Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

BOŽIĆNA MISA

[FOTO] Zadrani se okupili na božićnoj misi u katedrali

Autor: R.H.

25.12.2023. 13:00
[FOTO] Zadrani se okupili na božićnoj misi u katedrali

Foto: Mislav KlanacZadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić predvodio je u zadarskoj katedrali svečano misno slavlje povodom svetkovine Rođenja Gospodinova – Božića. U nadahnutoj propovijedi, nadbiskup je istaknuo da su ‘današnji oblici odbacivanja Krista, barem u našoj kulturi i sredini, možda još podmukliji i opasniji od nekadašnjih, jer su zasjenjeni omotom lažne slobode bez odgovornosti, slobode koja po vlastitom izboru određuje što je dobro, a što zlo’.


– Očituju se u promociji ljubavi bez istine i žrtve, svodeći ljubav na strast i razonodu; u netoleranciji na štetu nadnaravnog ljudskog identiteta; u podupiranju odgoja i obrazovanja kroz samoostvarenje, bez priznavanja Božje milosti i Božjeg prioriteta; u pretjeranoj promociji individualizma koji dovodi do ideje apsolutnog prava na osobni izbor – čak Božanskih datosti, kao što su spol i rod, život i smrt; usmjereni su na kult tijela, ljepote i mladosti; svode se na idealiziranje materijalizma i hedonizma; ograničeni su na ispunjenje svega „ovdje i sada“, i tome slično. Ne niječe se danas Isusova povijesna osobnost, ali se prikazuje Isusa samo kao čovjeka, svedenog na „učitelja mudrosti“ i lišenog svega božanskoga; ili se Isusa toliko idealizira, da se ponekad čini da je neki lik iz bajke, poručio je nadbiskup Zgrablić.


Rekao je da zbog radosti Božića i onoga što nam Isusovo rođenje donosi, ne smijemo zaboraviti na otajstvo zla i paziti na zamke koje nam stoje na putu života vjere. Istaknuo je da se ljubav koju je Isus donio na zemlju, rodivši se u Betlehemu, ujedinjuje sa svakim koji je prima u trajan odnos zajedništva života, ljubavi i prijateljstva.
– Postoji li potpunije i savršenije zajedništvo, od toga da se čovjeku omogući da podijeli sam Božanski život? Postoji li veće čudo od apsolutne ljubavi Božje koja nam podaje moć da postanemo djeca Božja, da postanemo sinovi u Sinu, „sinovi svjetlosti i sinovi dana“ (1 Sol 5, 5)? Postoji li veće milosti od ove, da kao ljubljena djeca, Bogu u Duhu možemo klicati „Abba! Oče!“ (Gal 4, 6), da postajemo baštinici života s Bogom po obećanju (usp. Gal 3 29), da postajemo baštinici Božji i subaštinici Kristovi (Rim 8, 17), subaštinici i „sutijelo“ Kristovo (Ef 3,6), u konačnici, baštinici života vječnoga (Tit 3, 7)? Kako je lijepo spoznati i biti dionik milosti da upravo sada, dok Novorođeni kralj staje svojim nogama na zemlju, i mi, u isto vrijeme, svoju neumrlu dušu uzdižemo na nebo i tu nalazimo svoje mjesto, svoj pravi dom, svoje boravište u  ljubavi, u Bogu!, kazao je nadbiskup Zgrablić.


Foto


Božićna Misa - Katedrala Sv. Stošije


avatar

Snimio: Mislav Klanac


25.12.2023. 12:45Galerija

Foto: Mislav Klanac