Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

obišli zavit

[FOTO] Posedarci proslavili Gospu od Ružarija

Autor: Toni Perinić

01.10.2023. 13:32
[FOTO] Posedarci proslavili Gospu od Ružarija

Foto: Toni Perinić“Radujmo se u Gospodinu, slaveći blagdan u čast Blažene Djevice Marije od Ružarija, o čijoj svetkovini se raduju anđeli i slave sina Božjega”, stihovi su dojmljive pjesme koja je jutros gromoglasno odzvanjala u župnoj crkvi Gospe od Ružarija u Posedarju prilikom proslave svetkovine nebeske zaštitnice i naslovnice župne crkve, u narodu znane kao Gospe Luzarice. Od ranih jutarnjih sati rijeke vjernika slijevale su se prema posedarskoj crkvi, kako bi, prema drevnim običajima “obišli zavit” oko zlatom urešenog, u bjelinu obučenog i cvijećem okruženog Gospinog kipa.


Sveto misno slavlje predvodio je župnik don Tihomir Vulin, koji je u nadahnutoj homiliji naglasio kako svaki vjernik ima dvije majke – zemaljsku i nebesku.


– Kad je Isus na križu bio na izdahu, ostavio je učeniku Ivanu svoju majku, Blaženu Djevicu Mariju. Tim svetim događajem smo i mi svi dobili svoju nebesku majku, koja uvijek bdije nad nama i čuva nas. Gospa je više puta zaštitila svoj vjernički puk. Sjetimo se samo slavne bitke kod Lepanta 1571. godine kad je malobrojna kršćanska vojska porazila tursku vojsku, kazao je don Tihomir, dodavši kako se Marija očituje u našim majkama i bakama.
Foto


Gospa od Ružarija u Posedarju


avatar

Snimio: Toni Perinić


01.10.2023. 13:26


Galerija

Foto: Toni Perinić


– Majke su glavne figure u našim životima. Nema do žrtve koju majka podnosi pri rođenju djeteta, a to se kasnije očituje i kroz cijeli život. Majke su uvijek uz nas, baš kao i Majka Marija, istaknuo je posedarski župnik.


Uz moderno, liturgijsko pjevanje s gitarama, Posedarci njeguju i kulturnu ostavštinu svojih predaka, pjevajući svake nedjelje dijelove mise na starom, glagoljaškom napjevu. Nakon mise, uslijedila je procesija s Gospinim kipom, kojeg je pratila rijeka pobožnih vjernika. Gospu je pratilo dvadesetak mladih djevojaka odjevenih u narodne nošnje, a za što je zaslužna Marija Maša Zubčić.


Blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice ili Gospe od Ružarija obilježava se i slavi prve nedjelje u listopadu kao uspomena na bitku kod Lepanta 1571. godine, i pobjedu ujedinjene europske kršćanske flote nad Osmanlijama. Gotovo da nema dalmatinske crkve koja nema kip, sliku ili oltar u čast Luzarice jer su mnogi Dalmatinci sudjelovali u tom povijesnom događaju.