Foto: Arif Sitnica
Gastro manifestacija “Okusi Novigradske dagnje” i ove je godine privukla velik broj gostiju koji su imali priliku uživati u raznovrsnim jelima čija je glavna namirnica bila – novigradska dagnja. Novigradska riva mjesto je događanja ove manifestacije na kojem je šest izlagača pripremalo dagnje na različite načine. Buzara od dagnji, rižoto, pohane dagnje, dagnje s tjesteninom, s njokima, paprikaš od dagnji…, sve to su gosti imali prilike probati i pritom uživati u jedinstvenom spoju okusa tradicionalne kuhinje s popularnom morskom namirnicom.
– Ova manifestacija održava se od 2015. godine, izuzev dvije pandemijske godine. Mi se s “Okusima Novigradske dagnje” pokušavamo predstaviti kao novoosnovana Turistička zajednica i smatramo kako je gastro dio prilično zapostavljen pa smo odlučili nastaviti s ovom dobrom pričom, rekla je Petra Bolanča, iz TZ Novigrad.
A na pitanje po čemu je posebna novigradska dagnja, odgovara:
– Posebna je zbog spoja rijeke Zrmanje i njenih blagodati te boćatog Novigradskog mora koje je idealno za uzgoj dagnje.
Posjetitelji oduševljeni
A posjetitelji su brzo počeli pristizati na novigradsku rivu, a kako i ne bi kada se miris ukusnih jela širio ovim malim dalmatinskim mjestom. Osim domaćih ljudi, u dagnjama su uživali i strani turisti koji su oduševljeni ovim specijalitetima.
– Prvi put jedem dagnje i jako mi se sviđaju. Probat ću sva jela koja se nude, ovo je izvrsno, rekla je Gabi, turistkinja iz Austrije. A isto je potvrdila i njezina prijateljica iz Poljske, koja je, kako je dodala, dagnje na buzaru jela dva puta jer su joj – izvrsne.
Renato Kraljev, poznati zadarski kuhar pripremao je rižoto od dagnji i pohane dagnje.
Zabava potrajala dugo u noć
– Ove godine je dagnja jako tražena, nema je previše, ali su se domaćini potrudili pa su ronili jutros na 20 metara kako bi ih izvadili i nama su ih donijeli u 18 sati, friške. Ima za svakog ponešto. Ovo je nešto što se ne jede baš svaki dan, posebno pohane dagnje jer treba svaku posebno staviti u ulje, malo je zahtjevno, ali jako ukusno, objašnjava Kraljev.
Lucija Prtenjača i Lea Jović pripremale su paprikaš s povrćem i dagnjama. – Ima puno povrća, tikvica, čičvarde i naravno dagnji. Ovo je jelo na žlicu, a već smo podijelili pola teče, rekle su djevojke.
Vrhunac fešte od dagnji bio je nastup Duje Stanišića i benda Breskvice, a posjetitelji su se na novigradskoj rivi zabavljali do dugo u noć guštajući u jadranskim delicijama kulinarskih virtuoza. Novigrad, sudeći prema najavama, očekuje dobru turističku sezonu.
Vesele brojke
– Na području cijele TZ Novigradsko more imamo 520 objekata, a iz godine u godinu bilježimo povećanje turističkog smještaja.
Ovo je destinacija u kojoj je izražen srpanj i kolovoz po broju dolazaka i noćenja, ali nas vesele i dobre brojke u pred i pos sezoni. Prijašnjih godina predsezona nije u rangu possezone zbog toga smo se i odlučili ovu manifestaciju napraviti ranije s ciljem kako bi gosti produžili svoj boravak, navodi Bolanča.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
kod varaždina
Strava na sjeveru Hrvatske! Pronađeno zakopano novorođenče, traga se i za drugim
Svijet
Yoon Suk Yeol
Južnokorejski predsjednik proglasio izvanredno stanje, Vlada se protivi
Ostali sportovi
Sveučilište u Zadru
Hana Sivec osvojila pet medalja i izborila Europske sveučilišne igre
Crna Kronika
zaradio kaznenu prijavu
Na Poluotoku pretukao mladića i nanio mu teške tjelesne ozljede
Nogomet
12. kolo
Primorcu dvije domaće pobjede protiv Sabunjara
Zadar
NAJDOKTORI
Proglašeni najbolji liječnici u 2024. godini, na popisu je nekoliko iz Zadarske županije!
Zadar
NAJDOKTORI
‘Najdoktori’ iz Zadarske županije počašćeni priznanjem: ‘Izuzetno mi je drago što pacijenti cijene moj rad’
Zadar
VODOVOD
Dio Zadra u utorak ostaje bez vode! Donosimo popis ulica
Županija
PLAN INVESTIRANJA
Sufinancirat će se izgradnja osmogodišnje škole na Viru
Županija
velika tuga