia Lokina i HNS-ova Eridena Livića.


– Lokalni su izbori još daleko, treba pričekati da se stvari malo poslože, pa ćemo to onda vidjeti. Ne mogu reći ni da da hoću ni da neću, o puno faktora to ovisi, kazao je kratko Kurtov.


I načelnik Općine Novigrad, Joso Klapan, govori istu stvar – prerano je govoriti o eventualnoj kandidaturi.


– Ne razmišljamo još uopće o takvim detaljima, prerano je, nismo o tome ni u snu razgovarali. U politici nije dobro razmišljati na duge staze, sve se može promijeniti u par dana. No, da sam sada na početku karijere, ne bih sigurno išao u politiku. Načelnici nisu zaštićeni, a uvijek ispada u javnosti da sve možemo i naziva nas se lokalnim šerifima. Ali to tako nije u naravi, susrećemo se s jako puno izazova i nedorečenih stvari u kojima se moramo sami snalaziti, kazuje Klapan.


Na pitanje što ga je onda ponukalo na to da se skoro tri desetljeća zadrži na poziciji načelnika, Klapan objašnjava da je u politici kao i u drugim profesijama – uvuče te i ne da van. No, nije to uopće, govori Klapan, nešto loše.


Gradonačelnik (ne)siguran


– Stalno te nešto vuče da privedeš kraju započeto, ali uvijek se nešto novo otvara, uvijek ima nezavršenih stvari, sažima načelnik Novigrada.


S druge strane, zadarski gradonačelnik Branko Dukić u više je navrata jasno dao do znanja da se ne planira natjecati za treći mandat.


– Uvijek sam smatrao da su dva mandata dovoljna za gradonačelničku poziciju, ali kako je u politici sve moguće, ostavit ću 0,001 posto šanse za kandidaturu, poručio je Dukić na posljednjem održanom gradonačelnikovom kolegiju. Prema ranijim informacijama, gradonačelnik se planira vratiti na ginekologiju OB Zadar, gdje je do lokalnih izbora 2017. bio šef Odjela.


S obzirom na to da u prvom krugu nije uspio skupiti potrebnih 50 posto glasova, Dukić je drugi mandat prije tri godine osvojio u drugom krugu. Protukandidat mu je bio Marko Vučetić, nezavisni predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra, a Dukić je tada pobjedu odnio sa samo 1.881 glas više od Vučetića.


U javnosti se već duže spekulira da u utrku za treći mandat neće niti zadarski župan Božidar Longin. I on je poput Dukića na prošlim lokalnim izborima mandat osvojio u drugom krugu, a protukandidata Ivicu Žuvelu nadmašio je za svega 1.449 glasova. Informaciju o njegovom eventualnom povlačenju, odnosno kandidaturi za novi mandat nismo uspjeli dobiti. Međutim, s obzirom na to da Longin dogodine puni 65 godina života, moguće je kako će se i umiroviti.


Ante Župan – rekorder po starosti


Iako je već davno »prešišao« godine za starosnu mirovinu, gradonačelnik Obrovca, Ante Župan na toj je poziciji i sa 76 godina koje je napunio prije nekoliko dana. Na kraju ovog mandata imat će 77 godina, a ne bi bilo čudno da istakne kandidaturu i za nove četiri godine.


ANTE ZUPAN OBROVAC 130214