Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tri umjetnička djela

Grad Zadar iz književničke perspektive

Autor: Đurđa Baljak

22.12.2022. 10:53
Grad Zadar iz književničke perspektive

Foto: Đurđa BaljakGradska knjižnica Zadar okupila je zadarske književnike koji su prisutnoj publici predstavili tri knjige posvećene gradu Zadru. Moderatorica promocije bila je Valentina Mlađen. Prvu knjigu, koja simbolično nosi naslov »1202.« aludirajući na križarsku opsadu Zadra, napisao je Frane Herenda koji je u nju uložio veliki dio svoga života.


– Iznimno mi je zadovoljstvo što je ovaj događaj okupio tri prekrasna projekta. Moja knjiga, pod naslovom »1202.« predstavlja poklon našem gradu i veliki dio mog života zato što sam u nju uložio preko 20 godina. Druga knjiga predstavlja pjesničku zbirku »Poetska razglednica – Zadar« koju je uredila Rafaela Božić. Naime, Rafaela je okupila 15 zadarskih pjesnika i to je po meni jedna neponovljiva stvar takve vrste. Pored toga, tu je i moj prvi urednički prvijenac – slikovnica i pjesnička zbirka »Optimist oko Zadra«, a koja je nastala u suradnji s ilustratorom Marinom Franićem te spisateljicom Mirjanom Mrkelom, kazao je Herenda.


Na Herendine riječi nadovezala se spisateljica Mirjana Mrkela koja je objasnila kako im je prvotna ideja bila predstaviti ova tri književna djela na Dan grada Zadra, ali su bili spriječeni u tome zbog otegotnih okolnosti.
– Frane, Rafalea i ja htjeli smo upriličiti ovaj događaj za Dan grada Zadra, no bili smo spriječeni iz objektivnih razloga. Kakogod, evo, danas je taj dan u kojem govorimo o našem gradu Zadru na tri različita umjetničko-književna načina. Predstavili smo dvije pjesničke zbirke te jednu povijesnu knjigu. Ja potpisujem tekst u slikovnici »Optimist oko Zadra«. Riječ je o pjesničkoj zbirci za djecu koju je ilustrirao Marin Franić, a koji nažalost zbog privatnih razloga nije mogao doći. Također, moje pjesme se nalaze i u pjesničkoj zbirci »Poetska razglednica – Zadar«, a za koju je zaslužna Rafaela Božić sa Sveučilišta, a u čijoj je nakladi i tiskano to djelo, rekla je Mirjana.


Urednica »Poetske razglednice – Zadar«, redovita profesorica na Odjelu za rusistiku na Sveučilištu u Zadru Rafaela Božić, objasnila je kako je divno da se u jednoj godini predstavljaju tri različita književna djela koja su isključivo posvećena gradu Zadru.


– S obzirom na to da se Frane i ja družimo privatno te surađujemo došli smo do zajedničkog zaključka kako smo zapravo nekako spontano krenuli u istom smjeru u kontekstu prezentiranja, uvjetno rečeno, naših razglednica gradu. Naime, odlučili smo napraviti zajedničku promociju naših književnih proizvoda. Doista je lijepo da je naš grad u samo jednoj godini dobio tri takva umjetnička djela. Osim riječi ta djela sadrže prekrasne ilustracije i fotografije koje mogu na sjajan način predstaviti naš grad i Sveučilište, zaključila je Božić.