Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

Iznad Vranskog jezera

[FOTO] Održan Križni put Hrvatske vojske i policije na brdu Kamenjak

08.04.2023. 12:14
[FOTO] Održan Križni put Hrvatske vojske i policije na brdu Kamenjak

Foto: Marko Ledenko ManeNa Veliki petak, već 29.  godinu za redom, održan je Križni put Hrvatske vojske i zadarske policije na brdu Kamenjak iznad Vranskog jezera. Pobožnost Križnog puta započela je u podnožju brda u zaseoku Donji Bakovići. Uz molitvu kod svake postaje, pobožnost je završila na brdu Kamenjak pored kapelice Svih svetih. Kolonu Križnog puta  predvodio je vojni kapelan kapelanije u Zemuniku don. Ivo Topalović,uz sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske, zadarske policije, mnoštvo vjernika iz Polače, Banjevaca, Radašinovaca i ostatka Zadarske županije. Tijekom hodnje od postaje do postaje prema brdu, čitana su korizmena čitanja, pjevao se Gospin plač, a dolaskom na brdo, propovijed je okupljenom vjerničkom mnoštvu održao don. Ivo Topalović. 


– Isus želi biti s nama da budemo svjetlost te  ljubavi za kojom smo danas ovdje išli. Živite u toj ljubavi, dijelite tu ljubav i žrtvujte se toj ljubavi. Uskrsli nije uskrsnuo bez  razloga, uskrsnuo je za sve nas, hrvatski narod i cijeli svijet, kazao je don Ivan Topalović 

Križni put se održava kao vječni spomen nevinim  žrtvama 2. svjetskog rata, koje se nalaze u jami na brdu Kamenjak. Kapela je podignuta nad jamom, čija je dubina 57 metara a u njoj se nalaze ostaci žrtava kostiju žrtava koje su tijekom i poslije 2. svjetskog rat na okrutan način pobijene. U jami se nalaze kosti 87 Hrvata iz okolnih ravnokotarskih mjesta, najviše iz Polače, Raštevića, Lisičića i Podgrađa. Među njima je 42 ljudi iz Polače, ubijenih na blagdan sv. Ante 13. lipnja 1944. 


Za trajni spomen na mučeništvo svojih sumještana ubijenih i stradanja, kapelu su izgradili župa Polača i Općina Polača 1995. Osim kapelice postavljen je Križni put s 14 križeva, postaja koji simboliziraju Isusov križni put na Golgoti. Brdo Kamenjak obilazi se na blagdane Svetog Ante i Svih Svetih. (Marko Ledenko Mane)