Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

UZ MORE

Francuzi izgradili obalni zid u Tkonu, inspekcijama zasad sve zakonito

Autor: Goran Šimunov

18.07.2023. 12:12
Francuzi izgradili obalni zid u Tkonu, inspekcijama zasad sve zakonito

Foto: Privatna arhivaDa je, barem zasad, moguće izgraditi obalni betonsko-kameni zid visok najmanje tri metra i dug vjerojatno više od deset metara koji vodi izravno u more, a da se pritom nisu povrijedili propisi iz područja građenja, kako navode u Monistarstvu mora, prometa i infrastrukture, pokazuje primjer u širem središtu Tkona na otoku Pašmanu, investitora dvoje francuskih državljana istog prezimena.


Zbog sumnje na ovu moguću gradnju na pomorskom dobru građani su upozorili županijskog vijećnika Juru Zubčića koji je to objavio na svojem Facebook profilu.


Uredna građevinska dozvola


– Građani su mi poslali fotografije ove gradnje uz obalu u Tkonu. Utvrdio sam kako je za radove na ovoj zemljišnoj čestici građevinska dozvola izdana 2018. godine, dok je gradilište prijavljeno tri godine kasnije. Prijavio sam ovu gradnju Lučkoj kapetaniji da se provjeri spada li u bespravnu gradnju, da se utvrde sve okolnosti. Meni je gradnja na pomorskom dobru u najmanju ruku degutantno ponašanje. Činjenica je da bi javne institucije trebale biti te koje će braniti ljudima takvo ponašanje, trebale bi donijeti dokumente prostornog planiranja, urbanističke i druge planove. Građani se ponašaju onako kako im je netko dopustio, kaže Zubčić dodajući kako u slučaju ove gradnje u Tkonu postoji mogućnost da je kod crtanja linije granice pomorskog dobra ta parcela djelomično zaobiđena.
– Stanje u prostoru je definitivno loše. Mogle su se spriječiti ova i druge gradnje na pomorskom dobru. Premalo je zaposlenih u Građevinskoj inspekciji i Lučkoj kapetaniji. Potkapacitirani su, tako da očekujem da zaposleni u ovim službama kažu da im treba još ljudi, da izvrše pritisak prema državi. Mogu također primijetiti kako je puno nadležnosti u pomorskom dobru, gradovi i općine, županije i država. Mislim da u Zadarskoj županiji još nije određena cjelokupna granica pomorskog dobra. Tražit ću da Županija odredi kartografski gdje je određena granica pomorskog dobra, ističe ovaj županijski vijećnik.


Govoreći o ovom slučaju moguće gradnje na pomorskom dobru načelnik Općine Tkon, nezavisni Anđelo Palaškov, rekao je kako se radi o projektu koji ima urednu građevinsku dozvolu koja je izdana u mandatu koji je prethodio njegovu izboru za načelnika Općine, a onda je i krenula gradnja.


– Granica pomorskog dobra nije utvrđena na ovom dijelu obale, pa je gradnja tako ispala. Mislim da je u mandatu prethodnog načelnika Tkona bila podignuta prijava kad je počela gradnja. Građevinska inspekcija i Lučka kapetanija su izašle na teren, koliko sam upoznat, ali je utvrđeno kako je investitor gradio u skladu s građevinskom dozvolom, odnosno kuća je građena točno u ucrtanima gabaritima, Koliko sam upoznat išlo se i do DORH-a, priča načelnik Palaškov dodajući kako je za ovu gradnju u svojem mandatu kontaktirao Županijsko vijeće za koncesijska odobrenja.


Privatna katastarska čestica


Navode načelnika Tkona potvrdili su nam i u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u čijem sastavu djeluje Lučka kapetanija. U odgovoru na naš upit naveli su kako su na predmetnoj lokaciji ovlašteni službenici Lučke kapetanije Zadar obavili inspekcijski nadzor, kojim je utvrđeno da je ova katastarska čestica k.o. Tkon privatno vlasništvo.


– Građevinski radovi izvode se sukladno pravomoćnoj građevinskoj dozvoli, uz napomenu kako za predmetnu česticu nije utvrđena granica pomorskog dobra. Osim navedenog, o svemu je obaviještena i Građevinska inspekcija koja je nakon provedenog inspekcijskog nadzora utvrdila da nema povrede propisa iz područja građenja te da se na predmetnoj nekretnini gradi u skladu s građevinskom dozvolom, naglašavaju u Ministarstvu mora.


Vijećnik Zubčić ustupio nam je i odgovor koji mu je dostavio županijski pročelnik za pomorsko dobro, more i promet Krešimir Laštro navodeći kako prema saznanjima kojima raspolažu, na području iz njegova upita, pa tako ni za cjelokupni obalni pojas k. o. Tkon. granica pomorskog dobra nije utvrđena.


 


– Povjerenstvo za granice pomorskog dobra za Zadarsku županiju uputilo je Prijedlog granice pomorskog dobra k.o. Tkon u prosincu 2021. Povjerenstvu za granice Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. S obzirom na to da postupak utvrđivanja granice pomorskog dobra do sada nije dovršen, ovo tijelo ne može prejudicirati na koji će način granica pomorskog dobra biti utvrđena, ističe pročelnik Laštro koji je ustupio ovom vijećniku i dokument Povjerenstva za granice pomorskog dobra za Zadarsku županiju s Prijedlogom granice pomorskog dobra na dijelu k.o. Tkon.


Prijedlog granice pomorskog dobra


U opisu granice pomorskog dobra stoji kako prijedlog granice za dio k.o. Tkon …izrađen od ovlaštene tvrtke Geobiro, Biograd na Moru…u naravi je rub zemljanog klifa… Na ovom dijelu pojas pomorskog dobra … je širok 6 metara, a obuhvaća šljunčanu plažu… u naravi presijeca temelj potpornog zida… Obuhvaća zemljanu površinu, temelje potpomog zida, te šljunčanu obalu…


U dokumentu Povjerenstva navedeni su i podaci o nasipavanju ili eroziji kopna.


– Uvidom u geodetski snimak područja izrađen u rujnu 2021. godine s uklopljenim stanjem katastarskog plana za k.o. Tkon, Povjerenstvo ocjenjuje da je, za dio obalne Iinije nasuprot predloženoj granici pomorskog dobra razvidan nesklad evidencijskog stanja katastarskog plana i stvarnog stanja u prostoru obalnog područja odnosno linije u odnosu na prikazanu obalnu liniju koja je evidentirana u katastarskom planu, koji je vjerojatno nastao erozivnim utjecajem mora s obzirom na konfiguraciju terena, odnosno radi se o zemljanim klifovima koji se urušavaju pod utjecajem valova južnih vjetrova, naglašavaju u Povjerenstvu.


Navodi se i kako se ovaj Prijedlog izrađuje po zahtjevu UO-a za pomorsko dobro, more i promet Zadarske županije, postupajući po inicijativi Općinskog državnog odvjetništva u Zadru.