Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

aktualni sat

Na Županijskoj skupštini pričalo se o zdravstvu, izbornim jedinicama, snimanju sjednice

Autor: Iva Bucić

21.09.2023. 15:00
Na Županijskoj skupštini pričalo se o zdravstvu, izbornim jedinicama, snimanju sjednice

Foto: Luka JeličićSjednica Županijske skupštine Zadarske županije, koja se u četvrtak, 21. rujna, održala u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku, započela je neslaganjem oko dnevnog reda, nakon što je župan Božidar Longin predložio da se on dodatno proširi.


Na dnevnom redu 14. sjednice Županijske skupštine bile su predviđene 22 točke, a župan je predložio da vijećnici uz to glasuju o imenovanju članova povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru te o prijedlogu odluke o donošenju plana razvoja otoka Zadarske županije.


Nakon tri zatražene stanke, izmjene su vijećnici u konačnici podržali, no prije aktualca oporba predvođena predsjednikom Kluba vijećnika SDP-a Jurom Zubčićem zahtijevala je da se video prijenos sjednice omogući od samog početka sjednice, a ne tek nakon završetka aktualnog sata. Nakon Zubčića, stanku je zbog istog razloga zatražio i predsjednik Kluba vijećnika MOST-a, Đani Bunja, no bez uspjeha.
Na početku aktualnog sata, nezavisni vijećnik s liste grupe birača Ivica Žuvela nabrojao je imena vrhunskih liječnika koji su pobjegli u privatni sektor. Osvrnuo se na prosvjed građanske inicijative zbog nedostatka pedijatara i istaknuo da ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije ne govori istinu kada kaže da je djelatnici nisu ranije upozoravali na probleme.


S njim se složio i Zubčić, istaknuvši da je apsurdno što su tužbe liječnika jedino rješenje koje je Županija predložila nakon prosvjeda i sastanka s prosvjednicima.Zubčić: U zadarskom se zdravstvu sve oprašta


– Vi stvarno mislite da je to rješenje, zato što se specijalizantice koje su specijalizaciju dobile u zadarskom Domu zdravlja u njega ne žele vratiti? Ne pitate se zašto se ne žele vratiti. Izgleda da se u zadarskom zdravstvu sve može oprostiti, ali jedino je neoprostivo nelojalnost prema vladajućima. Onda ne možete ni raditi u bolnici ni dobiti posao unatoč manjku liječnika, kazao je Zubčić.


Župan Longin vijećnicima je odgovorio da zna da su liječnici preopterećeni, no da nedostatak liječnika nije problem samo županije, nego cijele EU.


– Činimo sve što je u našoj moći riješimo problem, no sigurno je da će svi predškolci imati svog pedijatra i to mogu obećati. Nema kolapsa u sustavu, ali mi u županiji imamo milijun ljudi, uvijek će nam faliti liječnika, posebice u ljetnim mjesecima. Tada doktori uzimaju bolovanja i godišnje odmore i mi to sami ne možemo servisirati, treba nam pomoć s kontinenta za vrijeme sezone, kazao je Longin.


Vijećnik Akcije mladih Marko Pupić-Bakrač iznio je potom pred Skupštinom optužbe na račun voditeljice Odjela za oftalmologiju Suzane Konjevode.


– Ona godišnje zaradi 550 tisuća eura u tri tvrtke koje obavljaju istu djelatnost kao Odjel Opće bolnica Zadar kojem je voditeljica. Ravnatelj OB Zadar kaže da se sve radi po zakonu, ali u bolnici se dnevno napravi jedna ili nijedna operacija očne mrene, a trebalo bi ih biti po pet ili šest.


Prikazuju se višestruko veći troškovi od realnih, a istovremeno ona i njen partner otvoreno nude pacijentima usluge u svojoj privatnoj klinici, koji se u OB Zadar moraju dugo čekati zbog njihove samovolje. Naime, nitko osim nje i njezinog partnera ne izvodi operacije, kazao je Pupić-Bakrač.


– Tko o čemu, Pupić-Bakrač o poštenju. Izgovoren je niz vrlo velikih neistina, kratko je odgovorio župan Longin.Longin: Sve ćemo riješiti


Još jedno zanimljivo pitanje na aktualcu uputio je Longinu SDP-ov Zubčić. Naime, vijećnik je istaknuo da luka Dugovača u Pakoštanima uopće nije izvedena prema projektu. Osim toga, tvrdi Zubčić, nije se povećao broj komunalnih vezova, a postojeći se ne dodjeljuju kako je propisano.


Iako Zubčić naglašava da je u ovom slučaju riječ o devastaciji i pogodovanju investitorima te da je projekt realiziran protivno urbanističkom planu, Longin uzvraća da je prije nekoliko dana obišao Dugovaču i da mu se sve čini na svom mjestu.


– Kroz sezonu je možda bilo više pritiska, ali pratit ćemo to preko Lučke uprave. Isto tako, ako je netko dobio vez mimo pravilnika, i to ćemo riješiti, odgovorio je župan.


Privezivanje mimo pravilnika zanimalo je i Zubčićevu stranačku kolegicu Vedranu Mišković, koja je župana pitala plaća li firma njegova sina privezište za pet gumenih brodica. Uz to je upozorila da se vrijedna zgrada bivšeg Socijalnog prodaje, a pri tom ne postoje nikakva ograničenja u vezi sadržaja koji se ondje mogu realizirati.


-U srpnju je 110 građana potpisalo inicijativu da se ondje otvori studentski dom, no županijska nomenklatura se na to oglušila. Postoje gradovi koji dobro znaju što će takvim nekretninama, ustanovila je Mišković, na što je Longin istaknuo da Županija ima samo 12 posto udjela i da ne može utjecati na ostale suvlasnike.


Što se tiče optužbi na račun njegova sina, Božidar Longin Mišković je poručio da je jako ponosan na svoju djecu.Načelnik Općine Poličnik Davor Lončar (HDZ) istaknuo je da se već deset godina radi na izgradnji ceste prema Zadru, ali ističe da u Hrvatskim cestama nailazi na otpor.


– Općina Poličnik pokušava riješiti problem već 10 godina, no nema suradnje s Hrvatskim cestama. Ništa ne poduzimaju i može ih biti sram. Kažu da rade studiju, ali ne rade ništa i ne predlažu nikakva rješenja. Od Crnog do križanja kod Metroa treba napraviti četverotračnu cestu, istaknuo je Lončar.


Pitanje komunalne naplate


Longin je Lončaru poručio da je prošli tjedan ministar Butković obećao da su sredstva osigurana za cestu od Visočana do zone i od zone prema CGO Biljane Donje, a za čvor Zadar 1 – Zadar ide se u projektiranje i Longin se nada da će se raspisati natječaj.


– Moramo se truditi da to uđe u proračun za sljedeću godinu i nadam se da ćemo u tome uspjeti, istaknuo je Longin.


Lončar je progovorio i o stambenom zbrinjavanju mladih, ističući da treba napraviti nekoliko tipskih projekata, umjesto da se svaki put iznova plaćaju projekti po 10 tisuća i više eura.


– Osim toga općine i gradovi trebaju se odreći komunalne naplate na razdoblje od tri do pet godina, a kamatne stope treba ograničiti kad je stambena izgradnja u pitanu. Osim toga, trebalo bi smanjiti stopu PDV-a za materijal koji se nabavlja za stambeno zbrinjavanje, tumači Lončar.


Pred Županijskom skupštinom, nestranački Branko Katić od župana je po četvrti put zatražio podatke o tome koliko novaca novinarske redakcije dobivaju od županije i ustanova zadarske županije, a vijećnik Branislav Jelenić (HSU) potegnuo je pitanje najučinkovitijeg zbrinjavanja starijih osoba ističući da je organiziranje dnevnog boravka adekvatna zamjena za domsko zbivanje.


MOST-ova Željana Popić progovorila je o problemima djeca s poteškoćama u učenju.


Naime, proces dobivanja rješenja traje nerijetko i do godinu dana, što ni ne čudi uzme li se u obzir da na izdavanju rješenja rade tek dvije djelatnice, a ove je godine zaprimljeno 648 zahtjeva.– U konačnici učitelji rješenja dobiju mjesecima nakon početka nastave, pa djeca ne dobiju obrazovanje prilagođeno njihovih potrebama, upozorila je Popić.


Manjak kvoruma


Marko Klanac (HSLS) inzistirao je da se kaže konkretan iznos štete zabilježene nakon svibanjske poplave u Obrovcu. Svoje je izlaganje započeo subjektivnim dojmom da u Obrovcu postoji jedan ozbiljan kriminalac.


– Je l’ samo jedan, začulo se iz klupa uz smijeh vijećnika.


– Župan mi je prije odgovorio da je šteta otprilike 4,5 milijuna eura. Pitam vas kolika je stvarna šteta? Tko je radio procjenu? Odlukom Vlade Obrovac je dobio skoro 2,5 milijuna eura iz proračunske pričuve. Za koje točno objekte su korištena ta sredstva? Tko je radio procjenu?, pitao je Klanac na što mu je župan Longin obećao detaljne odgovore.


Nezavisni Anđelo Žilić kazao je da apsurdno da se Zadarska županija dijeli između dvije izborne jedinice, kako predviđa novi izborni zakon. Vijećnicima je predložio da se uputi prosvjedna nota kako bi sjever Zadarske županije ostao u sklopu sedme izborne jedinice, a na taj prijedlog Longin je odgovorio da je takvo što odluka Ustavnog suda.


Nestranački Zlatko Marasović, predložio je Longinu da se osigura 24-satno dežurstvo komunalnog redara u turističkim središtima. Osim toga želio je saznati u čijem interesu radi Upravni odjel za prostorno uređenje.


Naime, prostorni plan definira da svaka parcela mora imati put, ali od tri ponuđene opcije UO najčešće inzistira na onoj koja je najnepovoljnija za građane, odnosno od ljudi se zahtijeva da se odreknu dijela zemljišta za put.


Na prijedlog vijećnika Milana Stojanova (HNS) sljedeća sjednica Županijske skupštine trebala bi se održati u Obrovcu, kako bi se tako tom gradu dala podrška u obnovi.


Nakon aktualnog sata, za vrijeme kojeg je Pupić-Bakrač izbačen sa sjednice, ustanovljeno je da jedna ruka nedostaje za kvorum, pa je proglašen jednosatni prekid sjednice.