ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

UOČI PRORAČUNA

Grad ispunjava i Meštrovićev zahtjev za financiranjem sportskih aktivnosti

Autor: Marina Vlakić

04.04.2023. 19:36
Grad ispunjava i Meštrovićev zahtjev za financiranjem sportskih aktivnosti


Zbog zahtjeva nezavisnog vijećnika Enija Meštrovića, Grad Zadar objavio je još jedan poziv, ovoga puta riječ je o Pozivu na savjetovanje o Odluci o sufinanciranju troškova izvanškolskih aktivnosti djece čiji roditelji ostvaruju pravo na doplatak za djecu. Naime, Grad je već objavio poziv na savjetovanje o Odluci o smještaju za roditelje djece koja se zbog težih oboljenja moraju liječiti izvan Zadra, tražeći od građana mišljenja, primjedbe i prijedloge, a sve, kako navode, s ciljem donošenja što kvalitetnijeg nacrta prijedloga ove odluke.


Najnoviji je to epilog pregovora gradskih vlasti s Meštrovićem koji u zadarskom Gradskom vijeću ima još šest vijećnika, a čiji im glasovi trebaju za izglasavanje proračuna na idućoj sjednici u travnju. Već smo pisali kako je Meštrović na popis svojih amandmana stavio sufinanciranje troškova izvannastavnih aktivnosti i Grad je brzo reagirao te je, osim plaćanja smještaja za roditelje bolesne djece, sada i ovaj drugi amandman stavio na savjetovanje javnosti.


Pravo na sufinanciranje


– U cilju upoznavanja javnosti s nacrtom Odluke o sufinanciranju troškova izvanškolskih aktivnosti djece čiji roditelji ostvaruju pravo na doplatak za djecu, pribavljanja mišljenja, primjedbi i prijedloga javnosti, te u konačnici donošenja što kvalitetnijeg dokumenta, nacrt prijedloga odluke javno se objavljuje na internetskim stranicama Grada Zadra, radi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, navode u Gradu
Naime, pravo na sufinanciranje članarina izvanškolskih aktivnosti imaju roditelji ili zakonski skrbnici s prebivalištem na području grada Zadra ukoliko ostvaruju pravo na doplatak za djecu temeljem propisa kojima je ovo pravo uređeno. Grad već i ističe kako prijavu za subvenciju sportskih aktivnosti roditelji mogu dostaviti Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb, a Grad će im odobriti novčanu pomoć od 15 eura mjesečno po jednom djetetu.


U Gradu još ističu kako pravo na sufinanciranje troškova izvanškolskih aktivnosti vrijedi samo za mjesece u kojima je dijete obavljalo izvanškolsku aktivnost. Zanimljivo je da i djeca čiji roditelji ili skrbnici imaju pravo na dječji doplatak za djecu, a koja nisu uključena u sportske klubove, također bez naknade mogu pohađati Univerzalnu sportsku školu dva puta tjedno u organizaciji Sportske zajednice Grada Zadra.


Dobili na vremenu


Ovo praktično znači da je Grad pristao ne samo na Meštrovićev zahtjev o plaćanju dječjih sportskih aktivnosti, već i na otvaranje Univerzalne sportske škole, kako ju je Meštrović nazvao u svojim zahtjevima Gradu. No s obzirom da je riječ o djeci, kao i kod amandmana o plaćanju smještaja roditeljima bolesne djece, i ovo je nešto što treba pozdraviti bez obzira iz koje stranke dolazilo. Savjetovanje s javnošću trajat će 30 dana te ostaje vidjeti kakve će na ovu temu biti reakcije građana. Mišljenja se prikupljaju do 30. travnja kada će nadležni odjel sastaviti izvješće o svemu dostavljenom.


U svakom slučaju, objava čak dvaju odluka samo samo nekoliko dana nakon pregovora s Meštrovićem kazuje da je Grad odlučio što prije udovoljiti njegovim zahtjevima te je u tu svrhu brzopotezno oglasio i savjetovanja o pomoći roditeljima bolesne djece i učenicima koji pohađaju sportske aktivnosti. Time su znatno dobili na vremenu jer riječ je tek o otvaranju savjetovanja te treba vidjeti kako će i kojim novcem Grad zapravo ispuniti ostale Meštrovićeve želje.