Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

VLADINOM ODLUKOM

Gradski pročelnik uskoro preuzima Upravno vijeće državne ustanove

Autor: Marina Vlakić

24.07.2023. 19:11
Gradski pročelnik uskoro preuzima Upravno vijeće državne ustanove

Foto: Zadar Cruise Port/Arhiva ZLGradski pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darko Kasap, dobio je veliko povjerenje Vlade RH preuzimajući Upravno vijeće jedne od najvažnijih državnih institucija u Zadarskoj županiji – Lučke uprave Zadar.


Kasap je na ovo mjesto došao nakon što je Vlada na zadnjoj sjednici, zbog izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji dužnosnicima priječi članstvo u upravnim vijećima i nadzornim odborima državnih ustanova i poduzeća, dužnosti razriješila zadarskog župana Božidara Longina te imenovala gradskog pročelnika.


Ovo je već druga velika promjena u Lučkoj upravi u samo godinu i pol dana, nakon što je dotadašnji ravnatelj Robert Škifić početkom prošle godine iznenada podnio ostavku. Dolazak novog ravnatelja Željka Kneževića, te sada i predsjednika Upravnog vijeća, trebalo bi ovoj važnoj državnoj ustnanovi dati još veći zamah u razvojnim programima. Naime, protekla je godina za Lučku upravu brojem putnika i kruzera bila rekordna – broj putnika iznosio je 119.990, broj dolazak brodova 119, a prosječan broj putnika iznosio je njih 1.008 po brodu.


Izvrsni rezultati
Bili su ovo izvrsni rezultati za Lučku upravu s obzirom na to da je, zbog korona pandemije, u 2020. godini broj putnika iznosio svega 714, a u 2021. broj se povećao na već 10.164 putnika. Ove je, pak, godine, najavljeno uplovljavanje čak 158 kruzera, što je 12 ticanja više od prošle godine.


Izvrsni su ovo podaci za ravnatelja Željka Kneževića koji je prije godinu dana preuzeo Lučku upravu te sve ovo vrijeme nastoji podići je na još veću razinu poslovanja. S najnovijim Vladinim imenovanjem nema sumnje da će ovaj dvojac državnoj ustanovi osigurati još bolje rezultate i kvalitetne projekte, kako to, nakon imenovanja i najavljuje Darko Kasap.


– Ovo mi je velika obaveza i izazov. Kao veći ili manji kotačić, ispred Grada sam sudjelovao u mnogim projektima Lučke uprave Zadar, kao i općenito u mnogim projektima lučke insfrastrukture te ću s ravnateljem i svim ostalim članovima Upravnog vijeća nastojati raditi na daljnjem unaprjeđenju ovog resora, kaže Kasap.


Najvažnije odluke za funkcioniranje Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar donosit će s aktualnim sastavom Vijeća u kojemu ga čekaju: Boris Fantulin, predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Živko Kolega, Alen Rukavina, predstavnik Lučke kapetanije Zadar, Marino Buturić, Željko Lončar, predstavnik Zadarske županije, Mario Pešut, predstavnik Grada Zadra te Rade Fain, predstavnik Savjeta za luku.


Vrijedni projekti


O imenovanju novog predsjednika Upravnog vijeća razgovarali smo i s ravnateljem Željkom Kneževićem koji iskreno kaže kako ne sumnja u dobru suradnju s Kasapom s obzirom da pročelnik dolazi iz resora gradnje koji je u njihovoj ustanovi i najzastupljeniji.


– U Lučkoj upravi Zadar čekamo odluku Vlade o razrješenju i imenovanju predsjednika Upravnog vijeća. Slijedom neslužbene informacije, mogu reći kako očekujem dobru suradnju s gospodinom Kasapom, kakva je uostalom bila s bivšim predsjednikom gospodinom Longinom, a također očekujem kvalitetnu komunikaciju sa svim članovima Upravnog vijeća, kako je to i dosad bilo. S obzirom na činjenicu da su gotovo svi naši projekti iz segmenta građenja, vjerujem kako će se gospodin Kasap lako uključiti. A projekata nije malo i vrlo su vrijedni, ističe Knežević kojega je lani u srpnju zapala odgovorna dužnost vođenja ove državne ustanove.


Naime, niz je projekata koje trenutno provodi Lučka uprava Zadar, poput rekonstrukcije zadarske rive, ne čemu im je nedavno čestitao i državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, ističući da uspješno vode ovaj projekt, zahvaljujući kojemu će Zadar na 10. godišnjicu članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji dobiti u potpunosti obnovljenu rivu.


Dovršetak rive


Knežević napominje da su radovi na mulu u sklopu rekonstrukcije i obnove obale kralja Petra Krešimira IV. pri kraju, ali i da je u završnoj fazi izgradnja ribarske luke Vela Lamjana.


– U izradi smo izmjena dijela master plana koji obuhvaća višenamjenski terminal u Gaženici te u fazi izrade poziva za iskaz interesa za predmetni terminal. Izrađen je elaborat vezan za zaštitu okoliša kao priprema za projekt gradnje obalnog zida, zadnje faze u izgradnji ribarske luke Gaženica, ponavljamo natječaj za radove jaružanja kod veza sedam u teretnoj luci Gaženica, završili smo s dubinskim snimanjem gata broj jedan u teretnoj luci te se spremamo za izradu projekta njegove sanacije. Također smo prijavili i više manjih projekata vezanih za digitalizaciju i održivost, a sve u sklopu Interregovih programa gdje surađujemo s talijanskim partnerima, odnosno njihovim lučkim upravama. Pored navedenog, imamo vrlo zahtjevnu sezonu u trajektnoj luci te velik broj putnika u dolasku kruzera i u gradu i u luci Gaženica, zaključuje ravnatelj Lučke uprave Zadar kojega očito čeka još jedna izvrsna poslovna godina.