Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sv. Mihovil

[FOTO] U Vrsima svečanim misnim slavljem proslavljena svetkovina zaštitnika

Autor: Toni Perinić

29.09.2023. 13:49
[FOTO] U Vrsima svečanim misnim slavljem proslavljena svetkovina zaštitnika

Foto: Toni PerinićSvečanom svetom misom i procesijom u Vrsima je proslavljena svetkovina svetog Mihovila, župnog naslovnika i zaštitnika župe. Misno slavlje, tijekom kojeg je blagoslovljen obnovljeni retabl na glavnom oltaru, predvodio je don Dario Tičić, župnik župe svete Stošije u Zadru u zajedništvu sa subraćom svećenicima iz cijele nadbiskupije. Obnovljeni retabl obogaćuju izrezbarene plohe, dok je rubni dio ukrašen kipovima anđela i kerubina. U središtu se nalazi oltarna pala s motivima Bogorodice, svetog Mihovila i svetog Roka koja je prošla cjelovitu obnovu prije dvadesetak godina, a stanje umjetnine je zadovoljavajuće.


Restauraciju, koja je trajala protekle dvije godine, radili su stručnjaci iz ateliera Kostov koji su licencirani od strane Ministarstva kulture za radove na zaštićenim kulturnim dobrima. Restauracija je bila dosta kompleksna, s obzirom na to da do sad nije izvedena ni jedna ozbiljnija obnova. Župnik don Ivica Bašić zahvalio se svim župljanima dobročiniteljima koji su doprinijeli obnovi, kao i Općini Vrsi koja je sufinancirala radove.


Slavlje arkanđela


– Kad sam došao u ovu župu, na sastanku s načelnikom izrazio sam želju za obnovom određenih stvari u crkvi, pa i ovog oltara. Načelnik me primio srdačno, obećavši kako će me podržati u svim radovima. Sad su to ispunili, a kako su i naglasili, to ne rade zbog mene nego zbog ove župe i svih župljana, naglasio je don Ivica.
Najstarije štovanje arkanđela Mihovila zabilježeno je već u 4. stoljeću. Mihovil je, po Bibliji, na početku Božjeg stvaranja, vođa i pobjednik u borbi protiv pobunjenih anđela koje je predvodio Sotona. Prema liturgijskim tekstovima, Mihovil je voditelj duša u raj. Umjetnici su ga stoljećima slikali kao vojskovođu nebeske vojske s plamenim mačem ili kopljem. Važnost arkanđela u životu vjernika u homiliji naglasio je don Dario Tičić.


Foto


Sv. Mihovil u Vrsima


avatar

Snimio: Toni Perinić


29.09.2023. 13:46


Galerija

Foto: Toni Perinić


– Danas slavimo tri arkanđela – Mihaela, Gabrijela i Rafaela. Vaša župa i ova crkva posebno slave svetog Mihovila, prvog među anđelima, onog koji je najjači u borbi protiv zla. Zlo postoji i postojat će do konca svijeta, to nije upitno, ali potrebno mu se oduprijeti, poručio je predvoditelj misnog slavlja.


Nakon pričesti upriličena je procesija kroz mjesto kojoj se odazvao veliki broj djece, mladića i djevojaka koji su svojim angažmanom doprinijeli slavlju velikog dana. Nimalo lagan kip sveca nosili su Milan Jordan, Ivan Nemarić Popić, Branko Milutin Cigo, Šime Stojak, Luka Rončević i Ivan Bubić. Križ i barjake su nosili Leonid Predovan, Stipe Velčić, Marko Nemarić, Ante Predovan i Milan Maraš, a barjak svetog Mihovila Toni Nemarić, Simona Bukva i Tamara Perković. Sakristan Šime Predovan brinuo se da sve protekne u najboljem redu.