Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Vremeplov

I na Višnjiku se igralo svjetsko rukometno prvenstvo

11.01.2023. 19:55
I na Višnjiku se igralo svjetsko rukometno prvenstvo

Foto: Dino Stanin/PIXSELLUskoro će početi rukometno SP u Švedskoj i u Poljskoj, a godine 2009. Hrvatska je bila domaćin Svjetskom rukometnom prvenstvu. U Zadru, u Dvorani Krešimira Ćosića, krajem siječnja te godine odigrano je devet utakmica u jednoj četvrtfinalnoj skupini, podsjetio je visnjik.hr.


Dvorana Krešimira Ćosića na Višnjiku dovršena je i otvorena 2008., a devet rukometnih utakmica u sklopu svjetskoga prvenstva u njoj su bili prvi veliki višednevni međunarodni događaj, to jest početak sjajnoga niza sportskih, ali i drugih (koncerti, priredbe) spektakala ili značajnih međunarodnih gospodarskih (poput Infobipa) zbivanja. Ujedno i snažna potvrda utemeljenosti odluke da se u Zadru podigne moderan objekt poput dvorane K. Ćosića kao nukleusa budućega športskoga centra na nešto više od 200 tisuća četvornih metara.


U siječnju 2009., dakle, Zadar je ugostio mnoge turiste iz Makedonije, Danske, Njemačke, Poljske, Norveške i Srbije jer to su bile države čije su reprezentacije igrale na Višnjiku. Najveći je posjet zabilježen na utakmici Makdeonija – Norveška kad se u gledalištu našlo šest tisuća posjetitelja, pretežito bučnih i raspjevanih Makdeonaca. Na utakmici Njemačke i Srbije bilo je oko četiri i pol tisuće kao i Njemačke i Norveške, dok je utakmicu Danska – Makdeonija pratilo peti i pol tisuća gledatelja.
Na Višnjik je tih dana svratio i čuveni Hasan Moustafa, predsjednik IHF-a kojemu je domaćin bio Živko Kolega, onodobni gradonačelnik, podsjetio nas je u srijedu visnjik.hr.


U zadarskoj četvrtfinalnoj skupini na koncu su Danska i Poljska ostvarili plasman u sljedeći krug. Zabilježeno je da je najzanimljivija utakmica bila kad su treći dan igrali Danska i Njemačka. Pobjeda je donosila prolaz, a u neizvjesnoj i sjajnoj utakmici Danci su pred oko četiri i pol tisuće gledatelja dobili 27:25 i Njemačka je ostala treća u skupini.