Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

DVODNEVNI DOGAĐAJ

[FOTO] Naše, a svjetsko! Održava se Sajam zaštićenih proizvoda u okviru 21. izložbe paške ovce i sira

Autor: Nikolina Lucić

17.06.2023. 09:23
[FOTO] Naše, a svjetsko! Održava se Sajam zaštićenih proizvoda u okviru 21. izložbe paške ovce i sira

Foto: Luka JeličićPaška ovca nije samo simbol otoka Paga i temelj proizvodnje paškog sira, već i živi dokaz otpornosti koja krasi sav živi svijet ovog dalmatinskog otoka. Upravo je u slavu paške ovce i svih proizvoda s oznakom izvornosti organiziran 6. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda, i to u povodu Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda koji se obilježava 14. travnja. Ovogodišnji sajam počeo je jučer, a održava se i danas u Novalji u sklopu 21. izložbe paške ovce i Paškog sira, u suorganizaciji Grada Novalje, Udruge uzgajivača paške ovce i proizvođača paškog sira grada Novalje »Zaglava« te Turističke zajednice Grada Novalje.


42 dragulja


U okviru Sajma hrvatskih zaštićenih proizvoda u Novalji je održan okrugli stol »Kako osnažiti sustav zemljopisnih oznaka i učiniti ga održivim« na kojem su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, turističke zajednice, ugostitelja te predstavnika proizvođača u sustavu zemljopisnih oznaka istaknuli prednosti, izazove te otvorene mogućnosti koje pruža ovaj dobrovoljni sustav kvalitete. Kako je rečeno, Hrvatska danas ima 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini cijele Europske unije što je svrstava na visoko 7. mjestu na razini Unije. Niz ih je u pripremnoj fazi i čekaju potvrdu, što dovoljno govori o dodanoj vrijednosti oznake izvornosti, koje su mali proizvođači itekako svjesni.


Potražnja za hrvatskim zaštićenim proizvodima svakim danom sve više raste, a ključnu ulogu u prepoznavanju vrijednosti takvih proizvoda ima promidžba te izravan kontakt proizvođača s potrošačem. Turizam je još jedna iznimno propulzivna niša kojom se zaštićeni proizvodi predstavljaju kupcima iz cijelog svijeta. Na gastronomskoj se sceni također visoko cijene, jer pridonose imidžu destinacije i potiču lokalnu poljoprivredu i stočarstvo.
Prepoznatljivost proizvoda povezana je i s prepoznatljivošću područja na kojem se proizvodi, što pridonosi jačanju turizma, ali i održivom razvoju ruralnih područja. ​Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede na okruglom je stolu istaknuo kako Ministarstvo poljoprivrede podupire poljoprivrednike i stočare na njihovom putu do primanja certifikata o izvornosti, koji proizvodnju i preradu proizvoda štiti, podiže na novu razinu i pomaže u tržišnoj i marketinškoj vidljivosti zaštićenih proizvoda.


Još jedan segment njihove promocije i valorizacije, na koji otpada veliki dio njihove potrošnje su turizam i gastronomija, o čemu su govorili profesor Ivan Cimperman iz Srednje škole Bartula Kašića iz Paga i direktorica novaljske turističke zajednice Marina Šćiran Rizner. Osim o spoju gastronomije i turizma, oni su govorili i o važnosti promocije zaštićenih proizvoda, koji predstavljaju veliki turistički potencijal, ali nose i veliku ulogu u korištenju domaćih proizvoda u modernim i tradicionalnim gastronomskim delicijama.


Foto


Naše, a svjetsko! Održava se Sajam zaštićenih proizvoda u okviru 21. izložbe paške ovce i sira


avatar

Snimio: Luka Jeličić


17.06.2023. 09:40
Galerija

Foto: Luka Jeličić


Identitet otoka


Kako je istaknuto, sajamska prodajna izložba najbolji je način da se proizvođači povežu, kako s potrošačima tako i međusobno, s obzirom na to da je upravo međusobno povezivanje i udruživanje ključan faktor za izražavanje zajedničkih interesa i korištenje zajedničkog potencijala. Ovogodišnja, 21., izložba paške ovce i paškog sira okupila je stručnjake stočare, poljoprivrednike, znanstvenike, turističke djelatnike i kuhare te 16 izlagača zaštićenih proizvoda. Marko Škunca, predsjednik Udruge uzgajivača paške ovce i proizvođača paškog sira »Zaglava« napomenuo je kako su paška janjetina i paški sir u samom vrhu gastronomske prepoznatljivosti. Gradonačelnik Dabo ponovno je na otvorenju sajma istaknuo da je bura poticajna i inspirativna, kako za sirare, tako i za pjesnike.


– Obilježili smo 30. godišnjicu utemeljenja grada, a sada se 21. put zajedno družimo samo par dana kasnije. Sa svetošću se posvećujemo uzgoju ovaca i proizvodnji sira, koje trajno učvršćujemo i brendiramo kroz ovaj sajam i izložbu, kazao je Dabo, dok je Zdravko Tušek, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, naglasio kako su poljoprivredni proizvođači, koji su tijekom dana predstavili svoje ovce i sireve perjanica naše poljoprivredne industrije.


– Više od dva desetljeća izložbe dokaz je njezine vrijednosti i autentičnosti. Dio je tradicije i identiteta otoka Paga. Otok je to tri zaštićena proizvoda, na što smo izuzetno ponosni. Nastavljamo s programom zaštite proizvoda, jer oni su u ukupnom izvozu u obimu od jedne četvrtine, zaključio je Tušek.


Nagradu za najbolju kolekciju ovaca na izložbi dobio je Josip Fabijanić, a za kategoriju ovna Renci Fabijanić, a šampionsko grlo je Dubravka Pernara.