Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

VRUĆA TEMA

Građanska porota sudit će o izradi i provedbi programa Centra za mlade

Autor: Goran Šimunov

21.09.2023. 15:51
Građanska porota sudit će o izradi i provedbi programa Centra za mlade

Foto: LUKA JELIČIĆDok se čeka politički rasplet problema upravljanja Centrom za mlade, velikim europskim projektom Grada Zadra, pri čemu se sukobljava više mišljenja o načinu upravljanja, onom koji zastupa Grad Zadar i mišljenja više klubova vijećnika u Gradskom vijeću, svoj doprinos što bržem i kvalitetnijem raspletu ove priče odlučili su ponuditi i u udruzi Prizma.


Iz ove udruge su u srijedu uputili javni poziv svojim sugrađanima da se prijave i postanu članovima nečeg što su nazvali građanska porota koja će suditi o ulozi mladih u izradi i provedbi programa u Centru za mlade.


Iz Prizme su pritom pozvali dvije skupine Zadrana, mladih u dobi od 14 do 24 godine, ali i onih od 24 do 65 godina, pojašnjavajući kako prethodno poznavanje teme Centra za mlade i iskustvo nisu uvjet za sudjelovanje. Aktivnost građanske porote već je organizirana u okviru projekta Citizen Z koji provode zajedno s više europskih partnera, mamac za porotnike trebao bi biti i honorar za njihov rad u neto iznosu od 80 eura. Građanska porota ima za zadatak iznijeti preporuke donositeljima odluka o ulozi i doprinosu mladih u izradi i provedbi programa Centra za mlade.


Deliberativna demokracija
Govoreći o ovom pozivu svojim sugrađanima Silvestar Petrov, predsjednik udruge Prizma, kazao je kako su svjesni da je Centar za mlade vruća tema u društvu i politici te da je priča s građanskom porotom dio nečeg što se naziva deliberativna demokracija.


– Pokušavamo mladima dati priliku da imaju riječ u donošenju odluka, izradi i provedbi programa. Udruga Prizma zastupa model da i mladi budu zastupljeni svojim glasom u kreiranju programa ili provedbi aktivnosti, da to nisu uvijek organizacije civilnog društva i institucije. Dajte mladima iskustvo rada u tim cjelinama, da imaju iskustvo rada. Mlada osoba će biti ponosnija sudjelovanjem u ovom procesu jer se njen glas čuje i vrednuje, govori Petrov dodajući kako mu je poznato da je Grad Zadar u okviru EU projekta Centra za mlade bio obvezan osmisliti način upravljanja tim centrom, što je i provedeno dugim i uključivim procesom koji je donio određene smjernice.


Predstavljanje pred vijećnicima


– Od osmišljavanja tih smjernica je prošlo dosta vremena pa bi proces trebalo osvježiti. Mislim da je trenutačno na Gradskom vijeću da se odluči za model upravljanja Centrom za mlade. Generalna ideja je bila da se osnuje javna ustanova koja bi o tome brinula, a onda bi kroz predložene modele udruge civilnog društva koristile taj prostor besplatno te bi kroz nekoliko godina njegova korištenja jačale u smislu upravljačke moći. Pretpostavljam da bi svoje prijedloge iznosile kroz upravljačko vijeće u kojem bi bili i mladi. S obzirom da se konačna odluka o načinu upravljanja tek treba donijeti, smatram da bi bilo dobro da se svim klubovima gradskih vijećnika predstavi slika naših potreba, od organizacija civilnog društva, kao i onih koji se bave mladima, priča predsjednik Prizme koji je rekao kako bi se na sastancima građanske porote osmišljavale preporuke i mjere koje bi dali donositeljima odluka. Na četvrtom sastanku ova porota će donijeti završnu odluku i preporuke s mjerama koje će predstaviti predstavnik građanske porote javnosti na konferenciji za medije.


Sudjelovanje u priči oko Centra za mlade samo je dio projekta u kojem sudjeluje udruga Prizma koja sa svojim europskim partnerima trenutačno provodi prvi krug deliberacija za lokalnu zajednicu.


– Nakon toga ćemo upriličiti konferenciju u Bruxellesu gdje se predstavljaju preporuke i mjere koje će mladi donijeti. Onda ćemo u 2024. godini organizirati drugi krug deliberacija koje želimo dignuti na europski kontekst da EU podupre da se te mjere provedu na europskoj razini. Želimo da se i na toj razini čuju glasovi mladih, najavljuje Petrov.